Αναφορά Π. Μουτσινά για τη φορολογία αγροτών με μεταποιητικές μονάδες

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2014 15:52 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:19

 

Ως αναφορά προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε το δημοσίευμα της  ιστοσελίδας AgroNews (30-7-14)  με τίτλο «Με υπερδιπλάσιο συντελεστή τιμωρεί η Εφορία την μεταποίηση», ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Πάρις Μουτσινάς.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της νέας Γ.Γ. Εσόδων κ. Κατερίνας Σαβαϊδου όποιος παραγωγός αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων προβαίνει ακόμα και στην απλή μεταποίηση των προϊόντων του, θα φορολογείται με 26% (ή και 33%). Μόνο μέχρι την απλή συσκευασία θα ισχύσει το 13% και οποιαδήποτε άλλη επεξεργασία θα  υφίσταται τους δυσβάστακτους αυτούς φορολογικούς συντελεστές.

Για παράδειγμα αν κάποιος κτηνοτρόφος φτιάξει μια μικρή τυροκομική μονάδα τότε θα λογίζεται ως έμπορος, ανεξάρτητα αν διαθέτει το προϊόν στην λιανική ή στη χονδρική. Το ίδιο θα ισχύει και για κάποιον ο οποίος γα παράδειγμα θα οργανώσει ένα συσκευαστήριο αποφλοιωμένης ντομάτας. Κατά συνέπεια κάθε μικροπαραγωγός που συστήνει μια μικρή μεταποιητική μονάδα θα υπόκειται στον ίδιο φορολογικό συντελεστή με τις μεγάλες βιομηχανίες και τις πολυεθνικές του συγκεκριμένου προϊόντος, με τη διαφορά βέβαια ότι αυτές θα επωφελούνται από τις «οικονομίες κλίμακος», ενώ ο μικρός αγρότης ή κτηνοτρόφος θα συνθλίβεται από την δυσβάστακτη φορολόγηση.

Ο κ. Μουτσινάς ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να αλλάξουν αυτή την πολιτική απέναντι στους μικροπαραγωγούς και αντί να τους εξοντώνουν φορολογικά, να τους δώσουν κίνητρα ώστε να στηριχθούν τα ποιοτικά προϊόντα τους και να ενθαρρυνθεί γενικότερα η διαφοροποίηση της αγροτικής παραγωγής.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass