Ετοιμος ο φάκελος για αποζημιώσεις

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2021 18:32

Μετά την πρόσφατη θετική στάση από την Κομισιόν στο αίτημα Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας για διευκόλυνση χορήγησης αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από την κακοκαιρία, δρομολογήθηκαν πλέον οι διαδικασίες για την καταβολή των

αποζημιώσεων. Οι ζημιές του Απριλίου ανέρχονται σε 250 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 180 εκατ. αφορούν ζημιές που συνέβησαν στις περιοχές της Βέροιας, της Λάρισας και της Κοζάνης. Σύμφωνα με το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, οι ζημιές ανέρχονται σε 50 εκατομμύρια ευρώ και χτυπήθηκαν κυρίως σιτηρά, ψυχανθή, δενδρώδεις καλλιέργειες, βιομηχανική ντομάτα, ακτινίδια, πεπόνια και αρακάς. Εάν προστεθούν στις ζημιές του Απριλίου και προγενέστερες ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα του Απριλίου, το συνολικό ποσό που αναζητείται για τις αποζημιώσεις ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Νεμέα Κορινθίας είχε διαβεβαιώσει ότι οι πληγέντες παραγωγοί θα αποζημιωθούν στο έπακρο.
ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ
Οι παραγωγοί θα μπορούν να κάνουν κατάθεση δηλώσεων ζημιάς στον ΕΛΓΑ, ώστε να διεξάγει τις σχετικές εκτιμήσεις, για ζημιές που δεν καλύπτονται σήμερα από τον Κανονισμό Ασφάλισης του Οργανισμού. Αυτό αποφασίστηκε σε πρόσφατη διαδικτυακή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ για καλλιέργειες που επλήγησαν από τους παγετούς. Ο ΕΛΓΑ θα καταγράψει με ακρίβεια τις ζημίες που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή και θα τις εξατομικεύσει, ενώ για τις αποζημιώσεις που θα απαιτηθούν, όπως διευκρινίζεται, οι πόροι θα καλυφθούν από άλλες πηγές του κρατικού προϋπολογισμού. Δεν είναι ξεκάθαρο ότι οι συγκεκριμένες ζημιές θα αποζημιωθούν μέσω Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων - ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ). Είναι πιθανόν να αποζημιωθούν μέσω άλλων πηγών του προϋπολογισμού, μετά από την άδεια της ΕΕ. Όπως είναι γνωστό υπάρχουν δύο μηχανισμοί που μπορούν να χορηγήσουν αποζημιώσεις στους παραγωγούς που επλήγησαν από τον παγετό. Ο ένας είναι μέσω ΚΟΕ (ΠΣΕΑ) από τον ΕΛΓΑ και ο άλλος είναι μέσω de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μπορεί να υπάρξει τροποποίηση -την οποία ακόμη δεν την έχουν ενεργοποιήσει- με την οποία θα μπορούν να καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ ενισχύσεις ΚΟΕ μέσα στην ίδια χρονιά (2021).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass