Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ

«Να αποζημιωθούν όλοι οι ροδακινοπαραγωγοί»

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2014 12:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:35

 

Την άμεση ενεργοποίηση του αποθεματικού κρίσης που προβλέπεται στη νέα ΚΑΠ 2014 – 2020 και την καταβολή των αποζημιώσεων μέσα από τις δηλώσεις καλλιέργειας των αγροτών (ΟΣΔΕ), ζήτησε ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρήστος Κέλλας, κατά την επίσκεψή του σε αγροτικούς συνεταιρισμούς στα Πλατανούλια και στα Δένδρα, ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων της Κομισιόν στις 22 Αυγούστου και στις 5 Σεπτεμβρίου, όπου αναμένεται να ανακοινωθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του βουλευτή «ο Χρ. Κέλλας αφουγκραζόμενος την αγωνία παραγωγών και εμπόρων ολόκληρης της περιοχής για το τι μέλει γενέσθαι με το θέμα των πολυαναμενόμενων αποζημιώσεων της ΕΕ στους πληγέντες αυτού του οικονομικού πολέμου, ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους των Συνεταιρισμών για τα αδιάθετα προϊόντα που βρίσκονται στα ψυγεία, καθώς και για τις εξευτελιστικές τιμές που πωλούνται στην αγορά.

 «Έχουν καταντήσει τα επιτραπέζια ροδάκινα να πωλούνται χαμηλότερα και από τα βιομηχανικά. Τα δίνουμε στους εμπόρους χωρίς να γνωρίζουμε την τιμή, αφού και αυτοί δεν ξέρουν αν θα τα πουλήσουν», ήταν η κραυγή απόγνωσης των ροδακινοπαραγωγών προς τον βουλευτή, ζητώντας του να πιέσει όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε οι αποζημιώσεις να είναι δίκαιες αφού το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο.

Ο κ. Κέλλας από τη μεριά του τόνισε πως το θέμα με τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και έκανε λόγο για διαφυγόντα κέρδη των αγροτών λόγω της όλης στάσης της ΕΕ στην ρωσο – ουκρανική κρίση, που είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών από τις αρχές του καλοκαιριού ως και σήμερα. «Συνιστώ ψυχραιμία στους ροδακινοπαραγωγούς μας, αλλά και εντατικοποίηση των ενεργειών από πλευράς κυβέρνησης, ώστε να είμαστε έτοιμοι με όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να διεκδικήσουμε δίκαιες αποζημιώσεις ενόψει των κρίσιμων συσκέψεων για τις αποζημιώσεις ροδάκινων-νεκταρινιών τις 22/8 και 5/9. Η νέα ΚΑΠ προβλέπει για τέτοιες περιπτώσεις την ενεργοποίηση του αποθεματικού κρίσης, το οποίο είναι ήδη έτοιμο. Εδώ λοιπόν πρέπει να εστιάσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας». Ενώ συνέχισε λέγοντας πως «οι τιμές όλων των ποικιλιών σε ροδάκινα και νεκταρίνια κυμάνθηκαν σε ιστορικά χαμηλά. Μπορεί η περιοχή να μην κάνει άμεσα εξαγωγές στη Ρωσία, όμως αυτό δεν κάνει το πρόβλημα μικρότερο. Όταν μιλάμε για τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, δεν μπορούμε να μιλούμε για ειδικές αποζημιώσεις. Το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα πρέπει να πιέσουν στην κατεύθυνση αποζημιώσεων όλων των ροδακινοπαραγωγών και όχι μόνο αυτών που πλήττονται άμεσα από το εμπάργκο. Οι αποζημιώσεις να κυμαίνονται πάνω από το κόστος παραγωγής, έτσι ώστε κανένας αγρότης να μην ξεκινήσει τη νέα χρονιά τουλάχιστον ζημιωμένος. Η ΕΕ έλαβε μια απόφαση που πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, τόσο ο βουλευτής, όσο και οι υπεύθυνοι των Συνεταιρισμών τόνισαν την αναγκαιότητα του σχεδιασμού εμπορικού προσανατολισμού για τα προϊόντα που σε λίγους μήνες ακολουθεί η συγκομιδή τους, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια προβλήματα στη διάθεσή τους. Ο κ. Κέλλας ευχαρίστησε τους υπεύθυνους των Συνεταιρισμών για τη λεπτομερή ενημέρωση που του παρείχαν και τους συνεχάρη για την άρτια λειτουργία τους».