«Τρέμουν» τον πάγο οι αγρότες

Ποια δέντρα κινδυνεύουν περισσότερο - Τι συμβαίνει με θερμοκηπιακά, μπρόκολο και κουνουπίδι

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2021 21:17

Όπως είναι γνωστό, οι αγρότες είναι όμηροι των διαθέσεων του καιρού και κάθε φορά που αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα, εμφανίζονται ανήσυχοι για την παραγωγή τους.

Πόσο μάλιστα όταν έχει προηγηθεί μία ασυνήθιστη για την εποχή καλοκαιρία και σε σύντομο χρονικό διάστημα ακολουθούν τα χιόνια και ο παγετός, όπως προέκυψε τώρα με τον «Λέανδρο». Το δυσάρεστο είναι ότι οι παραγωγοί δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε καλλιεργητικές φροντίδες που θα προστατεύσουν την παραγωγή τους.
Ενδεχομένως κάποιοι ψεκασμοί με αντιπαγετικά να βοηθούν στην όσμωση των κυττάρων και να προσφέρουν μία τυπική προστασία στα φυτά, αλλά λόγω υψηλού κόστους και αναμφίβολης αποτελεσματικότητας σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, δεν προτιμώνται. Σύμφωνα πάντα με γεωπόνους του νομού «τα προϊόντα που κινδυνεύουν από την παγωνιά είναι περισσότερο τα δέντρα (αμυγδαλιά - ροδακινιά και σε δεύτερο βαθμό βερικοκιά) και τα υπαίθρια κηπευτικά (τα θερμοκηπιακά συνήθως προστατεύονται).
Τα φυτά στα δέντρα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που προηγήθηκαν, ξεγελάστηκαν και δεν έπεσαν σε λήθαργο, με αποτέλεσμα ο παγετός να κινδυνεύει να τα αποτελειώσει.
Επίσης, η έντονη υγρασία που παρατηρείται, σε συνδυασμό με το αυξημένο ψύχος που προβλέπεται, αναμένεται να δημιουργήσει έντονο μυκητολογικό πρόβλημα με τον εξώασκο και άλλους μύκητες, ενώ αργότερα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας κάποιοι οφθαλμοί ενδέχεται να καταστραφούν με αποτέλεσμα μειωμένη παραγωγή.

 

ΜΠΡΟΚΟΛΟ - ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ
Το κύριο πρόβλημα στο μπρόκολο και στο κουνουπίδι είναι η πρωιμότητα λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών του Δεκεμβρίου. Οι παρατεταμένες μέχρι στιγμής θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ο όγκος των παραγώμενων προϊόντων και να μειωθούν οι τιμές. Μικρότερο δε, είναι το πρόβλημα όσον αφορά τις μυκητολογικές ασθένειες λόγω υγρασίας. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο κακός προγραμματισμός στις συγκομιδές με μεγάλες ποσότητες, τόσο στο κουνουπίδι όσο και στο μπρόκολο, να μένουν στο χωράφι ασυγκόμιστες. Το γεγονός ότι δεν πρόλαβαν οι παραγωγοί να συγκομίσουν έχει ως αποτέλεσμα η κεντρική ανθοκεφαλή να ξεπεράσει το κατάλληλο προς συγκομιδή στάδιο, να ξεκινήσει η άνθιση και να υποβαθμιστεί η ποιότητα του προϊόντος. Πάντως η μεγάλη πρωιμότητα φαίνεται από τις συγκομιδές, που έχουν ξεκινήσει ήδη για μπρόκολα και κουνουπίδια, αν και προγραμματίζονταν να κοπούν τέλη Φεβρουαρίου.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass