Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από 1η Οκτωβρίου δήλωση παραγωγής αμπελοοινικών

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2021 19:23

Από την 1η Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο, υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση παραγωγής κατά την αμπελουργική περίοδο όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και των συνεταιριστικών οινοποιείων, που παράγουν οίνο ή/και γλεύκος για εμπορικούς σκοπούς ή

αναθέτουν την παραγωγή του για λογαριασμό τους. Η υποβολή της δήλωσης παραγωγής γίνεται μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ, με έναρξη την 1η Οκτωβρίου κάθε τρέχοντος έτους και λήξη την 15η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική ακόμη και σε περιπτώσεις όπου η παραγωγή είναι μηδενική. Απαλλάσσονται από την παραπάνω υποχρέωση οι αμπελουργοί που είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου ή μέλη ομάδας/οργάνωσης παραγωγών αμπελοοινικού τομέα και παραδίδουν το σύνολο της παραγωγής τους στο εν λόγω συνεταιριστικό οινοποιείο ή στο οινοποιείο στο οποίο παραδίδει η εν λόγω ομάδα/οργάνωση παραγωγών για την παρασκευή ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση.
Για ποσότητες παραγόμενου οίνου που ξεπερνούν τα 10 εκατόλιτρα και για περιπτώσεις εμπορίας θα πρέπει να υποβάλλεται επιπλέον και δήλωση παραγωγής και να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία οίνου. Όλοι οι υπόλοιποι αμπελουργοί σε περίπτωση που επιθυμούν να παράγουν οίνο για ιδιοκατανάλωση οφείλουν να υποβάλλουν και δήλωση παραγωγής και να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία οίνου (να διαθέτουν δηλαδή δικό τους οινοποιείο ή να ακολουθήσουν διαδικασία φασόν σε άλλο οινοποιείο).