ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ»

Κορυφώνεται η αγωνία αγροτών για το ρωσικό εμπάργκο

Δημοσίευση: 09 Αυγ 2014 12:00 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:25

Ανήσυχοι από τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά, μετά το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα και της χώρας μας, οι παραγωγοί του νομού Λάρισας, οι οποίοι παρακολουθούν με αγωνία τις κινήσεις που γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς ο κίνδυνος να μείνουν αδιάθετα τα προϊόντα ή να πουληθούν σε άλλες αγορές σε εξευτελιστική τιμή είναι ορατός.

Μπορεί σε πρώτη φάση το μεγάλο πρόβλημα να το αντιμετωπίζει η Μακεδονία, κυρίως με τις εξαγωγές επιτραπέζιων ροδακίνων, αλλά και ο νομός Λάρισας και κυρίως η επαρχία Τυρνάβου με τα ροδάκινα και η επαρχία Αγιάς με τα μήλα, βρίσκονται στο κόκκινο. Ακόμη και να δεχθούν κάποια στιγμή οι Ρώσοι τα προϊόντα μας, στο πλαίσιο των καλών διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων που διατηρούν οι δύο χώρες, όλοι γνωρίζουν πως οι τιμές δεν θα είναι στα επίπεδα των πρώτων συμφωνιών που επιτεύχθηκαν πριν το εμπάργκο.

Αυτή τη στιγμή ο πρώτος κλάδος που πλήττεται είναι αυτός των οπωροκηπευτικών, αφού η Ρωσία εισήγαγε το τελευταίο διάστημα μεγάλες ποσότητες κερασιών και βερίκοκων από τη χώρα μας, ενώ θα απορροφούσε περίπου 170.000 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια. Το 2013 η ρωσική αγορά κατανάλωσε το 25% της παράγωγης νωπού ροδάκινου, αξίας 24,5 εκατ. ευρώ και το σύνολο των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, έφτασε τα 406 εκατ. ευρώ. Αυτές οι εξαγωγές και το συνάλλαγμα απ' αυτές, μετά τα αντίμετρα της Μόσχας, σταματούν. Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στα νωπά ροδάκινα: το 60% της παραγωγής συμπυκνωμένου χυμού στη Μακεδονία κατευθύνεται στη Ρωσία, στην αγορά της οποίας απορροφώνται περίπου 6.000-7.000 τόνοι ελληνικής κονσέρβας ροδάκινου και 15.000-20000 τόνοι χυμού ροδάκινου, συνολικής αξίας περίπου 40 εκατ. ευρώ. Τον Οκτώβριο ξεκινά και η συγκομιδή ακτινιδίων, το 53% των οποίων κατευθύνθηκε το 2012 στη ρωσική αγορά, και τους παραγωγούς του Πυργετού να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Τις δύο τελευταίες μέρες «πάγωσαν», λόγω του διατάγματος Πούτιν, οι φορτώσεις νωπών φρούτων από Ημαθία και Πέλλα, με προορισμό τη Ρωσία. Μάλιστα, μετά τη δημοσιοποίηση της πλήρους λίστας, το πλήγμα για την Ελλάδα με βάση της εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου θα κυμανθεί στα 238 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 140 εκατ. περίπου αφορούν σε μεταποιημένα και νωπά οπωροκηπευτικά και φρούτα, ενώ ακολουθούν οι εξαγωγές ιχθυηρών, κρέατος και παρασκευασμάτων, γαλακτοκομικών κτλ.

Και αν στην παρούσα φάση η ζημιά είναι πάρα πολύ μεγάλη για τους νομούς Λάρισας, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας και Κοζάνης με τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα ακτινίδια, τα αχλάδια, τα σταφύλια, αύριο το χτύπημα θα αγγίξει τους νομούς της Πελοποννήσου και της Κρήτης με τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα λεμόνια, αλλά και τις ελιές από όλη την Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν οι τοπικοί Συνεταιρισμοί «το επιτραπέζιο ροδάκινο που αυτή την περίοδο συλλέγεται, πωλείται στις χειρότερες τιμές της τελευταίας 10ετίας. Πρώιμα επιτραπέζια ροδάκινα πωλούνταν 20 λεπτά, χωρίς να μπορεί ο αγρότης να καλύψει τα έξοδά του, ενώ δεν βοηθά και ο καιρός.

Σε πολιτικό επίπεδο αρκετοί βουλευτές αρχίζουν να πιέζουν την κυβέρνηση να διεκδικήσουμε σαν χώρα από την ΕΕ, την αναπλήρωση όλων αυτών των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες και οι φορείς που εμπορεύονται νωπά ροδάκινα, εξ αιτίας του εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία.

Και αν σε επίπεδο φορέων και Αγροτικών Συλλόγων δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση, μεμονωμένοι αγρότες μιλώντας στην «Ε» δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Καταρχήν φοβούνται «ντόμινο» εξελίξεων που θα έχει ως συνέπεια την πτώση και στην εγχώρια αγορά των τιμών πολλών φρούτων καθώς ροδάκινα και άλλα αγαθά που εξάγονταν στη Ρωσία πλέον θα πωλούνται στην Ελλάδα σε «εξευτελιστικές» τιμές. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι εμείς θα πληρώσουμε τη νύφη για τις επιλογές της κυβέρνησης που δεν φρόντιζε να διατηρεί ισότιμες σχέσεις με μια τόσο μεγάλη αγορά. Ακολούθησαν πιστά τις εντολές της Ε.Ε. και τώρα οι αγρότες βρίσκονται στον αέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά Τυρναβίτης ροδακινοπαραγωγός.

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass