ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΟΚ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Εξοντώστε το σκουλήκι στα βαμβάκια

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2014 11:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:21

 

 

Σχετικά υψηλοί πληθυσμοί ενήλικων πράσινου σκουληκιού στα Κ.Δ. Γιάννουλης, Φαλάνης, Δασοχωρίου και Τερψιθέας και στο ρόδινο σκουλήκι, σχετικά υψηλοί πληθυσμοί ενήλικων παρατηρούνται στα Κ.Δ. Τερψιθέας, Ρήγαιου (περιοχή Ρουμάνι), Βασιλικών Φαρσάλων (Κούψια), Χάλκης (Τουσμάνια), Μεγ. Μοναστηρίου (Πασαλίκια) και Κιλελέρ (Πυργάκια).

Σε αυτές τις διαπιστώσεις έχει προβεί, στο πλαίσιο του προγράμματος «Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της χώρας, καλλιεργητικής περιόδου 2014», η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας, η οποία σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας ενημερώνει για την εξέλιξη των ασθενειών, τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας αλλά και για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας που πρέπει να εφαρμόσουν στη βαμβακοκαλλιέργεια. Η Υπηρεσία μάλιστα έχει αναπτύξει το δίκτυο παγίδων της σε συνολικά 28 τοποθεσίες, σε 26 Κοινοτικά Διαμερίσματα καλύπτοντας σχεδόν όλες τις περιοχές βαμβακοκαλλιέργειας της Π.Ε. Λάρισας.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας για την πορεία της βαμβακοκαλλιέργειας αναφέρει τα εξής:

1. Διαπιστώσεις

Στην παρούσα χρονική περίοδο τα βαμβακόφυτα βρίσκονται στο στάδιο της καρπόδεσης του 20-50% περίπου των ανθέων, με το σύνολο της βαμβακοκαλλιέργειας της Π.Ε. Λάρισας να εξελίσσεται ομαλά, πλην όμως λίγο οψιμότερη σε σχέση με την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η πτήση των ενήλικων (πεταλούδων) της 2ης γενεάς του πράσινου σκουληκιού για το βαμβάκι, ενώ κατά τόπους παρατηρούνται υψηλοί πληθυσμοί ρόδινου σκουληκιού. Με βάση τις παρατηρήσεις, από τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργούν γεωπόνοι της υπηρεσίας μας στο παραπάνω εγκατεστημένο δίκτυο, διαπιστώνονται σχετικά υψηλοί πληθυσμοί ενήλικων πράσινου σκουληκιού στα Κ.Δ. Γιάννουλης, Φαλάνης, Δασοχωρίου και Τερψιθέας.

Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, σχετικά υψηλοί πληθυσμοί ενήλικων παρατηρούνται στα Κ.Δ. Τερψιθέας, Ρήγαιου (περιοχή Ρουμάνι), Βασιλικών Φαρσάλων (Κούψια), Χάλκης (Τουσμάνια), Μεγ. Μοναστηρίου (Πασαλίκια) και Κιλελέρ (Πυργάκια).

2. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Στην παρούσα φάση αν διαπιστωθούν 4-5 ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια) σε 100 φυτά, τότε μόνο οι παραγωγοί θα πρέπει να επέμβουν με τις εγκεκριμένες δραστικές για χρήση στο βαμβάκι.

ΡΟΔΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Η Υπηρεσία μας συνιστά στους παραγωγούς να πραγματοποιούν τακτικές δειγματοληψίες 100 καρυδιών (10-15 ημερών) και εφόσον διαπιστωθεί προσβολή στο 5% αυτών, να γίνεται χημική καταπολέμηση. Στις περιπτώσεις που υπάρχει σημαντική παρουσία ταυτόχρονα πράσινου και ρόδινου σκουληκιού να προτιμηθεί δραστική ουσία που να αντιμετωπίζει και τους δύο εχθρούς. Επισημαίνεται ότι όπου χρειαστεί επέμβαση με φυτοπροστατευτικά μέσα τότε είναι επιθυμητή η εναλλαγή σκευασμάτων διαφορετικής κατηγορίας δράσης κάθε φορά και η μη χρήση του ίδιου εντομοκτόνου περισσότερο από δύο (2) φορές το χρόνο για την αποφυγή εμφάνισης συμπτωμάτων ανθεκτικότητας. Εξαιτίας του γεγονότος ότι την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο οι βαμβακοκαλλιέργειες είναι πιο όψιμες σε σχέση με την περσινή και ότι το ρόδινο σκουλήκι είναι αυτό που φαίνεται ότι απασχολεί περισσότερο την περιοχή μας, η Υπηρεσία μας συστήνει στο παρόν στάδιο της καλλιέργειας να εφαρμόζονται εκλεκτικά εντομοκτόνα νέας γενιάς για την προστασία των ωφέλιμων εντόμων που θα χρησιμεύσουν στα επόμενα στάδια της καλλιέργειας και αν και εφόσον απαιτηθεί επαναληπτικός ψεκασμός να πραγματοποιείται με πυρεθροειδή.

Επίσης, οι γεωπόνοι (καταστήματα γεωργικών φαρμάκων, γραφεία Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ.α.) που πιθανόν εντοπίσουν σημαντική προσβολή ή ανησυχητικό αριθμό συλληφθέντων ατόμων σε φερομονικές παγίδες, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με την Υπηρεσία μας (τηλ. 2413 511119, 2413 511209), έτσι ώστε σε συνεργασία μαζί τους, να εκδοθεί προειδοποίηση για την ευρύτερη περιοχή και επιπλέον να μελετηθεί η πιθανή ανθεκτικότητα που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή μέσω του προγράμματος που έχει εγκριθεί από το προηγούμενο έτος για την Π.Ε. Λάρισας. Υπενθυμίζεται στους παραγωγούς που θα χρησιμοποιήσουν σκευάσματα στην τρέχουσα περίοδο, ότι εφαρμόζεται πιλοτικό πρόγραμμα ασφαλούς διαχείρισης κενών συσκευασίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε συνεργασία με την Π.Ε. Λάρισας, τον ΕΣΥΦ, το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος, τον Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας, τον Σύλλογο Επαγγελματιών Γεωπόνων του νομού Λάρισας και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Προτείνεται στους παραγωγούς να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass