Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 12 Απρ 2021 15:48

Σε 2 μήνες η απόφαση για Δασικούς Χάρτες

Με το μεγάλο θέμα των Δασικών Χαρτών, που δείχνουν ότι ένα τεράστιο κομμάτι της ελληνικής γης είναι δάση, βάζοντας στην άκρη τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, θα ασχοληθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά και την προσφυγή σε αυτό των Γεωπονικών Συλλόγων με πρωτεργάτη τον Σύλλογο της Μαγνησίας και σημαντική στήριξη από τον Σύλλογο της Λάρισας.

Σε δύο μήνες αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ, όμως ο εισηγητής της Ολομέλειας έδειξε θετική διάθεση στο θέμα, αναγνωρίζοντας το δίκαιο του χαρακτήρα της προσφυγής. Προ ημερών πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των Γεωπονικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδος Ευρυτανίας με τους δασικούς χάρτες να είναι το κυρίαρχο θέμα. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Λάμπρος «είναι αδιανόητο σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες η χώρα να περιλαμβάνει μόνο οικιστικές ζώνες και δάση, επισημαίνοντας πως η παρέμβαση των Γεωπόνων στο ΣτΕ έχει ως στόχο την ανάδειξη της σπουδαιότητας για τη χώρα των αγροτικών, καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Κάθε στιγμή που περνά -εκτός από τους Δικαστές- όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν τη σημαντική παρέμβαση, που συντονισμένα έγινε από τους Γεωπονικούς Συλλόγους της Κεντρικής Ελλάδος, για την προστασία των αγροτικών, κτηνοτροφικών και βοσκήσιμων γαιών στην Επικράτεια».

 

Προσκλήσεις για τα Βιολογικά

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε την Παρασκευή 9 Απριλίου ότι εντός του έτους 2021, προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση σχετικών Προσκλήσεων για το Μέτρο 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2021 (έτος αναφοράς). Το έτος 2022 θα αποτελεί το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων για τις προσκλήσεις που θα προκηρυχτούν.
Οι Δράσεις που θα προκηρυχτούν είναι: Δράση 11.2.1: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία και Δράση 11.2.2. Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία.
Β. Επιλέξιμες καλλιέργειες, ζώα και γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής
Για τη Δράση 11.2.1 (Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία) θα προκηρυχτούν δύο προσκλήσεις. 2 Επιλέξιμες καλλιέργειες ανά πρόσκληση:
Α. Αραβόσιτος κτηνοτροφικός, Αραβόσιτος εδώδιμος, Χειμερινά σιτηρά, Μηδική,Τριφύλλι, Άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή, Όσπρια, Βαμβάκι, Λινάρι, ελαιοκράμβη, ηλίανθος, σόργο και άλλες αροτραίες καλλιέργειες.
Β. Ελαιοκομία, Σταφίδα, Επιτραπέζια σταφύλια, Σταφύλια οινοποιήσιμα, Μηλοειδή, Πυρηνόκαρπα, Εσπεριδοειδή, Αρωματικά – Φαρμακευτικά φυτά, Ροδιά, Ακτινίδιο, Συκιά, Μικρόκαρπες/Δάσους, Αβοκάντο, Ακρόδρυα, Φυλλώδη Λαχανικά – Σταυρανθή/Βολβώδη/Καρότο/Πατάτα.
Για τη Δράση 11.2.2 (Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία) θα προκηρυχτούν επίσης δύο προσκλήσεις. Η μία πρόσκληση θα περιλαμβάνει τα κάτωθι επιλέξιμα ζώα: Αιγοπρόβατα, Βοοειδή με κρεατοπαραγωγική/μικτή κατεύθυνση, Βοοειδή με γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση. Η άλλη πρόσκληση θα περιλαμβάνει ως επιλέξιμα τα μελίσσια. Γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής και για τις δύο δράσεις είναι ολόκληρη η ελληνική επικράτεια. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης είναι να έχει προηγηθεί από τους υποψηφίους η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2021.

 

Αλλαγές στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών

Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει η προδημοσίευση του τελικού κειμένου για το Mέτρο των Νέων Αγροτών (υπομέτρο 6.1 εγκατάσταση Νέων Γεωργών), σε σχέση με αυτό της δημόσιας διαβούλευσης. Μεταξύ άλλων, καταργήθηκε η παράγραφος περί υποχρέωσης στρατιωτικής θητείας για ένταξη στο μέτρο. Σύμφωνα με το κείμενο, δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα, στα οποία ο επικεφαλής της γεωργικής εκμετάλλευσης είναι νέος γεωργός που, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης, είναι ενήλικας και δεν έχει υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας του. Παράλληλα, ο υποψήφιος θα πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος σε κάποια από τις περιοχές εφαρμογής του μέτρου και να εγκαθίσταται για πρώτη φορά στην εκμετάλλευση κατά το δεκαοκτάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης. Επίσης, θα πρέπει να έχει υποβάλει και ΕΑΕ για το έτος 2021 και να μην έχει ασκήσει γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα τουλάχιστον κατά τα τελευταία 5 έτη πριν την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης. Κατά την τελευταία πενταετία δεν θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ με τυπική απόδοση που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια και τα 10.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας. Στόχος του προγράμματος ενισχύσεων νέων γεωργών, είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ηλικιακής ανανέωσης και της δημιουργίας επιχειρηματιών γεωργών, που με το πέρας της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις. Αναφορικά με τους μελισσοκόμους, «ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασης του νέου γεωργού, είναι επιλέξιμες οι εκμεταλλεύσεις που κατά το 2021 αξιοποιούν και δηλώνουν στο ΟΣΔΕ τουλάχιστον 109 κυψέλες» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο προδημοσιευμένο κείμενο.

 

Καλλιεργητικές συμβουλές για αμυγδαλιά

Το Περιφερειακό Κέντρο Φυτοπροστασίας Βόλου εξέδωσε δελτίο φυτοπροστασίας προς ενημέρωση των αμυγδαλοπαραγωγών για την έναρξη ψεκασμών κατά του ευρύτομου. Το ευρύτομο είναι ο σημαντικότερος εχθρός της αμυγδαλιάς, έχει μία γενεά το έτος και προκαλεί μεγάλη απώλεια της παραγωγής. Μοιάζει με μαύρο φτερωτό μυρμήγκι, διαχειμάζει ως ανεπτυγμένη προνύμφη μέσα στα προσβεβλημένα αμύγδαλα, που συνήθως παραμένουν μουμιοποιημένα στο δένδρο.
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ: Από παρατηρήσεις σε εντομολογικούς κλωβούς υπαίθρου διαπιστώθηκε ότι συνεχίζεται η έξοδος του ευρυτόμου στις πρώιμες και όψιμες περιοχές του Ν. Μαγνησίας. Συνεχίζεται η έξοδος του ευρυτόμου στις πρώιμες περιοχές του Ν. Λάρισας και έναρξη της εξόδου του ευρυτόμου στις όψιμες περιοχές Ν. Λάρισας από τις αρχές Απριλίου (με 2-4 άτομα/κλωβό).
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ: Να γίνει έναρξη των ψεκασμών στις όψιμες περιοχές του Ν. Λάρισας καθώς επίσης και σε περιοχές των Νομών Καρδίτσας και Φθιώτιδας όπου καλλιεργείται η Αμυγδαλιά για την καταπολέμηση του ευρυτόμου. Να συνεχιστούν οι ψεκασμοί στις πρώιμες και όψιμες περιοχές του Ν. Μαγνησίας και στις πρώιμες περιοχές του Ν. Λάρισας για την καταπολέμηση του ευρυτόμου της Αμυγδαλιάς. Επανάληψη των ψεκασμών ανά 7-8 ημέρες μέχρι και τη σκλήρυνση του ενδοκαρπίου. Οι ψεκασμοί να γίνονται κατά τις μεσημβρινές ώρες της ημέρας, που έχουμε τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και υψηλότερες θερμοκρασίες, διότι τότε έχουμε τη μεγαλύτερη έξοδο των ακμαίων του ευρυτόμου. Δεν ψεκάζουμε τις ημέρες που ο καιρός είναι νεφελώδης, καθώς και ώρες της ημέρας με συννεφιά διότι δεν έχουμε έξοδο του εντόμου.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα
(roustas@eleftheria.gr)