Ψεκασμοί για προστασία του βαμβακιού

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2021 15:50

Χρήσιμες συμβουλές για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της χώρας καλλιεργητικής περιόδου 2021» παρέχουν με ανακοίνωσή τους, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Μαγνησίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις καλλιεργητικές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουν οι παραγωγοί για την αντιμετώπιση εντόμων, όπως π.χ. του σκουληκιού.

Στις περισσότερες βαμβακοφυτείες τα φυτά βρίσκονται στο στάδιο έκπτυξης του δεύτερου έως τέταρτου φύλλου, οι δε κλιματολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξή τους. Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του δικτύου φερομονικών παγίδων για το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι σε 7 θέσεις των Π.Ε. Μαγνησίας. Συνιστάται στους βαμβακοπαραγωγούς να γίνεται σκάλισμα ανάμεσα στις σειρές των βαμβακόφυτων, για τον αερισμό του ριζικού συστήματος και να εφαρμόζουν την απολύτως απαραίτητη αζωτούχο λίπανση και άρδευση (ποσότητα νερού και αριθμός αρδεύσεων). Έχει αποδειχθεί ότι υπερβολικές αζωτούχες λιπάνσεις και αρδεύσεις οδηγούν στην οψίμιση της παραγωγής και κυρίως στη δημιουργία φυτών με πλούσια βλάστηση, τα οποία προσελκύουν για εγκατάσταση τους επιβλαβείς οργανισμούς και κυρίως έντομα. Δεν πρέπει να γίνεται ενσωμάτωση αζωτούχων λιπασμάτων σε κάθε πότισμα. Επισημαίνεται ότι στα αρχικά στάδια ανάπτυξης των βαμβακόφυτων, τα έντομα που προσβάλλουν το βαμβάκι είναι κυρίως τετράνυχοι, αφίδες, θρίπες, λύγκος, κ.ά. Οι βαμβακοκαλλιεργητές θα πρέπει να επισκέπτονται όσο το δυνατόν συχνότερα τις καλλιέργειες, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τις πυκνότητες των πληθυσμών και τις ζημιές των εντόμων, ώστε να επεμβαίνουν όταν οι πληθυσμοί είναι κοντά στα όρια επέμβασης.
Συγκεκριμένα:
Πράσινο σκουλήκι: Επεμβαίνουμε μόνο όταν διαπιστωθούν 4 ζωντανές προνύμφες ανά 100 φυτά κατά μέσο όρο ή 1 ζωντανή νεαρή προνύμφη στα φυτά ενάμισι μέτρου επί της γραφής κατά μέσο όρο.
Ρόδινο σκουλήκι: Επεμβαίνουμε μόνο όταν διαπιστωθούν στο εσωτερικό νεαρών καρυδιών ηλικίας 2 εβδομάδων προνύμφες σε ποσοστό 5-8 % ανά 100 καρύδια.
Τετράνυχος: Επεμβαίνουμε όταν προκαλείται φυλλόπτωση και οι πληθυσμοί είναι υψηλοί.
Αφίδες: Επεμβαίνουμε μόνο εάν οι πληθυσμοί παραμένουν υψηλοί για 7 ή περισσότερες ημέρες, με κατώτερο όριο επέμβασης 25 άτομα αφίδων κατά μέσο όρο ανά φύλλο σε δείγμα εκατό φύλλων.
Θρίπες: Γενικά δεν απαιτείται χημική επέμβαση, αφενός μεν διότι τα προσβεβλημένα φυτά ανακάμπτουν από την προσβολή, αφετέρου δε γιατί με τη χρήση εντομοκτόνων εξολοθρεύονται τα ωφέλιμα έντομα.
Λύγκος: Το κατώτερο όριο επέμβασης είναι τα 5 άτομα ανά 100 φυτά κατά μέσο όρο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass