«Να μην αδικούνται οι ακτήμονες των παρακάρλιων»

Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠ. ΛΙΒΑΝΟ

Δημοσίευση: 02 Απρ 2021 16:00

Να επανεξετάσει τα κριτήρια ενοικίασης των αγροτεμαχίων, που προβλέπονται στον νόμο 4061/2012, ώστε να μην αδικούνται οι ακτήμονες αγρότες των παρακάρλιων χωριών, και να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου έγκαιρα να ξεκινήσει η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την παραχώρηση χρήσης των αγροτεμαχίων, καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιο Λιβανό, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.


Ο Θεσσαλός πολιτικός μετά από ενημέρωση που είχε από την πρόεδρο της Κοινότητας Καλαμακίου Αγιάς, κ. Αλεξάνδρα Καράτζιου και επιτροπή αγροτών του χωριού, καθώς και από τον πρώην πρόεδρο, κ. Δημήτρη Ξηρομερήσιο και μέλη του πρώην Συλλόγου Ακτημόνων Καστρίου Αγιάς, υπογραμμίζει ότι «οι ακτήμονες αγρότες των παρακάρλιων χωριών διαμαρτύρονται για τη διαδικασία παραχώρησης της χρήσης αγροτεμαχίων στις εκτάσεις της πρώην λίμνης Κάρλας, ζητώντας την αναβολή της και τον δικαιότερο επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων που προβλέπονται στον νόμο 4061/2012.  
Όπως υποστηρίζουν η διαδικασία για τη μοριοδότηση που περιγράφεται από τον ανωτέρω νόμο, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων εντός του Μαρτίου, σε μια περίοδο που οι αποφάσεις για την καλλιέργεια των εν λόγω τεμαχίων από τους ακτήμονες είχαν ληφθεί, ενώ ακόμη και βασικές καλλιεργητικές εργασίες έχουν γίνει σε αγροτεμάχια.
Επιπλέον, σημειώνουν ότι η υπάρχουσα μοριοδότηση αδικεί τους κατοίκους των παρακάρλιων χωριών που ανήκουν στον Δήμο Αγιάς. Οι εν λόγω αγρότες, από την ορεινή Έλαφο και το Καλαμάκι μέχρι και τη Δήμητρα Αγιάς, δικαιούνται τα 100 μόρια (κριτήριο Α3) ως μόνιμοι κάτοικοι Δήμου της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, άλλα χάνουν τα 100 μόρια του κριτηρίου Α4, δηλαδή του δημότη, μόνιμου κατοίκου των τοπικών ή δημοτικών κοινοτήτων στους οποίους βρίσκεται το ακίνητο, αφού οι εκτάσεις που εκμισθώνονται βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Κιλελέρ.
Οι ακτήμονες ζητούν την ανάκληση για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο της εφαρμογής της μοριοδότησης του άρθρου 7 του νόμου 4061/2012 και την ενοικίαση των αγροτεμαχίων με το προηγούμενο καθεστώς. Επιπροσθέτως, προτείνουν τη σύσταση επιτροπής για την επανεξέταση των κριτηρίων ενοικίασης με στόχο να αναζητηθεί ένας δικαιότερος τρόπος μοριοδότησης για τους ακτήμονες όλων των παρακάρλιων χωριών που επιθυμούν να εκμισθώσουν εκτάσεις της πρώην λίμνης με χαμηλό τίμημα.
Τέλος, επισημαίνουν ότι θα πρέπει η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αίτησης να ξεκινά νωρίτερα και κατόπιν έγκαιρης ενημέρωσης, λαμβανομένου υπόψη ότι μεταξύ των ακτημόνων είναι και αγρότες που δεν έχουν εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass