Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΖΗΤΑ Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Ευέλικτο ασφαλιστικό για τους αλλοδαπούς εργάτες γης

• Έτσι θα αντιμετωπιστεί η «μαύρη εργασία» • Δεν είναι λύση τα τσουχτερά πρόστιμα στους αγρότες

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2014 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:40

 

Ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα του ασφαλιστικού καθεστώτος των εργατών γης ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά από σχετικά δημοσιεύματα της «Ελευθερίας» για συλλήψεις ανασφάλιστων αλλοδαπών και διαμαρτυρίες αγροτών και κτηνοτρόφων από τις επαρχίες Αγιάς και Τυρνάβου κατά τις πρόσφατες επαφές του με αφορμή το εμπάργκο της Ρωσίας.

Στην ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση, ο Θεσσαλός πολιτικός επισημαίνει τα εξής:

 «Η πρωτογενής παραγωγή μπορεί να συνδράμει σε σημαντικό βαθμό στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας. Στην κατεύθυνση αυτή η Πολιτεία οφείλει να διευκολύνει τους αγρότες με τα κατάλληλα θεσμικά εργαλεία. Το έως σήμερα καθεστώς που διέπει τους εργάτες γης, όπως υποστηρίζουν παραγωγοί και εκπρόσωποι συνεταιρισμών από τις ευρύτερες περιοχές του Τυρνάβου και της Αγιάς, όπου καλλιεργούνται δυναμικές δενδροκομικές καλλιέργειες (ροδάκινα, αχλάδια, κεράσια, μήλα, αμπέλια και άλλα οπωροφόρα), δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές τους ανάγκες.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, την περίοδο που ξεκινά η συγκομιδή των φρούτων και υπάρχει έντονη ζήτηση σε εργατικά χέρια για τη συλλογή τους, η έλλειψη ενδιαφέροντος από Έλληνες εργάτες γης, η χρονοβόρα διαδικασία της μετάκλησης αλλοδαπών και το μικρό μέγεθος των εκμεταλλεύσεων που δεν δικαιολογεί μακροχρόνια εξαρτημένη εργασία, δεν διασφαλίζουν τον απαραίτητο αριθμό νόμιμων εργατών γης.

Ωστόσο, την περίοδο αυτή, συρρέουν στις παραπάνω περιοχές πολλοί αλλοδαποί εργάτες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους έρχονται με τουριστική βίζα, εποχικά και δεν έχουν την απαιτούμενη άδεια διαμονής και εργασίας. Κατά συνέπεια, με βάση τα ισχύοντα, είναι πρακτικά ανέφικτη η ασφάλισή τους (με τη διαδικασία του εργόσημου).

Επειδή, λοιπόν, οι ανάγκες σε εργατικά χέρια ξεπερνούν την προσφορά νόμιμου εργατικού δυναμικού και οι εργασίες (κυρίως συγκομιδή) πρέπει να γίνουν στην ώρα τους, οι αγρότες βρίσκονται σε δεινή θέση. Είτε θα κινδυνέψουν να μην συγκομίσουν την παραγωγή τους έγκαιρα, ελλείψει νόμιμων εργατικών χεριών, είτε θα καταφύγουν στην απασχόληση ανασφάλιστων εργαζομένων, με κίνδυνο την επιβολή δυσβάσταχτου προστίμου που προβλέπουν οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις.

Εν κατακλείδι, όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί, η κατάσταση αυτή δεν ωφελεί κανέναν. Ούτε τους ίδιους, καθότι, εκτός των ανωτέρω, αν χρησιμοποιήσουν ανασφάλιστους εργάτες γης δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την αμοιβή τους στα βιβλία εσόδων-εξόδων, ούτε φυσικά την Πολιτεία, η οποία αδυνατεί να λάβει ασφαλιστικές εισφορές για εργασία, η οποία στην πραγματικότητα, παρέχεται».

Κατόπιν τούτων, ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να προχωρήσει σε συνεργασία με εκπροσώπους αγροτών σε ένα πιο ευέλικτο ασφαλιστικό πλαίσιο, που θα διέπεται από γρηγορότερες διαδικασίες, ώστε:

• να καλύπτει την παροχή εξαρτημένης εργασίας σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις,

• να ελαττωθεί το φαινόμενο της μη νόμιμης εργασίας,

• να απαλλαχθούν οι αγρότες από τον κίνδυνο επιβολής προστίμων και

• να εισπράττει η Πολιτεία ασφαλιστικές εισφορές.