Μεγάλες καταστροφές σε δενδροκαλλιέργειες

Ο Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ ΖΗΤΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2021 16:00

Τις ενέργειες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, για τις πρόσφατες καταστροφές λόγω παγετού σε δενδροκαλλιέργειες στον Δήμο Τεμπών, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, καταθέτοντας ερώτηση στην οποία σημειώνει: «Για ακόμα μία χρονιά οι δενδροκαλλιέργειες, κυρίως αμυγδάλου, αλλά και με βερίκοκα και ροδάκινα στον Δήμο Τεμπών και οι δενδροκαλλιέργειες με αχλάδια, ροδάκινα βερίκοκα, καθώς και οι αμπελοκαλλιέργειες στον Δήμο Τυρνάβου υπέστησαν καταστροφές από τον παγετό.

Ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ολοσχερή καταστροφή στο 100% της αμυγδαλοπαραγωγής, στις κοινότητες Συκουρίου, Όσσας, Κυψελοχωρίου, Μακρυχωρίου, Νέσσωνος του Δ. Τεμπών και σε άλλα χωριά του Δήμου.
Έτσι για ακόμα μία χρονιά οι αγρότες της περιοχής του Δ. Τεμπών βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταστροφή της παραγωγής τους και τη νέα τεράστια απώλεια στο εισόδημά τους, γεγονός που έρχεται να επιδεινώσει περαιτέρω την επιβίωσή τους και τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στα έξοδα των καλλιεργειών τους. Σημειώνουμε πως στους παραγωγούς του Δήμου Τεμπών, του Δήμου Τυρνάβου και άλλων περιοχών οφείλονται αποζημιώσεις από τους παγετούς προηγούμενων ετών και αντίστοιχες καταστροφές, όπως της προηγούμενης χρονιάς (2020), για τις οποίες οι αγρότες δεν έχουν λάβει ούτε τις εκτιμήσεις των ζημιών.
Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε:
1. Να κινητοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός καταγραφής, αποτίμησης και αποζημίωσης στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν οι καλλιέργειες της περιοχής.
2. Άμεσα να εξοφληθούν οι αγρότες για τις καταστροφές του 2020.
3. Να δοθούν προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς που επλήγησαν οι καλλιέργειές τους, έναντι των αποζημιώσεων.
4. Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. Να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και στο κεφάλαιο, για όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
5. Να απαλλαχθούν οι πληγέντες από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ για τα έτη 2020 και 2021. Να επιστραφούν οι εισφορές σε όσους τις έχουν ήδη καταβάλει. Αντίστοιχα, για τους μήνες αυτούς, οι ασφαλιστικές εισφορές να καλυφθούν από την Κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.
6. Άμεσα να υπάρξει σχεδιασμός και υλοποίηση από πλευράς του Υπουργείου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας προγράμματος αντιπαγετικής προστασίας.
7. Να ανασταλούν για τους πληγέντες αγρότες για όσο διάστημα χρειαστεί, πλειστηριασμοί, κατασχέσεις για οφειλές στο δημόσιο, σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και κάθε άλλο αναγκαστικό μέτρο είσπραξης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass