ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Η ΑΙΡΕΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Κ. Αγοραστός: «Καλλικράτης» στις υπηρεσίες για αγρότες

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2014 10:15 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:20

 

Του Γιώργου Μακρή

Να ενοποιηθούν σε μία οι υπηρεσίες αγροτικής ανάπτυξης δήμων, αιρετών περιφερειών, αποκεντρωμένων διοικήσεων καθώς και οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το αντικείμενο των οποίων είναι παρεμφερές μ’ αυτό των περιφερειών, πρότεινε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.

«Εάν θέλετε να προσφέρετε έργο και στη διαδικασία αποκέντρωσης και στις τοπικές κοινωνίες, καταργήστε τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, καταργήστε και τον τομέα αγροτικής ανάπτυξης σε αποκεντρωμένες διοικήσεις και δήμους και καταργήστε και τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το αντικείμενο των οποίων είναι παρεμφερές μ’ εκείνο των υπηρεσιών των περιφερειών», προέτρεψε τους βουλευτές της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ο κ. Κ. Αγοραστός και επισήμανε:

«Σήμερα υπάρχουν υπηρεσίες αγροτικής ανάπτυξης σε τέσσερα επίπεδα και από τις τέσσερις υπηρεσίες δουλεύει 100% μόνον η μία. Δεν μπορεί να υπάρχουν σε κάθε περιφέρεια υπηρεσία αγροτική, στους δήμους υπηρεσία αγροτική, στις αποκεντρωμένες διοικήσεις υπηρεσία αγροτική να υπάρχουν και αποκεντρωμένες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στο τέλος όλη τη δουλειά να την βγάζει η περιφέρεια.

Να συμπτυχθούν, λοιπόν, να υπάρξει μία και αποτελεσματική, δεδομένου μάλιστα του λιγοστού προσωπικού που υπάρχει και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι γεωτεχνικοί. Να υπάρχει αποτελεσματικότητα και να λειτουργήσει σωστά ο δημόσιος τομέας, διότι χωρίς ισχυρό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί καμία μεταρρύθμιση», επισήμανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

«ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ

ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»

Ο κ. Κ. Αγοραστός μετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου προκειμένου να εκφράσει τις θέσεις της Ένωσης Περιφερειών επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις υδατοκαλλιέργειες.

Ο περιφερειάρχης άσκησε σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο επισημαίνοντας στους βουλευτές:

«Εσείς που ψηφίσατε τον θεσμό της αιρετής περιφέρειας και κάνατε το τολμηρό βήμα, δυστυχώς προσπαθείτε να την υποβαθμίσετε, το θεσμό της αιρετής περιφέρειας και τον ρόλο της στην περιφερειακή ανάπτυξη και την άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων. Σύμφωνα με τον Καλλικράτη, οι περιφέρειες σχεδιάζουν, προγραμματίζουν και υλοποιούν πολιτικές σε περιφερειακό επίπεδο, σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές.

Το συζητούμενο νομοσχέδιο παραβιάζει ευθέως τις προαναφερόμενες αρχές, επιδιώκοντας τη συγκέντρωση και την άσκηση των αρμοδιοτήτων που περιέχονται σε αυτό από το κράτος, υπουργείο και αποκεντρωμένες διοικήσεις. Φαίνεται το μακρύ χέρι του κράτους να μη δίνει λόγο σε κανέναν, ούτε στις κοινωνίες και ούτε να υπάρχει ο προγραμματισμός των περιφερειών, ενώ παράλληλα θέτει σε αμφιβολία μια σειρά αρμοδιοτήτων, οι οποίες σήμερα ασκούνται από την περιφέρεια με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Η Αθήνα, είναι πολύ μακριά από τα κέντρα κάθε περιφέρειας της χώρας και ό,τι έχει διαχειριστεί ως κεντρικός φορέας, είχε πολύ περισσότερα προβλήματα και αγκυλώσεις απ’ ότι οι περιφερειακοί φορείς», σημείωσε ο κ. Κ. Αγοραστός και πρόσθεσε με νόημα:

«Εδώ ήρθαμε να συνεργαστούμε και όχι να μας αποψιλώσετε. Είναι ντροπή για εμάς η μεταχείριση που υφιστάμεθα από ορισμένες διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου. Οι υπηρεσίες μας δηλαδή ήταν ανίκανες μέχρι σήμερα στις υδατοκαλλιέργειες; Λέτε ευθέως «είστε ανίκανοι» και το δίνετε σε κάποιους άλλους; Οι αιρετές περιφέρειες που πήραν το ΕΣΠΑ από το 18% και το πήγαν στο 80%; Οι αιρετές περιφέρειες που έφεραν εις πέρας όλα τα ημιτελή έργα των αποκεντρωμένων διοικήσεων προκειμένου να μη χάσει το κράτος ένα ευρώ; Οι αιρετές περιφέρειες που δεν έχουν ούτε μια συμπληρωματική σύμβαση; Που δεν επιβαρύνουν τον εθνικό προϋπολογισμό και πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο με επιπλέον χρήματα;

Το καλό λοιπόν το τιμωρούμε. Παγκόσμια πρωτοτυπία αυτή. Δεν νομίζω λοιπόν ότι σας περιποιεί τιμή και πραγματικά εκπλήσσομαι με αυτήν την κατάσταση. Ψηφίστε το νομοσχέδιο και σας λέω ότι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν πρόκειται να γίνει ούτε μια ιχθυοκαλλιέργεια. Καμία δεν θα κάνετε εάν δεν έχετε συμμάχους στις περιφέρειες και σας το εγγυώμαι αυτό. Όπως δεν μπόρεσαν να κάνουν και εκείνα που προώθησαν με τους βοσκοτόπους.

Πολύ απλά διότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα χωρίς κοινωνική συναίνεση και τον κόσμο μαζί. Οι υδατοκαλλιέργειες είναι δύσκολες και με την ευαισθησία που υπάρχει παντού για τα ύδατα είναι ακόμα δυσκολότερες. Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα και δεν μπορεί να διοικεί ο άλλος με το μακρύ χέρι που είναι η αποκεντρωμένη ή με το «έτσι θέλω» ενός υπουργού, όποιου υπουργού, οποιασδήποτε κυβέρνησης», υποστήριξε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass