Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2021 18:13

Παράταση πιστοποίησης βιοκαλλιεργητών

Παρατείνεται έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021 η διαδικασία αιτήσεων ενίσχυσης από το Μέτρο 3.1 που επιδοτεί τις δαπάνες πιστοποίησης βιοκαλλιεργητών και βιοκτηνοτρόφων μέχρι το ποσό 2.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση ετησίως.

Υπενθυμίζεται πως αίτηση στο Μέτρο 3.1 που καλύπτει τις δαπάνες πιστοποίησης μπορούν να κάνουν: Στη φυτική παραγωγή όσοι εντάχθηκαν στις προκηρύξεις των Βιολογικών του 2017 και του 2019 και στη ζωική παραγωγή όσοι εντάχθηκαν στην πρόσκληση του 2018. Επιπλέον δύνανται να συμμετέχουν και οι ενταγμένοι δικαιούχοι του υπομέτρου 11.1 «Ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές» οι οποίοι είναι αποδέκτες ολικής μεταβίβασης στο πλαίσιο του υπομέτρου 11.1 για το έτος εφαρμογής 2020. Το ανώτατο ποσό ενίσχυσης καθορίζεται σε 1.000 ευρώ/εκμετάλλευση/έτος για κάθε είδος πιστοποίησης Βιολογικής παραγωγής και έως 2.000 ευρώ/εκμετάλλευση/έτος συνολικά και για τα δύο είδη πιστοποίησης.

 

Διαγραφή του ΕΦΚ για κρασί

Παράταση στην ημερομηνία υποβολής αιτήσεων επιστροφής ή διαγραφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τα αποθέματα κρασιού έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ειδικότερα, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, οι μικροί οινοπαραγωγοί θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις επιστροφής ή διαγραφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που εισπράχθηκε ή βεβαιώθηκε αντίστοιχα, για αποθέματα κρασιού τα οποία δεν είχαν διατεθεί στην κατανάλωση έως και την ημερομηνία κατάργησης του φόρου, 31 Δεκεμβρίου 2018.

 

Μεταβιβάσεις για το «Κομφούζιο»

Από 15 Φεβρουαρίου έως 15 Απριλίου θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα τροποποίησης, καθώς και αίτημα μεταβίβασης οι δικαιούχοι της δράσης 10.1.08 «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» 3η Πρόσκληση, του ΠΑΑ 2014 – 2020 σύμφωνα με τροποποίηση της σχετικής εγκυκλίου. Συγκεκριμένα, η προθεσμία υποβολής των α) αιτημάτων τροποποίησης για άλλους λόγους, β) αιτημάτων μεταβίβασης με ιδία βούληση του δικαιούχου.

 

Πονοκέφαλος οι «ορφανές» άδειες αμπελώνων

Μείζον ζήτημα συνιστά η επαναξιολόγηση των αδειών φύτευσης οιναμπέλων, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες δηλώσεις συγκομιδής βάσει των οποίων το 55% των εκμεταλλεύσεων δεν υποβάλλουν στοιχεία. Από μια πρώτη επεξεργασία της ΚΕΟΣΟΕ, προκύπτει σαφώς ότι περισσότερα από 100.000 στρέμματα (έναντι 630.000 στρεμμάτων αδειοδοτημένων αμπελώνων) παραμένουν ανενεργά, θέτοντας σε κίνδυνο και την ίδια τη δυνατότητα της χώρας να διασφαλίσει αυτές τις άδειες. Την ίδια στιγμή, οι κατέχοντες τις άδειες, μη έχοντας υποβάλει δηλώσεις συγκομιδής δεν μπορούν να μπουν σε προγράμματα αναδιάρθρωσης ούτε να καταστήσουν παραγωγικές τις εκμεταλλεύσεις τους. Η πολιτική ηγεσία καλείται να επανεξετάσει το όλο θέμα, καθώς, υπάρχουν υποψίες για ένα παιχνίδι διακράτησης δικαιωμάτων, μεταξύ αμπελουργών και κατά τόπους Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας.
*Στο μεταξύ, την απόφαση του νέου ΥΠΑΑΤ Σπ. Λιβανού για το τελικό ύψος της χρηματοδότησης, αναμένουν οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελουργικών εκτάσεων 2020-21. Αμέσως μετά θα αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες των δικαιούχων του προγράμματος ανά περιφέρεια και η χρηματοδότηση. Να σημειωθεί ότι η συνολική χρηματοδότηση αγγίζει τα 9 εκατομμύρια ευρώ, αλλά ο προϋπολογισμός δεν φτάνει για να καλύψει όλες τις υποβληθείσες αιτήσεις. Περίπου 6.800 στρέμματα έχουν εγκριθεί για ένταξη στο πρόγραμμα, μετά και την πραγματοποίηση των ελέγχων από διοικητικές υπηρεσίες.

 

Αιτήσεις για ενισχύσεις Νέων Αγροτών

Προς τα μέσα Φεβρουαρίου προγραμματίζεται η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων πληρωμής της β’ δόσης της ενίσχυσης των δικαιούχων Νέων Αγροτών. Δικαίωμα στην υποβολή αιτήσεων έχουν μόνο όσοι κατάφεραν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα κατάρτισής τους.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «ΥΧ», σε αναμονή για τη δυνατότητα τηλεκατάρτισης βρίσκονται οι ενδιαφερόμενοι, καθώς το αίτημα που έχει υποβάλει η ελληνική πλευρά στην Κομισιόν για να δοθεί η δυνατότητα στους δικαιούχους Νέους Αγρότες να συνεχίσουν ή και να ξεκινήσουν την παρακολούθηση των προγραμμάτων μέσω διαδικτύου, δεν έχει λάβει ακόμη το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες.

 

Πληρωμές σε Ομάδες Παραγωγών

Από τις 4 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαΐου μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις πληρωμών οι δικαιούχοι που έχουν ενταχθεί στο Μέτρο 9 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, η Μονάδα Συνεργασίας και Καινοτομίας, καλεί τους δικαιούχους του Μέτρου 9 για τα ακόλουθα:
1. Υποβολή μέσω του ΠΣΚΕ αίτησης πληρωμής για την καταβολή της δεύτερης ή/και της τρίτης δόσης. Σε περίπτωση υποβολής μίας αίτησης πληρωμής για τη β’ και γ’ δόση, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα συνοδεύουν την αίτηση πληρωμής (τεχνική έκθεση, βεβαίωση ορκωτού λογιστή, αναλυτική κατάσταση παραστατικών πώληση, κ.λπ.), πρέπει να υποβληθούν για κάθε δόση ξεχωριστά σε διαφορετικό φυσικό φάκελο. Η υποβολή της σχετικής αίτησης πληρωμής πραγματοποιείται κατά το διάστημα 4 Φεβρουαρίου έως 10 Μαΐου.
2. Για τις περιπτώσεις υποβολής αίτησης πληρωμής που θα περιλαμβάνει μόνο τη β’ δόση, το χρονικό διάστημα υποβολής της γ’ δόσης θα οριστεί με νέο έγγραφο της ΕΥΕ ΠΑΑ 2014-2020.

 

Επιδότηση για βάσεις κυψελών

Την προμήθεια μεμονωμένων κινητών βάσεων κυψελών για πρώτη φορά έρχεται να επιδοτήσει η δράση 3.1 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων», μέχρι 9 ευρώ ανά κινητή βάση, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, με τις αιτήσεις να είναι ανοιχτές έως 10 Φεβρουαρίου.
Οι αιτήσεις πραγματοποιούνται στα τοπικά Κέντρο Μελισσοκομίας, με τη δράση 3.1 να επιδοτεί ακόμα την αντικατάσταση κυψελών με το ποσό ενίσχυσης να κυμαίνεται κοντά στα 16-18 ευρώ ανά κυψέλη.
Όσον αφορά ειδικότερα την προμήθεια μεμονωμένων κινητών βάσεων κυψελών στη σχετική υπουργική απόφαση αναφέρεται πως επιλέξιμη δαπάνη αποτελεί το κόστος για την προμήθεια μεμονωμένων κινητών βάσεων κυψελών, είτε ξύλινες, είτε πλαστικές. Η καθαρή αξία της κάθε μεμονωμένης κινητής βάσης καθορίζεται μέχρι του ποσού των εννέα ευρώ. Το μέγιστο ποσοστό προμήθειας μεμονωμένων κινητών βάσεων, καθορίζεται σε 20% επί των κατεχομένων κυψελών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass