ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΑΤΟΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ

Συζητούν για τη νέα κίνηση καλής θέλησης με την ΕΒΖ

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2014 10:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:57

 

Σήμερα θα συνεδριάσει το συλλογικό όργανο των τευτλοπαραγωγών (στο οποίο συμμετέχουν και οι μηχανάτορες), για να μελετήσει τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά τη χθεσινή βελτιωμένη προσφορά της ΕΒΖ να διπλασιάσει το ποσό της οικονομικής στήριξης που θα δώσει ως προκαταβολή.

Μετά την πρώτη άρνηση των τευτλοπαραγωγών να μπούν στα χωράφια τους για να συγκομίσουν τη φετινή σοδειά, επικαλούμενοι πρόβλημα ρευστότητας, μετέβη χθες στο εργοστάσιο του Πλατέως ο διευθύνων σύμβουλος της ζαχαροβιομηχανίας, Λάμπρος Χαραλάμπους, ρίχνοντας στο τραπέζι βελτιωμένη πρόταση, η οποία είναι: Εάν ένας μηχανάτορας διαθέτει μηχανή με δύο (ή με έξι, αντίστοιχα) σειρές εξαγωγής τεύτλων, θα λάβει προκαταβολικά το ποσό των 1.000 ευρώ, για την κάθε μία σειρά, αντί των 500 ευρώ, που ήταν το αρχικό σενάριο. Η δε, καταβολή του ποσού θα γίνει σε δύο δόσεις, με την πρώτη στο ξεκίνημα των εργασιών της καμπάνιας και τη δεύτερη μια εβδομάδα μετά. Οι τευτλοπαραγωγοί, σύμφωνα και με Λαρισαίο εκπρόσωπο, που μετείχε στη σύσκεψη αντιπρότειναν στον κ. Χαραλάμπους να αυξήσει την προκαταβολή στα 1.500 ευρώ ανά σειρά μηχανής, με τον τελευταίο να ζητά πίστωση χρόνου, ώστε να μεταφέρει στη διοίκηση της ΕΒΖ το αίτημα τους.

Σύμφωνα με τους μηχανάτορες «μπορεί η πρότασή του διευθύνοντα συμβούλου να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν λύνει όμως οριστικά το πρόβλημα, διότι ιδίως στα μεγάλα επαγγελματικά συγκροτήματα, που βγάζουν τεύτλα και για λογαριασμό τρίτων, τα χρήματα αυτά φτάνουν για την προμήθεια καυσίμων το πολύ δέκα ημερών, ενώ η καμπάνια αναμένεται να κρατήσει περισσότερες από 40 μέρες».

Όσον αφορά στο δεύτερο αίτημα των τευτλοπαραγωγών, σχετικά με το πότε σκοπεύει η επιχείρηση να πληρώσει τα τεύτλα που θα παραλάβει, καθώς πέρσι οι πληρωμές έγιναν σχεδόν έπειτα από 50 ημέρες, ο κ. Χαραλάμπους δεν απάντησε, πετώντας το μπαλάκι στην Τράπεζα Πειραιώς, και στο πότε θα υπάρξει χρηματοδότηση. Απάντηση που δεν ικανοποίησε τους παρισταμένους, οι οποίοι του θύμισαν πως στο καλαμπόκι οι αγρότες πληρώνονται το πολύ σε μια εβδομάδα και στο βαμβάκι το αργότερο σε 20 ημέρες.

Τέλος στη σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει συνδρομή και πίεση από την ΕΒΖ για την εξόφληση των οφειλομένων από την Ολοκληρωμένη Διαχείριση του 2012 και του 2013 – ο κ. Χαραλάμπους φέρεται να παραδέχθηκε πως αν είχαν στα χέρια τους οι παραγωγοί αυτά τα χρήματα η κατάσταση θα ήταν σαφώς πιο ομαλή - ενώ υπήρξε και προειδοποίηση να μην χρησιμοποιηθεί η ένταξη της τευτλοκαλλιέργειας στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης, ως δικαιολογία για να μειωθούν τα τιμολόγια της καλλιεργητικής περιόδου του 2015, τα οποία θα πρέπει εγκαίρως να ανακοινωθούν για να ξέρουν οι παραγωγοί τί θα πράξουν.

 Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass