Στήριξη ζητούν οι κτηνοτρόφοι

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠ. ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Δημοσίευση: 24 Φεβ 2021 16:20
ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

Τη στήριξη των κτηνοτρόφων σε μια χρονιά που ενώ φάνηκε να ξεκινά με καλούς οιωνούς, εξελίχθηκε, λόγω της πανδημίας και των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σε προβληματική, ζητά με επιστολή της προς τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπ. Λιβανό, η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.


Η επιστολή την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιωάννης Γκουρομπίνος, έχει ως εξής:
«Κύριε υπουργέ μετά από περίπου μια τετραετία που οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα και στα αμνοερίφια ήταν εξευτελιστικές και δυσκόλεψαν πάρα πολύ την επιβίωσή μας, φέτος η χρόνια φάνηκε να ξεκινά με καλούς οιωνούς.
Το γάλα που είναι και η κύρια πηγή εσόδων μας, πήρε μια μικρή αύξηση και πιστέψαμε πως μετά από χρόνια, ίσως μπορέσουμε να ανακάμψουμε κατά ένα, έστω μικρό ποσοστό.
Όμως η συγκυρία που περνάμε με την πανδημία, η υπερβολική αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών και η πρόσφατη θεομηνία με τα χιόνια και τους παγετούς, μας έφεραν ξανά στο ίδιο και ίσως χειρότερο σημείο με τα προηγούμενα χρόνια να παλεύουμε για την επιβίωσή μας.
Και εξηγούμαστε: Λόγω της πανδημίας και των αλλεπάλληλων lockdown, έπεσε η ζήτηση στα αμνοερίφια, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία αυτών να σφαχτούν με τιμές κάτω του κόστους.
Η υπερβολική αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την εξάλειψη σχεδόν της καλύτερης τιμής του γάλακτος.
Καθώς και η πρόσφατη θεομηνία, κατά την οποία λόγω του παγετού η παραγωγή του γάλακτος παρουσίασε πτώση μέχρι και 50% και μάλιστα με το 30% αυτού, να είναι μη αναστρέψιμο. Όπως επίσης και το γεγονός πως μας ανάγκασε να ταΐσουμε περισσότερο τα ζώα μας, λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών τους, αλλά και γιατί δεν υπήρχε η δυνατότητα να βγουν για βοσκή.    
Όλα αυτά κύριε υπουργέ συνηγορούν πως τελικά για τον κτηνοτρόφο είναι ακόμη μια δύσκολη χρονιά και δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε να επιβιώσουμε.
Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας προτείνει και ζητά από εσάς κύριε υπουργέ την προστασία του προϊόντος μας με πάταξη των ελληνοποιήσεων είτε μιλάμε για το αιγοπρόβειο γάλα είτε για τα αμνοερίφια.
Για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες ανάγκες και με την έλλειψη ρευστότητας που μας έχουν δημιουργήσει τα προβλήματα που σας προαναφέραμε, σας ζητάμε την άμεση εξόφληση του υπολοίπου των ενισχύσεων, καθώς και την όσο το δυνατό γρηγορότερη πληρωμή της συνδεδεμένης, κρίνοντας σκόπιμη και μια έξτρα ενίσχυση για το δυσβάσταχτο πλέον κόστος παραγωγής».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass