Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι μακροβιότεροι υπουργοί Γεωργίας

Φόβοι και προσδοκίες αγροτών από την αλλαγή ηγεσίας στο ΥΠΑΑΤ

Δημοσίευση: 11 Ιαν 2021 20:09

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν οι Θεσσαλοί παραγωγοί τις πρώτες κινήσεις του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού και των συνεργατών του.


Τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι ανάμεικτα. Αισιοδοξία, γιατί ο νέος Υπουργός θεωρείται τεχνοκράτης μεν, αλλά με διάθεση να εμφανίσει γρήγορα αποτελέσματα, καθώς ο χρόνος πιέζει (ιδιαίτερα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ). Επιπροσθέτως το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τρέφει προσωπική εκτίμηση προς το πρόσωπό του είναι ένα ακόμα θετικό στοιχείο. Ανησυχία από την άλλη, ιδιαίτερα στις τάξεις των παραγωγών που επί θητείας Βορίδη κάποιες εκκρεμότητες είχαν δρομολογηθεί και αναμένονταν οι υπογραφές. Τώρα φοβούνται ότι θα χρειαστεί να ξεκινήσουν από την αρχή. Να σημειωθεί ότι παραμένουν γενικοί γραμματείς στο ΥΠΑΑΤ οι κ. Κ. Μπαγινέτας, Γ. Στρατάκος. Ιδιαίτερα ο πρώτος έχει παρουσιάσει σημαντικό έργο στην προετοιμασία της χώρας για τη νέα ΚΑΠ.

 

Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Μετά από ενάμιση χρόνο θητείας ο υπουργός Βορίδης και ο υφυπουργός Σκρέκας κατάφεραν να ξεπεράσουν τον μέσο όρο 16,8 μηνών θητείας στο ΥΠΑΑΤ. Το ζητούμενο όμως δεν είναι η αναβάθμιση των υπουργών, όπως παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ, αλλά η αναβάθμιση της Γεωργίας και κυρίως του συστήματος αγροδιατροφής. Δυστυχώς το ΥΠΑΑΤ στα θεωρητικά κέντρα αποφάσεων θεωρείται κατώτερο των Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, στα οποία «αναβαθμίστηκαν» οι παραπάνω υπουργοί. Δικαιολογημένα πολλοί παραγωγοί θυμώνουν όταν ακούνε ότι «αναβαθμίστηκε ο Μάκης Βορίδης με τη μετακίνησή του από το Αγροτικής Ανάπτυξης στο Εσωτερικών» και δηλώνουν χαρακτηριστικά: «Όσο η Αθήνα έχει αυτήν την αντίληψη για τον πρωτογενή τομέα, τόσο θα μας ταλαιπωρούν τα μνημόνια και η κρίση. Και δυστυχώς στην πρωτεύουσα και στο πολιτικό της σύστημα, ποτέ ο αγροτικός τομέας δεν αντιμετωπίστηκε ως η ατμομηχανή της εθνικής οικονομίας».
Κάθε φορά που εμφανίζεται ένας νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτός ακολουθεί τη δική του πολιτική. Είναι εμφανής η απουσία ενός μόνιμου γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και μιας Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την αγροδιατροφή, ώστε να μην υπάρχει χάσιμο χρόνου μετά από κάθε ανασχηματισμό.
Ιστορικά από τους διατελέσαντες υπουργούς Γεωργίας από το 1974 μέχρι το ’21, ο μακροβιότερος υπήρξε ο αείμνηστος Ποττάκης (1985-89) με 48 μήνες, ενώ 46 μήνες (1981-85) διετέλεσε στο Υπουργείο Γεωργίας ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Τρίτος στη σχετική λίστα επίσης από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Ανωμερίτης με 36 μήνες. Από τη ΝΔ μακροβιότερος υπουργός διετέλεσε ο αείμνηστος Βαγγ. Μπασιάκος με 36 μήνες, ενώ τόσο περίπου άσκησε τα υπουργικά του καθήκοντα και ο Βαγγέλης Αποστόλου από τον ΣΥΡΙΖΑ.