Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ζωοτροφές «καίνε» τους κτηνοτρόφους

ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΖΩΟΝΟΣΟΙ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΚΟΠΑΔΙΩΝ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2022 15:46

Η άνευ προηγουμένου αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους εξισωτικής αποζημίωσης, να καταστούν αποζημιώσιμες αιτίες για τον ΕΛΓΑ οι απώλειες από τη νόσο scrape και τη νόσο της προϊούσας πνευμονίας και το κόστος των μετακινούμενων κτηνοτρόφων, απασχόλησε πρόσφατη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.
Η διοίκηση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας που συνεδρίασε πρόσφατα στο γραφείο στην έδρα της στον Τύρναβο, παρουσία του τεχνικού της συμβούλου και δημάρχου Τυρνάβου Ιωάννη Κόκουρα, συζήτησε τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο και αμέσως μετά εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:


1) Το μείζον θέμα εδώ και πολλούς μήνες είναι η άνευ προηγουμένου αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών. Ένα πρόβλημα το οποίο η Ομοσπονδία είχε διαβλέψει από πέρυσι και παρά τις επανειλημμένες επιστολές προς το ΥΠΑΑΤ και τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα δεν έχει γίνει τίποτα. Η κτηνοτροφία καταρρέει κάτω από το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και το ΥΠΑΑΤ δεν κάνει τίποτα για να τη σώσει. Πριν δύο μήνες είπαν πως δημιούργησαν μια επιτροπή (στην οποία και δεν καλεστήκαμε να συμμετέχουμε παρά το ότι είχαμε προτάσεις) που θα εξέταζε τρόπους ώστε να δοθεί μια ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, αλλά και πάλι δεν έγινε τίποτα. Αμφιβάλλουμε κι αν συνεδρίασε και ποτέ αυτή η επιτροπή. Με όλη αυτή την αδιαφορία από πλευράς ΥΠΑΑΤ εύλογα αναρωτιόμαστε αν τελικά θέλουν κτηνοτροφία ή όχι. Κύριε Υπουργέ ΑΑΤ βρείτε τρόπο χθες να ενισχύσετε τους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών οπωσδήποτε, είναι θέμα επιβίωσης.
2) Ζητάμε την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους εξισωτικής αποζημίωσης που την έπαιρναν οι κτηνοτρόφοι μόνιμοι κάτοικοι και οι μετακινούμενοι. Όπως και την παράταση μέχρι τέλος Ιανουαρίου (31/01/2022) για τις διορθώσεις των βοσκοτόπων ώστε να πληρωθούν και οι κτηνοτρόφοι που ενώ άλλες χρονιές η τεχνική λύση τους έβαζε βοσκότοπο ορεινό, φέτος κατά περίεργο τρόπο τους έβαλε πεδινό και είτε δεν πληρώθηκαν καθόλου είτε πληρώθηκαν πολύ λιγότερα από ό,τι προηγούμενες χρονιές.
3) Λόγω αυξημένων απωλειών ζώων από τη νόσο scrape και τη νόσο της προϊούσας πνευμονίας ζητάμε και οι δύο αυτές να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, όπως και να αυξηθεί το όριο ηλικίας των ζώων που δικαιούνται αποζημίωση. Δεν είναι δυνατόν να μην αποζημιώνονται ζώα άνω των έξι ετών, ενώ μας ζητούν να πληρώνουμε ασφάλιστρα γι’ αυτά.
4) Ένα πολύ σημαντικό θέμα που χρονίζει και χρήζει άμεσης παρέμβασης από το ΥΠΑΑΤ είναι και το κόστος των μετακινούμενων κτηνοτρόφων. Οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι είναι θεσμός για τη χώρα μας και μια ιδιαίτερη και άξια προσοχής ομάδα κτηνοτρόφων. Είναι εκείνοι που κάθε καλοκαίρι δίνουν ζωή στις πιο απομακρυσμένες γωνιές των ελληνικών βουνών και των χωριών. Είναι οι θεματοφύλακες μιας μακράς παράδοσης και οι φύλακες της ελληνικής χλωρίδας μιας και με την παρουσία τους στην ελληνική ύπαιθρο συμβάλλουν ακόμη και στην πρόβλεψη και καταστολή των πυρκαγιών. Ζητάμε λοιπόν να υπάρξει μια ενίσχυση για το κόστος μετακίνησης των κοπαδιών των συγκεκριμένων κτηνοτρόφων ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να κάνουν το επάγγελμα θεσμό που κάνουν και να μην ερημώσει η ελληνική ύπαιθρος.