Καθυστερούν οι εκτιμήσεις ΕΛΓΑ, πάει πίσω ο τρύγος στον Τύρναβο

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2021 19:34

Καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ παρατηρούνται στην επαρχία Τυρνάβου, όπως καταγγέλλουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής, με τους παραγωγούς να μην μπορούν να αφήσουν άλλο τα σταφύλια στα πρέμνα τους (όπως προβλέπει ο κανονισμός) και τον τρύγο

να πηγαίνει πίσω χρονικά.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου ζητά την άμεση επίλυση του προβλήματος και αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του: Μετά τις πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές (παγετοί, ανεμοθύελλες, καύσωνες, χαλαζοπτώσεις) που διέλυσαν το σύνολο των αγροτικών παραγωγών στον Δήμο Τυρνάβου, ήρθε και ο κυβερνητικός εμπαιγμός στην πλάτη των αγροτών που άκουγαν υπουργικές δεσμεύσεις και τα μεγάλα λόγια της κεντρικής διοίκησης του ΕΛΓΑ για προσλήψεις γεωπονικού προσωπικού, ώστε να γίνουν άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις. Το προσωπικό (συμβασιούχοι) όμως που έδωσε εντολή η Κυβέρνηση να προσληφθεί δεν φτάνει πουθενά για πουθενά, αφού μιλάμε για δυναμικές καλλιέργειες που θέλουν επιπλέον χρόνο για να εκτιμηθούν από χωράφι σε χωράφι. Οι υπάρχοντες γεωπόνοι-εκτιμητές όσες φιλότιμες και κοπιαστικές προσπάθειες και να κάνουν είναι σχεδόν αδύνατο να ανταποκριθούν στις αγροτικές εκτάσεις του Δήμου Τυρνάβου, διότι μιλάμε για χιλιάδες στρέμματα. Οι Γεωπόνοι στις πόλεις και στα χωριά του Δήμου μας ξεκάθαρα δεν επαρκούν και όλο αυτό έχει ως συνέπεια συνάδελφοί μας να έχουν εντάσεις μεταξύ τους για το ποιανού η ζημιά θα εκτιμηθεί μιας και πολλοί είναι στη διαδικασία της συγκομιδής του ποσοστού της καλλιέργειας που κατάφερε να διασωθεί. Το πρόβλημα όμως κύριοι της Κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης του ΕΛΓΑ θα οξυνθεί, διότι έφτασε ο τρύγος των σταφυλιών στον Τύρναβο, στον οποίο βρίσκεται πάνω από το ένα τρίτο των οινοποιήσιμων σταφυλιών πανελλαδικά. Στον οποίο τρύγο υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες παράδοσης στα οινοποιεία της περιοχής, ώστε να διασφαλίζουν την ποιότητα (γεύσεις, αρώματα) των προϊόντων τους. Με το να αφήσουν οι παραγωγοί σύμφωνα με τον κανονισμό μέρος της παραγωγής χωρίς να το συλλέξουν δεν δίνεται λύση και θα φέρει μεγάλες αδικίες εις βάρος τους μιας και υπάρχει ο κίνδυνος καταστροφής από άγρια ζώα και ο ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος κλοπής μιας και τα αγροτικά προϊόντα λόγω των ζημιών είναι δυσεύρετα. Ως Αγροτικοί Σύλλογοι απαιτούμε εδώ και τώρα από την Κυβέρνηση την άμεση στελέχωση του οργανισμού του ΕΛΓΑ με μόνιμο γεωπονικό προσωπικό το οποίο θα επαρκεί και θα καλύπτει τις ανάγκες των αγροτών, οι οποίοι πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και την κλιματική αλλαγή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass