Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαμβάκι: Οι βροχές πάνε πίσω τις σπορές

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2021 13:40

Προβληματισμό στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών έχουν προκαλέσει οι τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις στον θεσσαλικό κάμπο, καθώς οι προγραμματισμένες για τα μέσα Απριλίου σπορές θα καθυστερήσουν. Όσον αφορά στην πρόθεση σποράς, αυτή εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη σε ποσοστό 10 με 15%, ενώ καθοριστικό ρόλο συγκράτησης της τάσης αποχώρησης των παραγωγών από τον «λευκό χρυσό» παίζουν οι συμβάσεις προπώλησης που προωθούν έντονα οι εκκοκκιστές.

Οι τιμές που ακούγονται κυμαίνονται στα 53 λεπτά μέσο όρο, μαζί με τα μεταφορικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις γεωπόνων φέτος στη Λάρισα αναμένεται να σπαρθούν 340.000 στρέμματα βαμβακιού, στην Καρδίτσα 450.000 στρ., στα Τρίκαλα 100.000 στρ. και στη Μαγνησία 45.000 στρ., συνολικά στο θεσσαλικό κάμπο 900.000 στρέμματα.
Αναλυτικότερα, οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στον θεσσαλικό κάμπο έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στα χωράφια, τα οποία δεν μπορούν να απορροφήσουν τον όγκο των βρόχινων νερών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επαρχία Φαρσάλων την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη έριξε 50 χιλιοστά βροχής, σύμφωνα με τοπικό Μετεωρολογικό Σταθμό. Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν και στον Δήμο Παλαμά, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Τιτανίου, Βασίλη Γιαννάκο, 700 στρέμματα στα Ορφανά και 300 στρέμματα στο Πέτρινο, λόγω και των προβλημάτων που δημιούργησε ο «Ιανός», δεν πρόκειται να σπαρθούν φέτος. «Δυστυχώς οι όποιες προεργασίες έγιναν, πάνε χαμένες, ενώ σαν περιοχή χάνουμε και το πλεονέκτημα της πρωιμότητας» καταλήγει ο γνωστός συνεταιριστικής.ΣΤΑ 53 ΛΕΠΤΑ ΟΙ ΠΡΟΠΩΛΗΣΕΙΣ
Στο μεταξύ υπεγράφησαν οι πρώτες συμβάσεις προπώλησης βαμβακιού, με τα εκκοκκιστήρια. Στην περιοχή της Καρδίτσας η προσφερόμενη τιμή είναι 53 λεπτά, μαζί με τα μεταφορικά. Μαζί με τη σύμβαση, ο παραγωγός υπογράφει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό (γραμμάτιο εγγύησης), το οποίο καθορίζει ποινή 15 λεπτών/κιλό, εάν αθετηθεί η συμφωνία. Στην επαρχία Φαρσάλων οι παραγωγοί εμφανίζονται διστακτικοί για τις προπωλήσεις, καθώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από μία τέτοια συμφωνία. Έτσι εκτιμάται ότι όποιες προπωλήσεις σημειωθούν, θα αφορούν συγκεκριμένες Ομάδες Παραγωγών Βάμβακος, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και από πέρυσι ακολουθούν το συγκεκριμένο οικονομικό μοντέλο, το οποίο έχει μηχανισμό προπώλησης, με συγκεκριμένες ποικιλίες και ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Η αύξηση της τιμής των εφοδίων είναι ένας ακόμα παράγοντας που προβληματίζει τους βαμβακοπαραγωγούς. Σύμφωνα με τον Β. Γιαννάκο «τα λιπάσματα έχουν αδικαιολόγητα αυξηθεί σε ποσοστό 30%, ενώ την ανιούσα θα πάρουν όπως όλα δείχνουν και τα σπόρια και τα φυτοφάρμακα. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να ελεγχθεί η αισχροκέρδεια, αλλιώς ολοένα και περισσότεροι θα στρέφονται στα σιτηρά και το καλαμπόκι».