Βαμβάκι, πυρηνόκαρπα και πατάτες στον δρόμο της ειδικής ενίσχυσης λόγω Covid

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2021 16:15

Ως μια κίνηση προς την ικανοποίηση μέρους των αιτημάτων ενίσχυσης, θα μπορούσε να ειδωθεί η απόφαση παράτασης ως το τέλος του 2021 και η ενίσχυση με 16 εκατ. ευρώ του κανονισμού κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΚΟΕ) την κάλυψη αποζημιώσεων στους αγροτες-κτηνοτρόφους από ζημιές στη ζωική και φυτική παραγωγή και στο πάγιο κεφάλαιο από θεομηνίες.


Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, έχει δρομολογήσει, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ενισχύσεις στους τομείς του θερινού καρπουζιού χαμηλής κάλυψης, της καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας, των θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε ντομάτες και αγγούρια σε όλη την επικράτεια εξαιρουμένης της Κρήτης και της βουβαλοτροφίας.
Ωστόσο ακόμη δεν έχουμε κάποιο νέο με την έκτακτη ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς. Η επεξεργασία των στοιχείων οδηγεί σε έκτακτη ειδική ενίσχυση της τάξεως των 65 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα μισά περίπου από το ποσό που δόθηκε για το ελαιόλαδο (ελαιοποιήσιμες ελιές) και αντιστοιχεί σε 25 ευρώ το στρέμμα περίπου.
Υποσχέσεις έχουν γίνει και για την πτηνοτροφία και τη χοιροτροφία, χωρίς ωστόσο να έχει δρομολογηθεί κάποια πληρωμή.
Οι παραγωγοί λεβάντας έχουν ζητήσει στήριξη περί τα 300 ευρώ το στρέμμα, στέλνοντας υπόμνημα που δείχνει την έκταση της οικονομικής αναταραχής που προκάλεσε η πανδημία.
Προς τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων 120 ευρώ το στρέμμα για το συμπύρηνο ροδάκινο, 110 ευρώ το στρέμμα για το επιτραπέζιο και 100 ευρώ το στρέμμα για τα νεκταρίνια κατευθύνεται η κυβέρνηση.
Ωστόσο από το τελικό ποσό στήριξης που θα εισπράξουν οι παραγωγοί, θα αφαιρεθεί τυχόν ενίσχυση που μπορεί να έχουν λάβει από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η ενίσχυση συνολικού προϋπολογισμού 9,2 εκατ. ευρώ θα αφορά ζημιές που υπέστησαν πλέον των 80.000 στρεμμάτων καλλιέργειας από βροχές, που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass