ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ρόδινο σκουλήκι σε βαμβακοκαλλιέργειες της Λάρισας

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2014 10:25 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:30

Πρόβλημα με την παρουσία ρόδινου σκουληκιού εντοπίζει η αρμόδια υπηρεσία σε περιοχές του νομού Λάρισας, συστήνοντας στους βαμβακοκαλλιεργητές να επέμβουν ψεκάζοντας τις καλλιέργειές τους.

Σε ανακοίνωσή της, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας ενημερώνει τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ-ΨΕΚΑΣΜΟΙ

Με βάση τις παρατηρήσεις από τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργήθηκαν πρόσφατα στις περιοχές που επισκέφτηκαν γεωπόνοι της υπηρεσίας μας διαπιστώνεται η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) ρόδινου σκουληκιού πάνω από το όριο επέμβασης στα Κ.Δ. Μελισσοχωρίου, Ζαππείου, Ρήγαιου και Βασιλικών Φαρσάλων. Για την καταπολέμηση του ρόδινου σκουληκιού, η υπηρεσία συστήνει στους βαμβακοπαραγωγούς των ανωτέρω περιοχών να επέμβουν με τα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια εντομοκτόνα στην περίπτωση που δεν έχουν ήδη ψεκάσει.

Επίσης, υψηλές συλλήψεις ενήλικων (πεταλούδων) ρόδινου σκουληκιού διαπιστώνονται στο εγκατεστημένο δίκτυο φερομονικών παγίδων της υπηρεσίας στα Κ.Δ. Χάλκης, Μεγ. Μοναστηρίου, και Αγ. Γεωργίου και συστήνεται στους παραγωγούς των ανωτέρω περιοχών να πραγματοποιούν τακτικές δειγματοληψίες 100 καρυδιών (10-15 ημερών) και εφόσον διαπιστωθεί προσβολή στο 5% αυτών, να γίνεται χημική καταπολέμηση.

Σε ό,τι αφορά στο πράσινο σκουλήκι, φαίνεται ότι τη φετινή χρονιά δεν απασχολεί ιδιαίτερα την περιοχή μας παρά μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Σχετικά υψηλές συλλήψεις ενήλικων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού διαπιστώνονται στα Κ.Δ. Δασοχωρίου, Χάλκης, Κιλελέρ και Ρήγαιου Φαρσάλων. Στην παρούσα φάση αν διαπιστωθούν 4-5 ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια) πράσινου σκουληκιού σε 100 φυτά, τότε μόνο οι παραγωγοί θα πρέπει να επέμβουν με τις εγκεκριμένες δραστικές για χρήση στο βαμβάκι.

Καθώς τη φετινή χρονιά το ρόδινο σκουλήκι απασχολεί περισσότερο την περιοχή μας, η υπηρεσία επισημαίνει στους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας ότι επειδή για την καταπολέμησή του χρησιμοποιούνται κυρίως πυρεθροειδή τα οποία δεν έχουν μεγάλη διάρκεια δράσης, εφόσον χρειαστούν επαναληπτικοί ψεκασμοί αυτοί να πραγματοποιούνται όχι νωρίτερα από 7 ημέρες και όχι αργότερα από 10 ημέρες από τον προηγούμενο ψεκασμό διότι το ρόδινο σκουλήκι εμφανίζει αλληλεπικαλυπτόμενες γενεές.

ΜΕΛΙΣΣΕΣ - ΓΕΩΠΟΝΟΙ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Να αποφεύγονται ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα και όπου κρίνεται αναγκαίο η εφαρμογή των ψεκασμών να γίνεται την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κατά τις απογευματινές ώρες κυρίως μετά τη δύση του ηλίου. Οι βαμβακοπαραγωγοί να προειδοποιούν τους μελισσοκόμους ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει απαραιτήτως οι μελισσοκόμοι να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους.

Επίσης, οι γεωπόνοι (Καταστήματα Γεωργικών Φαρμάκων, Γραφεία Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ.α.) που πιθανόν εντοπίσουν σημαντική προσβολή ή ανησυχητικό αριθμό συλληφθέντων ατόμων σε φερομονικές παγίδες, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με την υπηρεσία (τηλ. 2413-511.119, 2413-511.209), έτσι ώστε σε συνεργασία μαζί τους, να εκδοθεί προειδοποίηση για την ευρύτερη περιοχή και επιπλέον να μελετηθεί η πιθανή ανθεκτικότητα που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή μέσω του προγράμματος που έχει εγκριθεί από το προηγούμενο έτος για την Π.Ε. Λάρισας.

Υπενθυμίζεται στους παραγωγούς που θα χρησιμοποιήσουν σκευάσματα στην τρέχουσα περίοδο, ότι εφαρμόζεται πιλοτικό πρόγραμμα ασφαλούς διαχείρισης κενών συσκευασίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε συνεργασία με την Π.Ε. Λάρισας, τον ΕΣΥΦ, το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος, τον Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας, τον Σύλλογο Επαγγελματιών Γεωπόνων του νομού Λάρισας και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Προτείνεται στους παραγωγούς να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass