Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2021 19:09

Καλλιεργητικές συμβουλές για αμπέλι-πυρηνόκαρπα-μηλοειδή

Χρήσιμες καλλιεργητικές συμβουλές για τις απαιτούμενες χειμερινές παρεμβάσεις σε αμπέλι-πυρηνόκαρπα-μηλοειδή παρέχει με ανακοινώσεις του το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

Οι συμβουλές αφορούν τη φυτοπροστασία για την αντιμετώπιση ασθενειών, το κλάδεμα και τη λίπανση.
ΑΜΠΕΛΙ: Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εγκεκριμένα μυκητοκτόνα για την καταπολέμηση των ασθενειών του αμπελιού, συνιστάται η επιμελής εφαρμογή συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων, προκειμένου να παρεμποδιστεί η μετάδοσή τους, όπως το κλάδεμα να γίνεται όσο το δυνατόν πιο καθυστερημένα (αργά τον χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη) και οπωσδήποτε με ξηρό καιρό, προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μόλυνσης των τομών κλαδέματος από μύκητες του ξύλου. Ο άνεμος και ο βροχερός καιρός ευνοεί ιδιαίτερα τις μολύνσεις (μεταφορά και βλάστηση μολυσμάτων). Τα πρέμνα με εμφανή συμπτώματα προσβολής να κλαδεύονται τελευταία. Να αποφεύγονται οι μεγάλες τομές κλαδέματος, διότι αυξάνεται κατά πολύ η πιθανότητα μόλυνσης των πρέμνων.
ΕΧΘΡΟΙ: Η καταπολέμηση των εντόμων και των ακάρεων που διαχειμάζουν όπως ψύλλες, κοκκοειδή, αφίδες, τετράνυχοι, βασίζεται σε ψεκασμούς με ορυκτέλαια-παραφινέλαια, καθώς και σε συνδυασμούς αυτών με συνθετικά πυρεθροειδή ή οργανοφωσφορούχα εντομοκτόνα. Οι χειμερινοί ψεκασμοί συνιστώνται μόνο σε οπωρώνες, που την προηγούμενη χρονιά παρουσίασαν πρόβλημα από τους παραπάνω εχθρούς.
Για τις χειμερινές επεμβάσεις ροδακινιά-νεκταρινιά-βερικοκιά-κερασιά-δαμασκηνιά, τονίζονται τα εξής: Οι χειμερινές επεμβάσεις (καλλιεργητικά μέτρα και ψεκασμοί) που προτείνονται την εποχή αυτή, κατά την οποία οι καλλιέργειες των πυρηνοκάρπων βρίσκονται ακόμη στην κατάσταση του λήθαργου, έχουν σκοπό να μειώσουν τους αρχικούς πληθυσμούς των εχθρών (έντομα, ακάρεα), καθώς και τα αρχικά μολύσματα των ασθενειών (φυτοπαθογόνοι μύκητες και βακτήρια). Έτσι, κατά τη νέα βλαστική περίοδο η αντιμετώπιση αυτών των φυτοπαρασίτων αποβαίνει αποτελεσματικότερη και συχνά είναι λιγότερο αναγκαία. Οι επεμβάσεις αυτές αφορούν πρωτίστως οπωρώνες που εμφάνισαν προσβολές κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο και οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν δεχθεί επεμβάσεις. Ιδιαίτερη έμφαση να δοθεί σε εξώασκο-κορύνεο-φαιά σήψη-βακτηριακό έλκος.

 

Προχωρούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας». Με την εκτέλεση του έργου θα καθοριστούν τα έργα υποδομής και οι βελτιώσεις βλάστησης, που θεωρούνται απαραίτητες για την ανάπτυξη των βοσκήσιμων γαιών και την αύξηση της βοσκοϊκανότητάς τους. Το Διαχειριστικό Σχέδιο Βόσκησης ολοκληρώνεται µε τον υπολογισμό του κόστους ανάπτυξης και την οργάνωση της διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών και του ζωικού κεφαλαίου. Οι πόροι χρηματοδότησης του έργου θα προέλθουν: α) από την είσπραξη των τελών βόσκησης της κάθε Περιφέρειας και β) από πόρους του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.
H διάρκεια της σύμβασης που υπεγράφη αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31.12.2021. Από τις 31 Δεκεμβρίου 2020, έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ απομένουν να υπογραφούν ανάλογες προγραμματικές συμβάσεις με τις Περιφέρειες Κρήτης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου και Πελοποννήσου.

 

Τον Απρίλιο η προκήρυξη για τα σχέδια άρδευσης

Στα μέσα Απριλίου αναμένεται να ανοίξει πρόσκληση για τη Δράση 4.1.2. «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος» του ΠΑΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό ύψους 3,7 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», ενώ ξεκίνησαν οι πρώτες ενέργειες προκειμένου να ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα και ένα νέο πρόγραμμα leader για την ελληνική ύπαιθρο.
Σχετικά με τα αρδευτικά, από τα μέσα Απριλίου θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτημάτων ενίσχυσης, ενώ με την εν λόγω δράση θα δοθεί ενίσχυση για επενδύσεις που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος και στην αειφόρο διαχείριση των υδατικών πόρων, συμπεριλαμβανομένης και της αποθήκευσης του νερού σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης.
Επιλέξιμες προς ενίσχυση είναι: Η αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, με στόχο την εξοικονόμηση ύδατος (όπως αρδευτικά συστήματα στάγδην άρδευσης και μικροκαταιονισμού, δεξαμενές όγκου έως 500 κ.μ. που δεν απαιτούν εκσκαφές ή επιχώσεις φυσικού εδάφους). Μηχανολογικό. Επενδύσεις στις έγγειες βελτιώσεις (γεωτρήσεις και πηγάδια-φρέατα αποκλειστικά αρδευτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού τους, επιμέρους εξοπλισμός για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων γεωτρήσεων/πηγαδιών π.χ. αλλαγή αντλίας, γεννήτριας κ.ά., δεξαμενές που απαιτούν εκσκαφές ή επιχώσεις φυσικού εδάφους και χρησιμεύουν για την αποθήκευση νερού βροχής). Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν μπορεί να υπερβεί αθροιστικά για όλες τις επενδύσεις τις 150.000 ευρώ για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων, τις 200.000 ευρώ για συλλογικές επενδύσεις. Ο εν λόγω προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει έως και τις 500.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης του συλλογικού σχήματος ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του αιτούμενου προϋπολογισμού.

 

Το βαμβάκι βγάζει τους αγρότες στον δρόμο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνάντηση των μελών της ΕΟΑΣ Καρδίτσας με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως και η αυτοκινητοπομπή που προγραμματίζουν για το απόγευμα οι συνάδελφοί τους της Λάρισας στην πόλη. Στο διεκδικητικό πλαίσιο προτάσσονται οι χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων και τα προβλήματα στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Αναφορικά με το βαμβάκι, υπενθυμίζεται ότι προ ημερών 22 συνεταιρισμοί ανά την επικράτεια εξέδωσαν υπόμνημα, με το οποίο ζητούν την οικονομική στήριξη του προϊόντος. Όσον αφορά τα υπόλοιπα αιτήματα, ξεχωρίζουν η καταβολή ενίσχυσης σε προϊόντα που συνεχίζουν να πλήττονται, να αρθεί το «πράσινο τέλος» πετρελαίου στους αγρότες, που όχι μόνο δεν έχει συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά αντίθετα το επιβαρύνει ακόμα περισσότερο και να ξαναμπεί στο τραπέζι η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού για επιστροφή στον φόρο πετρελαίου.

 

Οι σπορές και οι προσδοκίες των παραγωγών

Πρόωρη ανάπτυξη των σιτηρών αλλά και της ελαιοκράμβης λόγω υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών παρατηρείται στη Θεσσαλία, ενώ οι βροχές των προηγούμενων ημερών συντέλεσαν στο να πάει χρονικά πίσω η επιφανειακή λίπανση. Σε λίγες μέρες στο μεταξύ θα ξεκινήσουν και οι πρώτες σπορές στη βιομηχανική ντομάτα για την παραγωγή σπορόφυτων, ενώ η μεταφύτευση τοποθετείται κλασικά στις αρχές Απριλίου. Οι τοματοπαραγωγοί αισιοδοξούν ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλή, ενώ μία πρώτη εκτίμηση για τις τιμές της νέας καλλιεργητικής περιόδου θα έχουμε σε ένα δεκαήμερο.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα
(roustas@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass