ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

Μπαράζ πληρωμών για αγρότες - κτηνοτρόφους

* Ξεκίνησε η εξισωτική, ακολουθούν νιτρορύπανση, βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία * Ο Λαρισαίος βουλευτής έθεσε και τα ζητήματα των νέων αγροτών, των εξαγωγών προς τη Ρωσία, της νέας ΚΑΠ και των βοσκοτόπων

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2014 10:25 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:23

Την άμεση εκταμίευση των πληρωμών προς αγρότες και κτηνοτρόφους από μια σειρά προγραμμάτων όπως νιτρορύπανση, εξισωτική, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, ζήτησε ο Λαρισαίος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Κέλλας σε συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Καρασμάνη.

Στη συζήτηση κυριάρχησε το θέμα των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις πληρωμές που αφορούν σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, με τον κ. Χρ. Κέλλα να εκφράζει έντονα τη δυσαρέσκειά του για το συγκεκριμένο θέμα, αφού, όπως επισήμανε, οι αγρότες εξαιτίας τόσο της οικονομικής κρίσης όσο και των μεγάλων καθυστερήσεων βρίσκονται σε αδιέξοδο χωρίς να μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και να κάνουν τον σχεδιασμό για τη νέα χρονιά.

Αναλυτικά, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

-Πληρωμές για τη νιτρορύπανση. Ο υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης ενημέρωσε τον κ. Χρ. Κέλλα ότι οι καταστάσεις έχουν σταλεί στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟΚ) και χθες αναμενόταν η συνυπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών ώστε τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσουν οι πληρωμές για τους δικαιούχους του 2012 και να ακολουθήσουν 10 ημέρες αργότερα οι πληρωμές για τους δικαιούχους του 2013. Ο βουλευτής ζήτησε από τον υπουργό αυτή τη φορά να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, καθώς και παλιότερα είχε λάβει διαβεβαιώσεις πως οι πληρωμές του συγκεκριμένου προγράμματος θα ολοκληρώνονταν ως τα τέλη Ιουνίου.

- Ξεκίνησαν οι πληρωμές για την εξισωτική. Για την εξισωτική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους, ο κ. Γ. Καρασμάνης ενημέρωσε τον Λαρισαίο βουλευτή πως από χθες ξεκίνησε η πληρωμή της α’ δόσης, που αποτελεί το 80% του συνολικού ποσού.

-Πληρωμές για τη βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία. Ο βουλευτής έθεσε το θέμα των πληρωμών για τη βιολογική γεωργία για να τον ενημερώσει ο υπουργός πως οι πληρωμές για τη βιολογική γεωργία του 2012 θα γίνουν στα τέλη Αυγούστου και θα ακολουθήσουν 10-15 ημέρες μετά οι πληρωμές για τη βιολογική γεωργία του 2013. Στα μέσα Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές για τη βιολογική κτηνοτροφία

-Εξαγωγές στη Ρωσία. Ο κ. Χρ. Κέλλας έθεσε το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία, ύστερα και από το εμπάργκο που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας στα προϊόντα από Αμερική και Ευρώπη. Ο Λαρισαίος βουλευτής δεν έκρυψε την ανησυχία του για τους χιλιάδες αγρότες της χώρας που βλέπουν τους κόπους μιας χρονιάς να κινδυνεύουν να μείνουν στα δέντρα λόγω έλλειψης ζήτησης. Ο κ. Γ. Καρασμάνης ενημέρωσε τον βουλευτή ότι η Ελλάδα μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία έχουν ήδη στείλει από κοινού επιστολή διαμαρτυρίας προς την ΕΕ, ζητώντας άμεση επίλυση του θέματος ή λήψης έκτακτων μέτρων στήριξης μέσω αποζημιώσεων.

-Καθορισμός βοσκοτόπων. Ο Λαρισαίος βουλευτής ζήτησε από τον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης την κατάθεση φακέλου με τον οποίο θα ζητά τον καθορισμό διαφορετικών κριτηρίων για τη χώρα μας από αυτά της ΕΕ για τον καθορισμό των βοσκοτόπων, καθώς η μορφολογία του εδάφους της Ελλάδας είναι εντελώς διαφορετική από αυτή της πλειονότητας των χωρών της ΕΕ, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται στη χώρα μας ως μη επιλέξιμες, εκτάσεις στις οποίες βόσκουν κοπάδια, ελαττώνοντας σημαντικά τον αριθμό των στρεμμάτων. Ο υπουργός δήλωσε ότι παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στο θέμα, μελετάται αυτή η πρόταση και αναμένονται εξελίξεις.

-Νέα ΚΑΠ. Ο κ. Χρ. Κέλλας δήλωσε ικανοποιημένος από την τελική κατάθεση του φακέλου για τη νέα ΚΑΠ που χωρίζει τη χώρα σε 3 περιφέρειες, λέγοντας πως αυτό που χρειάζεται η αγροτική οικονομία και η χώρα είναι η στήριξη αυτών οι οποίοι παράγουν πραγματικά, και χαρακτήρισε αναγκαίο να θεσμοθετηθεί άμεσα ο όρος του ενεργού αγρότη (είχε καταθέσει ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα από τον Νοέμβριο του 2013).

-Νέοι Αγρότες. Ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε να μάθει και για την πορεία του προγράμματος Νέων Αγροτών, αφού χιλιάδες νέοι το αναμένουν με αγωνία. Ο κ. Γ. Καρασμάνης τον ενημέρωσε ότι οι φάκελοι βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης, με τα αποτελέσματα να αναμένονται σύντομα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass