Προς εγκατάλειψη η τευτλοκαλλιέργεια

Στήριξη από την Πολιτεία ζητούν οι παραγωγοί

Δημοσίευση: 09 Αυγ 2021 18:32

Σε άλλες καλλιέργειες, όπως βαμβάκι, ντομάτα, καλαμπόκι, έχουν στραφεί τα τελευταία δύο χρόνια οι τευτλοκαλλιεργητές του νομού Λάρισας, καθώς το θόλο τοπίο και η αβεβαιότητα που υπάρχει με την ΕΒΖ τούς ανάγκασε να αποσύρουν τα μηχανήματά τους και να αναζητήσουν τον

βιοπορισμό αλλού. Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος υπολογίζεται ότι περίπου 2.500 στρέμματα με τεύτλα καλλιεργούνται στη Θεσσαλία (κυρίως στην επαρχία Φαρσάλων, στην Καρδίτσα και στον Δομοκό), αποκλειστικά όμως για την παραγωγή βιοαερίου, η οποία θα διατεθεί στις εταιρείες Δοντά και «Φθία». Υπενθυμίζεται ότι πριν το «λουκέτο» στην ΕΒΖ καλλιεργούνταν τουλάχιστον 160.000 στρέμματα!
Προ ημερών είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο Ζαχάρεως στη Λάρισα, με τευτλοπαραγωγούς απ’ όλη τη χώρα να ζητούν την επαναλειτουργία του εργοστασίου στο Πλατύ και να τονίζουν την ανάγκη επανεξέτασης του Εθνικού φακέλου για παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον Λαρισαίο παραγωγό και μηχανάτορα, Θόδωρο Δαλακούρα, «μετά τον 15αύγουστο θα ξεκινήσει νέος γύρος επαφών με κυβερνητικά στελέχη, και ιδιαίτερα τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ γίνεται προσπάθεια να καταβληθεί αποζημίωση και στους μηχανάτορες, οι οποίοι λόγω των εξελίξεων έχουν υποστεί σημαντική οικονομική ζημιά, με τα παροπλισμένα μηχανήματά τους». Όπως συμπληρώνει ο κ. Δαλακούρας «όταν σαν χώρα χρειαζόμαστε 370.000 τόνους ζάχαρη και δεν την παράγουμε αλλά την εισάγουμε, για ποια ανάπτυξη μιλάμε. Ακόμη οι κτηνοτρόφοι ασφυκτιούν με το αυξημένο κόστος ζωοτροφών και δεν έχουν τα υποπροϊόντα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν, όπως η μελάσα. Επίσης ένα άλλο θέμα που έχει προκύψει τα τελευταία 2-3 χρόνια είναι οι άστατες καιρικές συνθήκες, οι οποίες έχουν πλήξει σειρά αγροτικών προϊόντων, όμως τα τεύτλα έχουν τη μικρότερη δυνατή ζημιά. Τα αρμόδια υπουργεία το 2019, μας είπαν να κάνουμε δύο χρόνια υπομονή και να μπούμε στο σχέδιο εξυγίανσης. Εμείς θέλουμε να αποτελέσουμε τον επενδυτή που ψάχνει η Κυβέρνηση, αλλά λείπει η μελέτη βιωσιμότητας. Κι αυτό θέλουμε να συζητήσουμε με την Κυβέρνηση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass