Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2021 19:18

Αγωνία αγροτών για τον παγετό στις καλλιέργειες

Στα τηλέφωνα βρίσκονται οι παραγωγοί δεντροκομικών και κηπευτικών προϊόντων με τους γεωπόνους τους, προκειμένου να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα.

Περισσότερο κινδυνεύουν τα δέντρα, τα οποία λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών που επικράτησαν έχουν ανθίσει κυρίως υπερπρώιμες ποικιλίες αλλά και μεσόψιμες που είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Ανησυχία δικαιολογημένη, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν λάβει ακόμη τις αποζημιώσεις από τον περσινό παγετό του Μαρτίου και σίγουρα μια νέα ζημιά θα ήταν καταστροφική για την τσέπη τους, αφού όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι από καμία ζημιά δεν βγήκαμε κερδισμένοι. Σε κινητικότητα και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι έχουν εφοδιαστεί στα ποιμνιοστάσιά τους με τα απαραίτητα (ζωοτροφές και νερό). Στο φύλλο του Σαββάτου, η «Ε» δημοσίευσε σχετικές πληροφορίες του καθηγητή Δεντροκομίας Π. Νάνου, ενώ άλλοι καλούν τους παραγωγούς να καλύψουν τα φυτά τους με ειδικά αντιπαγωτικά υφάσματα που προστατεύουν από την ψυχρή εισβολή και κρατάνε τη θερμοκρασία στο μικροπεριβάλλον του φυτού σε υψηλότερα από του περιβάλλοντος επίπεδα.
Χρήσιμες πληροφορίες υπάρχουν και από τον πίνακα που δείχνει τη συμπεριφορά ειδών δέντρων με βάση τη θερμοκρασία.

AGROTIKH STHLH

 

Πρόγραμμα απόσυρσης των παλιών τρακτέρ

Ολιγόμηνη παράταση της προθεσμίας για τον εφοδιασμό της απαραίτητης διάταξης προστασίας και την προκήρυξη ειδικού προγράμματος που θα προωθεί την απόσυρση των παλιών τρακτέρ και την αντικατάστασή τους με τρακτέρ νέας τεχνολογίας ζητά ο βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ Θ. Χειμμάρας και υποστηρίζει πως «πρέπει να δοθούν κίνητρα για τον σκοπό αυτό, ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν τα τρακτέρ τους, μειώνοντας έτσι και το κόστος παραγωγής. Όπως αναφέρει, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, οι ιδιοκτήτες γεωργικών ελκυστήρων ταξινομημένων πριν τις 21.5.1998, έπρεπε να εφοδιαστούν με διάταξη προστασίας έναντι ανατροπής εγκεκριμένου τύπου μέχρι τις 31.12.2020. Η προθεσμία παρήλθε με αποτέλεσμα οι αγρότες - κάτοχοι παλαιών κυρίως τρακτέρ χωρίς καμπίνα στην πλειοψηφία τους, να αδυνατούν να προχωρήσουν στη μεταβίβασή τους. Σε περίοδο που οι αγρότες πλήττονται σημαντικά από την πανδημία, καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα».

 

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΤΡΑΚΤΕΡ
*Το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε ότι παρατείνεται μέχρι 31-12-2021 η καταληκτική ημερομηνία για την τοποθέτηση εγκεκριμένου τύπου Διατάξεων Προστασίας Έναντι Ανατροπής (ΔΠΕΑ) στους παλιούς γεωργικούς ελκυστήρες. Η παράταση αφορά γεωργικούς ελκυστήρες που έχουν ταξινομηθεί ή έχουν άδεια κυκλοφορίας που εκδόθηκε πριν τις 21-5-1998. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνιστά όπως οι κάτοχοι των γεωργικών ελκυστήρων λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν την απόφαση και προχωρήσουν στις αναγκαίες προσαρμογές.

 

Από Μάρτιο οι Συνδεδεμένες ενισχύσεις

Από τον Μάρτιο προγραμματίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ξεκινήσει τις πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων στους δικαιούχους παραγωγούς και παράλληλα να πιστώσει και τα ποσά που παρακρατήθηκαν στη δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσxυσης. Προς το τέλος του μήνα θα καταβληθεί η συνδεδεμένη στο βαμβάκι. Τα ποσά των συνδεδεμένων αναμένεται να κυμανθούν: Στο βαμβάκι και στην ντομάτα 67 ευρώ περίπου ανά στρέμμα, 7 ευρώ περίπου για το σκληρό σιτάρι (καρτελάκια), 12 ευρώ για το τριφύλλι, 28,2 ευρώ για βίκο αναπαραγωγής, 17 ευρώ για φακή, φασόλια, ρεβίθια, 7,7 ευρώ ανά στρέμμα για κτηνοτροφικά ψυχανθή (μπιζέλι κ.λπ.).
Στο μεταξύ ο διοικητικός έλεγχος για την καλλιέργεια ζαχαροτεύτλων 2020 θα γίνει στο 100% των αιτήσεων της συνδεδεμένης ενίσχυσης και θα αποτυπώνεται από τον ελεγκτή στο αντίστοιχο έντυπο διοικητικού ελέγχου. Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Φάνη Παπά, με οδηγίες διεξαγωγής διοικητικών ελέγχων σχετικά με την ορθότητα των δηλωθέντων στοιχείων από τους παραγωγούς.

 

Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές καλλιέργειες

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει ότι παρατείνεται έως 26 Φεβρουαρίου και ώρα 13:00 η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο του υπομέτρου 3.1 «Στήριξη για νέες συμμετοχές σε Συστήματα Ποιότητας», μετά από τροποποίηση της σχετικής Πρόσκλησης, ο προϋπολογισμός της οποίας ανέρχεται στα 25 εκατομμύρια ευρώ και αφορά το σύστημα ποιότητας της Βιολογικής παραγωγής (Βιολογική φυτική και ζωική παραγωγή) και απευθύνεται αποκλειστικά στους δικαιούχους του υπομέτρου 11.1«Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους βιολογικής γεωργίας», του ΠΑΑ 2014-2020. Οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να ενταχθούν πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (www.ependyseis.gr) και στη συνέχεια να υποβάλλουν φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας.

 

Νέο έντυπο αίτησης για χαρακτηρισμό γεωργικής γης

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ενημερώνει ότι έχει αλλάξει το έντυπο της αίτησης για χαρακτηρισμό γεωργικής γης από την Περιφερειακή Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (ΠΕΧΩΠ) της Π.Ε. Λάρισας (φωτοβολταϊκά, βιοαέριο κ.τ.λ). Το έντυπο θα είναι διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο στην επίσημη ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας www.thessaly.gov.gr ακολουθώντας την παρακάτω διαδρομή: Ενημερώσεις - Γεωργικά Θέματα επιλέγοντας Έτος: 2021, ΠΕ: Λάρισας, Κατηγορία: Γεωργικές Ενημερώσεις.

 

Στο Μητρώο Αγροτών η e-έκδοση βεβαίωσης επαγγελματία αγρότη

Μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), η οποία είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκδίδεται ψηφιακά η βεβαίωση του επαγγελματία αγρότη που θα ισχύσει έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Η βεβαίωση ισχύει για το χρονικό διάστημα από 01-01-2021 έως 31-12-2021, με στοιχεία του φορολογικού έτους 2019.

 

Προσλήψεις σε Αποκεντρωμένη-ΟΠΕΚΕΠΕ

Το ΥΠΕΝ προχωράει σε προσλήψεις μέσω των προγραμμάτων ΟΑΕΔ για 350 γεωτεχνικούς και 350 υπόλοιπες θέσεις ΤΕ και ΔΕ για την ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών σε ολόκληρη τη χώρα. Οι προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, αφορούν 350 θέσεις Δασολόγων ΠΕ, 200 θέσεις Δασοπόνων ΤΕ και 150 θέσεις Διοικητικών ΔΕ. Οι 700 υπάλληλοι θα στελεχώσουν τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος. Επίσης ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει την πρόσληψη πενήντα (50) ατόμων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, οκτώ (8) μηνών, για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών. Από τις 50 θέσεις μία θέση Τεχνολόγου Γεωπόνου προγραμματίζεται για τα Τρίκαλα και μία θέση κτηνιάτρου για την Καρδίτσα.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα
(roustas@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass