Ανοδικές οι τιμές στα αγροτικά εμπορεύματα

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2021 16:10

Χαμόγελα σε παραγωγούς και εμπόρους από τη γενικευμένη ανοδική πορεία που καταγράφουν διεθνώς η πλειοψηφία των αγροτικών εμπορευμάτων. Σιτηρά, καλαμπόκι, βαμβάκι και ζωοτροφές βρίσκονται στα ύψη, ενώ παράλληλα αυξήσεις προμηνύονται και σε αγορές όπως των κηπευτικών και του ελαιολάδου. Μάλιστα οι πρόσφατες ζημιές από τον παγετό σε όλη την Ευρώπη προμηνύουν περαιτέρω άνοδο.


Για παράδειγμα, η χρηματιστηριακή τιμή στο βαμβάκι βρίσκεται στα 90 σεντς για τα συμβόλαια Ιουλίου, γεγονός που καθιστά ελκυστική την υπογραφή προσυμβολαίων μεταξύ εκκοκκιστή και παραγωγού. Ήδη αυτά που έχουν υπογραφεί στη Θεσσαλία κυμαίνονται από 51-53 λεπτά, όταν πέρυσι η πλειοψηφία πούλησε στα 42-44 λεπτά. Μάλιστα, όσο η ζήτηση για ίνα ενισχύεται με τη σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας, αρκετοί εκτιμούν πως δεν αποκλείεται η χρηματιστηριακή τιμή να γράψει ακόμη και το 1 δολάριο ανά λίμπρα για τα συμβόλαια της περσινής χρονιάς.
Επίσης και η εμπορία σιτηρών τώρα είναι πιο κερδοφόρα από ποτέ. Τα 30 ευρώ ο τόνος που κέρδισε μέσα σε μία εβδομάδα η χρηματιστηριακή τιμή μαλακού σιταριού, είναι κι αυτή ενδεικτική της ανοδικής τάσης στις αγορές αγροτικών προϊόντων.
Επιπλέον 10 λεπτά το κιλό κέρδισε και η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου μέσα σε τρεις ημέρες στην Ισπανία, κατοχυρώνοντας τα 3,36 ευρώ. Καταλύτης για την απότομη ενίσχυση της αγοράς ήταν ο παγετός που έπληξε περιοχές της Μεσογείου, με τα ελαιόδεντρα στην Ιταλία να παρουσιάζουν σημαντικές μέχρι στιγμής ζημιές. Οι πρώτες εκτιμήσεις από την Ιταλία, κάνουν λόγο για μείωση της επερχόμενης παραγωγής από 50% έως 70%.
Τέλος, εξαντλήθηκαν τα αποθέματα των παραγωγών στο καλαμπόκι, με τις τελευταίες ποσότητες να έχουν ήδη μπει σε σακιά και την τιμή του προϊόντος να αντιστοιχεί σε 30 λεπτά το κιλό. Λογικό είναι οι εκτάσεις με καλαμπόκι φέτος να αναμένεται να αυξηθούν κατά 10 με 15%. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο, οι πρώτες πράξεις στο καλαμπόκι ξεκίνησαν από τα 21 λεπτά, τιμή που κράτησε η αγορά μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, προτού διορθώσει στα 19 λεπτά. Στη συνέχεια η τιμή του προϊόντος ακολούθησε μια γραμμικά ανοδική πορεία, με αρκετούς να αποδίδουν την άνοδο στη μικρή παραγωγή που είχαν οι βασικές ανταγωνίστριες χώρες των Βαλκανίων εξαιτίας εκτεταμένης ξηρασίας το 2020.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass