ΓΙΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

«Πέταξε» γι αλλού η ενδιάμεση δόση της εξισωτικής

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2014 12:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:57

 

Του Γιώργου Ρούστα

Για χρήματα ακούγανε, αλλά χρήματα δεν είδαν στους λογαριασμούς τους οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι, μετά τις διαρροές και τα τηλεφωνήματα του Σαββατοκύριακου, από τη διοίκηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφορικά με την ενδιάμεση δόση της εξισωτικής αποζημίωσης. Η νέα κοροϊδία από πλευράς κυβέρνησης έχει εξοργίσει τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι πιέζουν πλέον τις Ομοσπονδίες τους να προγραμματίσουν δυναμική κινητοποίηση την Παρασκευή στη ΔΕΘ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τραγέλαφο που λέγεται «πληρωμή εξισωτικής». Μάλιστα αν δεν υπήρχε το πρόβλημα του καταρροϊκού, που αρχίζει να λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις και στο νομό Λάρισας, με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να βρίσκονται νυχθημερόν στα μαντριά τους, τότε το κυβερνητικό κλιμάκιο στη συμπρωτεύουσα θα περνούσε δύσκολο Σαββατοκύριακο.

Αναλυτικότερα οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι στο νομό Λάρισας και γενικότερα στη Θεσσαλία έφευγαν με σκυμμένο κεφάλι από τα υποκαταστήματα των Τραπεζών, αφού διαπίστωσαν ότι η πρόσθετη εξισωτική αποζημίωση που ανέρχεται στο ποσό των 21 εκατ. ευρώ και θα πιστώνονταν, χθες το πρωί στους λογαριασμούς 24.000 κτηνοτρόφων, δεν έφθασε ποτέ στους δικαιούχους. Οι περισσότεροι άρχισαν να τηλεφωνούν ο ένας στον άλλον και εν συνεχεία σε συναδέλφους κι άλλων περιοχών, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι «τα χρήματα ήταν λίγα και κατέληξαν σε …εκλεκτούς λογαριασμούς».

Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι, μιλώντας στην «Ε» μιλούσαν για ρουσφέτια της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, σε συγκεκριμένες περιοχές, κυρίως της Μακεδονίας και του Έβρου και σε συνδικαλιστές, προκειμένου να ελέγξουν δυσάρεστες καταστάσεις, λίγο πριν την άνοδο Σαμαρά στη ΔΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι η φετινή πρώτη δόση της εξισωτικής στους κτηνοτρόφους, δόθηκε αρχές Αυγούστου κουτσουρεμένη, γύρω στα 60 εκατ. ευρώ. Μετά τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων και την ολοκλήρωση των διοικητικών ελέγχων στα στοιχεία του ΟΣΔΕ, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να βρει έξτρα κονδύλι, 24 εκατ. ευρώ, το οποίο όπως διευκρίνιζαν κυβερνητικοί παράγοντες, δεν αφορά την ενδιάμεση δόση του Σεπτεμβρίου, η οποία αναμένεται περί τα τέλη του μήνα. Να σημειωθεί πως πέρυσι οι κτηνοτρόφοι πληρώθηκαν 180 εκατ. ευρώ σε 4 δόσεις, αλλά φέτος κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

ΝΕΕΣ ΚΥΑ

Στο μεταξύ με δύο τροποποιητικές ΚΥΑ που υπογράφουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μόσχος Κορασίδης, εντάχτηκαν ακόμα 1.806 κτηνοτρόφοι στους δικαιούχους πληρωμής για την εξισωτική αποζημίωση και αυξάνονται κατά 69 εκατ. ευρώ τα κονδύλια για τις πληρωμές. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΚΥΑ εγκρίνεται η ένταξη 36.719 δικαιούχων στο Μέτρο 211 «Ενισχύσεις στους γεωργούς ορεινών περιοχών» για το έτος 2013, σε σχέση με τους 34.913 δικαιούχους που ορίζονταν στην απόφαση της 6ης Αυγούστου. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις το συνολικό κόστος του Μέτρου 211 ανέρχεται σε 677.610.015,47 ευρώ, έναντι 635.913.348,59 ευρώ που ίσχυε παλαιότερα, ενώ όσον αφορά το Μέτρο 212 το νέο ποσό ορίζεται στα 281.003.710,00 ευρώ, έναντι 253.584.501,04 ευρώ.

Διαβεβαιώσεις Κουκουλόπουλου

Στο μεταξύ η εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων για το έτος 2013 και για το 2014 θα ανέλθει συνολικά στα 260 εκατ. ευρώ (130 εκατ. για το 2013 και 130 εκατ. για το 2014) και το ΥπΑΑΤ θα καταβάλει προσπάθεια να αποπληρωθεί η εξισωτική του 2014 εντός του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Μωραΐτη. Ο κ. Κουκουλόπουλος, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, σχετικά με τις δραματικές επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού στην αιγοπροβατοτροφία, διαβεβαίωσε πως οι κτηνοτρόφοι, των οποίων τα κοπάδια προσβλήθηκαν από καταρροϊκό πυρετό, θα αποζημιωθούν κανονικά και υπενθύμισε πως κάτι τέτοιο προβλέπεται σε υπουργική απόφαση που έχει ήδη εκδοθεί. Ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά και χρονοδιαγράμματα καταβολής αποζημιώσεων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass