Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβόλαια στο τριφύλλι βάσει πρωτεΐνης

Μεταξύ ΘΕΣγη και κτηνοτρόφων Ελασσόνας

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2021 18:37

Μοντέλο τιμολόγησης του τριφυλλιού βάσει της περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη εφαρμόζουν πλέον δύο σημαντικοί συνεταιρισμοί του θεσσαλικού κάμπου, με τους αγρότες του «ΘΕΣγη» να εφοδιάζουν με πρώτης τάξεως τριφύλλι τους κτηνοτρόφους της

Ελασσόνας, μέλη του «ΓΑΛΑ ΕΛΑΣΣ». Τα συμβόλαια που διαμορφώνονται καλύπτουν ποσότητα 2.500 τόνων, με τιμή βάσης τα 16,5 λεπτά το κιλό τιμή παραγωγού για επίπεδα πρωτεΐνης16%, με την τιμή να αυξάνεται ανάλογα όσο αυξάνεται και η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, φτάνοντας στα 20 λεπτά το κιλό για τριφύλλια περιεκτικότητας 23% πρωτεϊνη. Στην αγορά η τιμή για το τριφύλλι φτάνει την περίοδο αυτή μέχρι και τα 17 λεπτά το κιλό στο χωράφι του παραγωγού, ωστόσο οι συνεταιριστές του ΘΕΣγη, λειτουργούν βάσει συμβολαίων ανεξάρτητα από τη συνθήκη στην αγορά. Με άλλα λόγια, πέρυσι που η τιμή δεν υπερέβη τα 13-14 λεπτά το κιλό, τα συμβόλαια διατήρησαν την ίδια τιμολογιακή πολιτική με βάση τα 16,5 λεπτά.
Το εγχείρημα γίνεται με την επιστημονική συνδρομή του τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και του επίκουρου καθηγητή Ανδρέα Φώσκολου. Πέρα από τον Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «ΓΑΛΑ ΕΛΑΣΣ», εφοδιάζονται υψηλής πρωτεΐνης μηδική και οι κτηνοτρόφοι του συνεταιρισμού Καρυάς. «Για τρίτη συνεχή χρονιά ανταποκρινόμαστε με μεγάλη επιτυχία στη ζήτηση της αγοράς, ανέφερε ο κ. Παναγιώτου Ευάγγελος Αντιπρόεδρος του «ΘΕΣγη», καθώς οι συνεργαζόμενοι συνεταιρισμοί και οι κτηνοτροφικές μονάδες τις προηγούμενες χρονιές έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένες. Φέτος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στοχεύουμε στην παραγωγή ενός ποιοτικού προϊόντος, με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά που η τιμή του θα διαμορφώνεται βάσει της περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη. Με τον τρόπο αυτόν τα μέλη του Συνεταιρισμού και οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί θα εστιάσουν στην ποιότητα των προϊόντων τους και οι κτηνοτρόφοι θα προμηθεύονται ζωοτροφές υψηλής θρεπτικής αξίας.
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «ΓΑΛΑ ΕΛΑΣΣ» κ. Μηλιώνης Γεώργιος δήλωσε ότι βασικός στόχος του Συνεταιρισμού αποτελεί η διασφάλιση της ποιότητας της παραγωγής θέτοντας αυστηρά κριτήρια στην παραγωγική διαδικασία. Προϋπόθεση της επίτευξης του στόχου αποτελεί η προμήθεια σιτηρεσίων από αξιόπιστους προμηθευτές που εμπορεύονται και παράγουν ζωοτροφές υψηλής θρεπτικής αξίας. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε την ανταγωνιστικότητά μας και παράγουμε αγνά ποιοτικά προϊόντα.