ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΕΓΚΑΙΡΑ

Τελεσίγραφο κτηνοτρόφων για Εξισωτική

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2014 11:05 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:38

 ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Πολλά και σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, αλλά και της Θεσσαλίας ειδικότερα, συζητήθηκαν χθες το πρωί στον Τύρναβο σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, γνώστη των προβλημάτων των κτηνοτρόφων, να προτείνει εθνικό σχέδιο για τους βοσκότοπους. Δηλαδή πόσες εκτάσεις χρειάζονται οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας για να μην οδηγηθεί ο κλάδος στον αφανισμό.

Μετά από αρκετή ώρα συζήτησης και παρεμβάσεων των παρευρεθέντων ο πρόεδρος της Ένωσης Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ. Νίκος Παλάσκας, τα μέλη της διοίκησης, αλλά και οι δεκάδες κτηνοτρόφοι απηύθυναν τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τους εμπλεκόμενους φορείς, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου να διορθωθούν λάθη ή και παραλείψεις στην εξισωτική αποζημίωση του 2013. Οι κτηνοτρόφοι δήλωσαν για μια ακόμα φορά όχι μόνο εξαγριωμένοι από τη στάση του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και απογοητευμένοι για το μέλλον της κτηνοτροφίας, αν συνεχιστούν αυτές οι τακτικές.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Αγοραστός, τόνισε ότι παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και είναι σταθερά προς την κατεύθυνση στήριξης της κτηνοτροφίας ώστε επιτέλους η χώρα να είναι αυτάρκης σε κρέατα για τα οποία δαπανώνται κάθε χρόνο για εισαγωγές περίπου 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα σε μια γεωπολιτική συγκυρία όπου πλέον τίποτα δεν είναι απίθανο.

Ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός, ερωτηθείς χθες από την «Ε» για τις υπηρεσίες της Περιφέρειας κάλεσε τους κτηνοτρόφους να τις εμπιστεύονται, ειδικά την Ομάδα Κρίσεων σε ό,τι αφορά τυχόν ασθένειες. Αναφέρθηκε στα πολλά έργα που έκανε η Περιφέρεια σε κτηνοτροφικούς δρόμους σε επίπεδο Θεσσαλίας αλλά και ειδικότερα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Τέλος επισήμανε ότι πρέπει να αρχίσει άμεσα ο αγώνας και για τις εξισωτικές του 2014.

Μιλώντας ο κ. Παλάσκας υποστήριξε ότι οι κτηνοτρόφοι περιμένουν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να δικαιώσει τις ενστάσεις όλων εκείνων που θα τις υποβάλουν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή καταβάλλοντας στους λογαριασμούς τους τα ποσά που δικαιούνται βάσει και των προηγούμενων χρόνων.

Σημαντική και η παρέμβαση του αγωνιστή αγροτοκτηνοτρόφου πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Θανάση Νασίκα ο οποίος τόνισε ότι όλα αυτά γίνονται για να εξαπατηθούν οι κτηνοτρόφοι και ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και του υπουργείου.

Στο θέμα της εξισωτικής αναφέρθηκαν σε τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ Δ. Γελαλής και Γ. Λαμπρούλης αντίστοιχα, δηλώνοντας ότι είναι αναγκαίο να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική.

Ο κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΡΧΩΣΗΣ

Στην παρέμβασή του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ως νέα δημοτική αρχή θα είμαστε δίπλα σας παρέχοντάς σας ό,τι χρειαστείτε για την επιτυχή έκβαση των αγώνων σας. Θέλω να καλέσω την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας να προχωρήσει άμεσα σε διορθώσεις για τον χαρακτηρισμό των βοσκότοπων και να ισχύσουν οι χαρακτηρισμοί των γαιών που υπήρχαν μέχρι και πέρυσι ώστε να δοθεί σε όλους τους κτηνοτρόφους η εξισωτική αποζημίωση που έπαιρναν μέχρι σήμερα τόσο για το 2013 όσο και για το 2014.

Θέλω επίσης να καυτηριάσω τη στάση του ΟΠΕΚΕΠΕ που δίνει στοιχεία τα οποία απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, αφού ναι μεν μπορεί να πληρώθηκαν περίπου 5.800 κτηνοτρόφοι από τους 7.000 της Θεσσαλίας όπως αναφέρει αλλά σχεδόν οι μισοί από αυτούς είδαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς εξευτελιστικά ποσά της τάξης των 10 έως 100 ευρώ».

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Δ. ΓΕΛΑΛΗ

Πέρα από την τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γελαλής εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Ταφόπλακα» στην ελληνική κτηνοτροφία έρχεται να βάλει η συγκυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη μη πληρωμή της εξισωτικής αποζημιώσεις και τον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πολλές φορές αναδείξει το θέμα σχετικά με την προστασία και βελτίωση των βοσκότοπων της χώρας. Συγκεκριμένα, έχουμε καταθέσει ερώτηση (αρ.ερ. 9624/12.04.13), ζητώντας από το υπουργείο να προχωρήσει στην οριοθέτησή τους και να δημιουργήσει ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο χαρακτηρισμού και διαχείρισης των βοσκοτόπων. Στις 20.06.13 (αρ.ερ. 12085) καταθέσαμε εκ νέου ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο για την ομαλή καταβολή ενισχύσεων ζητώντας μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της ΚΑΠ 2014-2020 να εξεταστεί η χορήγηση συνδεδεμένων ενισχύσεων για τη στήριξη της κτηνοτροφίας. Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα (αρ. ερ. 192/04.11.13) προς το ΥΠΑΑΤ σχετικά με τη μείωση της τάξης του 50% των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων, ο αρμόδιος υπουργός απέφυγε να δώσει απάντηση σε ένα τόσο ουσιαστικό θέμα.

Στα θερινά τμήματα της Βουλής, πριν λίγες ημέρες, ψήφισαν το σχέδιο νόμου για τις ρυθμίσεις της δασικής νομοθεσίας, ολοκληρώνοντας το έγκλημα εις βάρος της μικρομεσαίας κτηνοτροφίας. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος στους κερδοσκόπους, ενώ δεν διευκρινίζει το θέμα των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Χαριστική βολή για τη μικρομεσαία κτηνοτροφία έρχεται να δώσει η νέα ΚΑΠ 2014-2020. Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, που κι αυτή προσπάθησε να περάσει στα κρυφά, κατατέθηκε χωρίς καμιά διαβούλευση με τους αρμόδιους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς. Δεδομένου ότι η νέα ΚΑΠ είναι πλήρως εναρμονισμένη στις νεοφιλελεύθερες δοξασίες της Ε.Ε. μειώνοντας σημαντικά τις άμεσες ενισχύσεις και τη συνολική στήριξη για τον πρωτογενή τομέα, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η δίκαιη και αποτελεσματική κατανομή των ενισχύσεων. Η πρόταση αυτή διαιωνίζει τον επιδοματικό χαρακτήρα των ενισχύσεων και σε συνδυασμό με τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική οδηγεί στην καταστροφή και εγκατάλειψη ολόκληρων παραγωγικών κλάδων και των συνδεδεμένων με αυτούς μεταποιητικών μονάδων.

Στη νέα ΚΑΠ οι μειωμένες κατά 300 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο, σε συνδυασμό με τη βύθιση των τιμών παραγωγού και την αύξηση του κόστους παραγωγής θα οδηγήσουν τον κλάδο σε αφανισμό. Έτσι και η νέα ΚΑΠ θα λειτουργήσει ως εργαλείο περαιτέρω συρρίκνωσης της εγχώριας παραγωγής, αύξησης του ελλείμματος του ισοζυγίου αγροτικών συναλλαγών, άνοιγμα της ψαλίδας παραγωγού-καταναλωτή και επιδείνωση της θέσης των μικρομεσαίων παραγωγών.

Η ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί θέματα που θα διασφαλίσουν τα εθνικά συμφέροντα, είναι φανερή. Έχουμε πολλά οδυνηρά παραδείγματα, το ξεπούλημα της Αγροτικής έναντι πινακίου φακής, το ξεπούλημα συνεταιριστικών βιομηχανιών, η ιδιωτικοποίηση της άκρως κερδοφόρας «ΔΩΔΩΝΗΣ», το ζήτημα με τη φέτα και η συμφωνία της Ε.Ε. με τον Καναδά, το «φρέσκο» γάλα 7 ημερών κατ’ επιταγή της ΕΕ που ζητούσε απελευθέρωση της αγοράς του γάλακτος μέσω της αύξησης των ημερών στη συσκευασία, η βαριά φορολογία και τώρα η επιβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α επιδείνωσαν κι άλλο την ήδη κάκιστη κατάσταση της κτηνοτροφίας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η κτηνοτροφία είναι ζήτημα εθνικής σημασίας, ειδικά σε μια περίοδο επισιτιστικής κρίσης. Ως ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόμαστε για την αύξηση των προϋπολογισμού για την αγροτοκτηνοτροφία, τη στήριξη του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτόφων με τιμές πάνω από το κόστος παραγωγής, στον πολιτικό και κοινωνικό αγώνα για ριζική αναθεώρηση της ΚΑΠ, την αντιστροφή της εγκατάλειψης της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και τη ριζική ανακατανομή των πόρων υπέρ των μεσογειακών προϊόντων και των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass