Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετά τις προκαταβολές, έρχονται δύο πληρωμές εκκαθάρισης

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΩΝ

Δημοσίευση: 10 Νοε 2021 21:25

«Οι προκαταβολές που δόθηκαν είχαν στόχο την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών, σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν τα προϊόντα τους από τον παγετό της άνοιξης. Σε χρόνο ρεκόρ και κόντρα στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε με τις συνεχείς ζημιές, λόγω κλιματικής κρίσης και με σκληρή δουλειά από το προσωπικό του Οργανισμού δώσαμε προ ημερών αυτές τις προκαταβολές, με βάση τις επισημάνσεις που βγήκαν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όλα θα ξεκαθαρίσουν, όταν εκδοθούν τα οριστικά πορίσματα και θα ακολουθήσουν δύο πληρωμές εκκαθάρισης, η πρώτη τέλος Νοεμβρίου και η δεύτερη, τέλος Δεκεμβρίου. Στόχος μας, μέχρι τέλος του χρόνου να έχει αποζημιωθεί το 85% περίπου των παραγωγών».


Αυτά δηλώνει ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Δούκας, κληθείς από την «Ε» να σχολιάσει τα παράπονα που προέκυψαν στις τάξεις των παραγωγών του νομού, από τις προκαταβολές του Οργανισμού την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας κοινοποιεί ο κ. Δούκας «την προηγούμενη εβδομάδα ο ΕΛΓΑ κατέβαλε στους παγετόπληκτους παραγωγούς της Θεσσαλίας, το ποσό των 2.833.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.732.000 ευρώ στον νομό Λάρισας. Από αυτά, στα βιομηχανικά ροδάκινα δόθηκαν 934.000, στα επιτραπέζια 200.000 ευρώ και στα υπερπρώιμα ροδάκινα 492. 000. Στα βιομηχανικά βερίκοκα 149.000 και στα επιτραπέζια 134.000 ευρώ. Στα δαμάσκηνα 78.000 ευρώ, στα νεκταρίνια 576.000, στα κεράσια 91.000 και στα αμύγδαλα 167.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι στα αμύγδαλα δεν αυξήθηκε το ποσό της προκαταβολής από τα 80 ευρώ στα 200 ευρώ, όπως είχε δεσμευθεί ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Αντρ. Λυκουρέντζος, διότι τα πορίσματα «έτρεχαν» γρήγορα και προτιμήθηκε η αρχική εκτίμηση, ώστε να αποζημιωθούν αντικειμενικά με την εκκαθάριση, παρά να δοθεί μια υψηλή προκαταβολή και εν συνεχεία κάποιοι παραγωγοί να κληθούν να επιστρέψουν ποσά.
Τέλος οι παγετόπληκτοι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα, μετά τις πληρωμές το επόμενο διάστημα, να υποβάλουν ενστάσεις, σε περίπτωση που θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί.
Γ. Ρούστας