Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρ. Κέλλας: Βελτιώσεις στις ενστάσεις για νιτρορύπανση και εξισωτική

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2014 0:18 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:54

 

Στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα, βρέθηκε ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας και είχε συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού. 

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, -μετά από αίτημα του βουλευτή- με την Ομάδα Υποστήριξης των γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων, στην οποία έδωσε το παρόν και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπονικών Συλλόγων κ. Δημήτρης Σοφολόγης, τέθηκαν επί τάπητος στο Δ.Σ του ΟΠΕΚΕΠΕ τα σοβαρότατα προβλήματα που προέκυψαν από τις υπερβολικά μεγάλες κυρώσεις που επεβλήθησαν αλλά και τις μηδενικές πληρωμές που υπήρξαν κατά τις πρόσφατες αναρτήσεις πληρωμών των δικαιούχων διετίας και πενταετίας της δράσης «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών».

Ο κ. Κέλλας επεσήμανε πως ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε με τις καλύτερες των προδιαγραφών, δυστυχώς παρουσιάζει σημαντικά κενά και δυσλειτουργίες οι οποίες έχουν άμεση επίπτωση στους παραγωγούς που περίμεναν εναγωνίως τις πληρωμές τόσων ετών.

Στη συνέχεια υποβλήθηκαν στο συμβούλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ προτάσεις που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στις κατατεθείσες ενστάσεις για τις καταστάσεις πληρωμών που έχουν αναρτηθεί και βασίζονται σε 3 σημεία:

  • Στην  πιο σημαντική   από τις περιπτώσεις των κυρώσεων που αφορούν  σε θέματα  γεωχωρικού  ελέγχου, ζητήθηκε να πληρωθούν το ποσοστό των  επιλέξιμων εκτάσεων που ταυτοποιούνται και συμπίπτουν  χωρικά. Αυτό στοιχειοθετείται από το γεγονός, πως   στη συμπίπτουσα έκταση των αγροτεμάχιου εφαρμόστηκαν  οι δεσμεύσεις του προγράμματος . Με αυτό τον τρόπο  οι ποινές  που θα  προκύψουν, θα είναι σημαντικά μικρότερες.
  • Ο υπολογισμός των κυρώσεων να πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΚΥΑ του Μέτρου 2.1.4  των  Γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων ,συνεπώς όλες οι εκτάσεις που λαμβάνουν το ίδιο ύψος ενίσχυσης να θεωρούνται μία ομάδα καλλιέργειας. 
  • Να θεωρηθεί επιλέξιμη η δαπάνη της τεχνικής στήριξης του  γεωπόνου συμβούλου

Τέλος ο κ. Κέλλας επεσήμανε στο Δ.Σ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ και το μείζον θέμα που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον κτηνοτροφικό κόσμο και δεν είναι άλλο από τις πρόσφατες πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης καθώς και της έκβασης των ενστάσεων.  Κύριο μέλημα της παρέμβασης, να βελτιωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πάντα προς όφελος των παραγωγών και κτηνοτρόφων, η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2013.

Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ παρόντες στην σύσκεψη ήταν ο πρόεδρος κ. Γρηγόριος Αποστολάκος, ο αντιπρόεδρος κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης και ο γενικός διευθυντής κ. Δημήτρης Ακριτσαίος.