Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2021 16:10

Και τα πεύκα δείχνουν... Πάσχα


Τα Πεύκα, συνήθως ξεκινούν τη νέα τους βλάστηση, τις εβδομάδες πριν το Πάσχα. Έτσι αν κοιτάξετε τις κορυφές από τα δέντρα των Πεύκων, δύο βδομάδες νωρίτερα από το Πάσχα, θα δείτε τους κίτρινους νέους βλαστούς. Όσο όμως πλησιάζουμε προς την Κυριακή του Πάσχα, οι βλαστοί που βρίσκονται στην κορυφή του δέντρου, θα εκπτυχθούν και θα σχηματίσουν έναν «σταυρό»! Σύμφωνα με τον καθηγητή Δεντροκομίας Αλεξ. Παπαχατζή «ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα, τα περισσότερα από τα Πεύκα είναι γεμάτα με τέτοιους μικρούς «κίτρινους Σταυρούς» σε όλους σχεδόν τους κορυφαίους τους βλαστούς, οι οποίοι ανορθώνονται και υψώνονται προς τη «Βασιλεία των Ουρανών»...

Τα πάνω κάτω στο συμπύρηνο ροδάκινο
Προβληματισμός υπάρχει στη βιομηχανία κονσέρβας από την αναμενόμενη μείωση στην παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου, λόγω των ζημιών από τους παγετούς. Kύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενων ποσότητες ροδάκινων που πάνε για μεταποίηση να κατευθυνθούν στη νωπή χρήση και να γίνουν εξαγωγές. Οι τιμές παραγωγού τα τελευταία χρόνια στα συμπύρηνα κυμαίνονται στα 20 - 23 λεπτά. Με την αυξημένη ζήτηση που θα υπάρξει φέτος στην αγορά μπορεί να μην συμφέρει τον παραγωγό να πουλήσει στις βιομηχανίες, αλλά να το δώσει για νωπή χρήση σε αυξημένη τιμή. Ο κ. Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), λέει στον ΑγροΤύπο ότι «η ζημιά είναι μεγάλη στα συμπύρηνα ροδάκινα λόγω των καιρικών συνθηκών. Τα εργοστάσια κομπόστας θα ανοίξουν αλλά δεν θα είναι εύκολο να βρουν πρώτη ύλη. Κανένα εργοστάσιο δεν θα μπορέσει να δουλέψει πάνω από το 40% της δυναμικότητάς του. Έχουν γίνει επαφές με κυβερνητικά στελέχη και γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Μέσα στον Μάιο θα έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα της φετινής παραγωγής. Θα πρέπει οικονομικά να στηριχθεί όλος ο κλάδος (παραγωγοί, μεταποίηση, τυποποίηση). Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου. Φέτος αναμένουμε πολύ μειωμένη παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου και η ποσότητα της κομπόστας θα είναι μικρή. Τα αποθέματα που υπάρχουν δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Το 2020 οι εξαγωγές κομπόστας ανήλθαν σε περίπου 304.000 τόνους. Η αύξηση τιμής για την αγορά της πρώτης ύλης θα φέρει και αύξηση στην τιμή της κομπόστας. Είναι σίγουρο ότι θα χαθούν κάποιες αγορές».

Συμβουλές για σκωρίωση - θρίπα στις φακές
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του μύκητα της σκωρίασης και τη μετάδοσή του στις φακές. Η σκωρίαση έχει ήδη παρατηρηθεί στις πρώιμες καλλιέργειες με φακές στους Νομούς Μαγνησίας και Λάρισας αναμένεται και στους άλλους Νομούς. Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου και Προστασίας Φυτών Βόλου τα σχετικά συμπτώματα είναι στην κάτω επιφάνεια των φύλλων σχηματίζονται μικρές φλύκταινες οι οποίες ανοίγουν και εμφανίζονται τα σπόρια του μύκητα που έχουν χρώμα σκουριάς. Η έντονη προσβολή προκαλεί ξήρανση των φύλλων, πρόωρη φυλλόπτωση και μείωση ή καταστροφή της παραγωγής. Παρόμοιες φλύκταινες εμφανίζονται στους μίσχους, στα στελέχη και στους λοβούς. Τα σπόρια του μύκητα μεταφέρονται σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις με την βροχή και τον άνεμο. Συνθήκες ανάπτυξης: Για τη βλάστηση των σπορίων του μύκητα και την μόλυνση των φυτών είναι απαραίτητη η παρουσία νερού στα φύλλα (από βροχή, δρόσο, πότισμα). Άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης του παθογόνου είναι 17-23oC και διαβροχή φύλλων 6-8 ώρες. Συστάσεις: Να γίνουν ψεκασμοί με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων στις καλλιέργειες των ψυχανθών και επανάληψη αυτών μετά από βροχή και μέχρι την άνθηση, με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
Επίσης η Υπηρεσία έχει παρατηρήσει στην ύπαιθρο ότι υπάρχουν μέτριοι πληθυσμοί θρίπα στις πρώιμες καλλιέργειες με φακές. Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με εκλεκτικά για το θρίπα και επιτρεπόμενα για τις καλλιέργειες φυτοπροστατευτικά σκευάσματα στους αγρούς όπου υπάρχει πρόβλημα.

Ανακοίνωση ΟΠΕΚΕΠΕ για τη συνδεδεμένη ροδάκινων χυμού
Όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την παράδοση ροδάκινων προς χυμοποίηση έτους 2020, η πληρωμή των δικαιούχων με παραδόσεις μεταξύ 3 και 6 τόνων προϊόντος ανά εκτάριο, θα ολοκληρωθεί το πρωί της Τετάρτης 5 Μαΐου.

Αργεί η συνδεδεμένη στα ζώα
Έντονες είναι οι αντιδράσεις του κτηνοτροφικού κόσμου για τη μη πληρωμή των συνδεδεμένων ζωικών έτους 2020, που έμειναν εκτός του τελευταίου πακέτου πληρωμών. Μπορεί οι τιμές παραγωγού των αμνοεριφίων φέτος το Πάσχα να ήταν υψηλές αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μείωσε τη δυσαρέσκεια των κτηνοτρόφων οι οποίοι δεν πληρώθηκαν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Όπως έχει γραφτεί, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εργάζεται με στόχο η πληρωμή των συνδεδεμένων ζωικών, ύψους περί τα 80-85 εκατ. ευρώ να γίνει είτε στις 14 είτε στις 17 Μαΐου. Δεδομένων των μέτρων για τον κορονοϊό (τηλεργασία κ.λπ.), αλλά και του γεγονότος ότι έως τις 14-17 Μαΐου ή τα τέλη του μήνα, ο μηχανισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ θα δουλεύει την πληρωμή των ζωικών, μάλλον δύσκολο θεωρείται να τρέξει ταυτόχρονα και πληρωμή των υπόλοιπων ενιαίας 2020 (βασική ενίσχυση 3%, πρασίνισμα 5% και young farmers 10%). Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει διαβεβαιώσει και το ΥπΑΑΤ και προβλέπει και ο σχετικός κανονισμός, όλες οι πληρωμές για το έτος αυτό, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2021.

Αιτήσεις για πρώιμη συγκομιδή σταφυλιών
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας (Δ.Α.Ο.) Π.Ε. Μαγνησίας ενημερώνει τους αμπελοκαλλιεργητές οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου ότι σε εφαρμογή των διατάξεων Υπουργικής Απόφασης και με στόχο την αποκατάσταση ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αμπελοοινική αγορά, ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για το Πρόγραμμα Πρώιμης Συγκομιδής για την περίοδο 2020-2021.
Ως πρώιμη συγκομιδή σταφυλιών νοείται η ολική καταστροφή ή απομάκρυνση των σταφυλιών που δεν έχουν ωριμάσει, με επακόλουθο εκμηδενισμό της απόδοσης της σχετικής έκτασης. Η εγκατάλειψη εμπορεύσιμων σταφυλιών στο πρέμνο μετά το πέρας του κανονικού κύκλου παραγωγής (μη συγκομιδή) δεν θεωρείται πρώιμη συγκομιδή.

Από τον Γιώργο Ρούστα roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass