Τέλος Ιουλίου οι προκαταβολές στους παγετόπληκτους

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2021 18:41

Στα τέλη Ιουλίου, με αρχές Αυγούστου αναμένεται η νέα προγραμματισμένη πληρωμή αποζημιώσεων για ζημιές που αφορούν στο 2020 από τον ΕΛΓΑ και κυρίως για τις ζημιές από τους ανοιξιάτικους φετινούς παγετούς στο διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου.


Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ οι πληρωμές δεν θα είναι οριζόντιες, αλλά θα γίνουν ανάλογα με τον ρυθμό των εκτιμήσεων που κάνουν τα κατά τόπους υποκαταστήματα. Η εκκαθάριση θα γίνει μέσα στο έτος. Αποζημιώσεις για τον παγετό θα λάβουν όλοι οι παραγωγοί που επλήγησαν, ανεξαρτήτως καλλιέργειας, όπως άλλωστε διαβεβαίωσε ο Σπήλιος Λιβανός στη βουλή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο «όσα χρήματα χρειαστούν θα δοθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με εντολή του Πρωθυπουργού.
Προς το τέλος δε του τρέχοντος μηνός και για όσα πορίσματα έχουν εκδοθεί θα πληρωθούν άμεσα οι προκαταβολές.
Για όσα πορίσματα θα βγαίνουν στην πορεία και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, επίσης η πληρωμή της προκαταβολής θα είναι άμεση – ξεπερνώντας το πρόβλημα της ασφαλιστικής εισφοράς του 2021. Ακόμη, στις περιπτώσεις που σε δημοτικά διαμερίσματα στα οποία έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις και έχουν διαπιστωθεί ζημιές σε ποσοστό άνω του 80%, θα δοθούν και εκεί προκαταβολές – ανεξάρτητα αν έχουν εκδοθεί πορίσματα ή όχι. Επίσης, κατά παρέκκλιση των υφισταμένων σήμερα διατάξεων, ως ανώτατο ποσοστό της τελικής αποζημίωσης έχει καθοριστεί το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής.
Κατά τον ίδιο τρόπο, θα δοθούν και προκαταβολές μέχρι και του ποσοστού 40% της εκτιμηθείσας αποζημίωσης σε όσους παραγωγούς υπέστησαν ζημιές στο προανθικό στάδιο και είναι εκτός Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Οι πληρωμές αυτών των προκαταβολών θα γίνουν, μετά την αναμενόμενη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα που έχει ήδη υποβληθεί».
Επισημαίνεται ότι, μετά την 31η Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει και η εξόφληση του υπολοίπου των αποζημιώσεων. Μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα θα κατατεθεί και σχετική τροπολογία για την εφαρμογή των παραπάνω αποφάσεων. Σύμφωνα με τον Χρήστο Γιαννακάκη, πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ, δεν θα χρειαστεί οι παραγωγοί να κάνουν καμιά ενέργεια, ώστε να συμπεριληφθούν στην προκαταβολή των αποζημιώσεων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass