«Εμφύλιος» για το «απόσταγμα φρούτων»

Αμβυκούχοι και καλλιεργητές από Τύρναβο, Ελασσόνα, Ηράκλειο και Λαμία κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα και στην Ομοσπονδία τους για τη «συμφωνία» με το Υπ. Οικονομικών που «αφανίζει» τους «διήμερους» παραγωγούς

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2022 17:07

Την έντονη, όπως είναι γνωστό, αντίδραση αμβυκούχων («διήμεροι» παραγωγοί) και αμπελοκαλλιεργητών έχει προκαλέσει η πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών για τη μετονομασία του τσίπουρου και της τσικουδιάς, που εδώ και δεκαετίες παράγουν, σε «απόσταγμα

φρούτων», μετονομασία που θα ισχύει για τους παραδοσιακούς παραγωγούς και όχι για τη βιομηχανική παραγωγή, όπου διατηρείται η γνωστή ονομασία των προϊόντων.
Πέραν ωστόσο του «μετώπου» με την Κυβέρνηση, οι αμβυκούχοι καταφεύγουν στη δικαιοσύνη ενάντια στην Ομοσπονδία τους, τη σύμφωνη γνώμη της οποίας επικαλέστηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλος, κάνοντας γνωστή την κυβερνητική πρόθεση να προχωρήσει στη μετονομασία.
Αντιπροσωπεία αμβυκούχων, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου Ιδιοκτητών Μηχανημάτων Απόσταξης Στεμφυλοπνεύματος Τυρνάβου, Αντ. Τσικριτσή, βρέθηκε προχθές στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία, όπως διευκρίνισε στην «ΕτΔ» ο συνήγορός τους, θα εξετασθούν αύριο Τρίτη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λάρισας, με τον κ. Τσικριτσή να υπογραμμίζει την απόφαση των παραγωγών να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Την αίτηση κατά της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδας (σ.σ. εδρεύει στη Λάρισα με Θεσσαλονικιό πρόεδρο) υπογράφουν συνολικά 16 αμβυκούχοι και αμπελοκαλλιεργητές από τον Τύρναβο, την Ελασσόνα, διάφορες περιοχές του Ηρακλείου Κρήτης και τη Λαμία.
Διευκρινίζοντας εξαρχής ότι «είμαστε άπαντες αγρότες – αμπελουργοί, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μηχανημάτων απόσταξης στεμφυλοπνεύματος, ήτοι αμβυκούχοι διήμεροι, που αποστάζουν τα στέμφυλά τους από τα αμπέλια μας, βάσει του καθεστώτος των διημέρων παραγωγών και παράγουμε το παραδοσιακό τσίπουρο (ονομασία στην ηπειρωτική Ελλάδα) και τσικουδιά (στο νησί της Κρήτης). Άπαντες είμαστε μέλη πρωτοβαθμίων Συλλόγων Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών ανά περιοχή της Ελλάδας», οι οποίοι σύλλογοι «είναι εγγεγραμμένα και ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας».
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΑΜΒΥΚΕΣ
Όπως σημειώνεται στην αίτηση «πρωταρχικός στόχος και σκοπός των πρωτοβαθμίων συλλόγων είναι αφενός η προάσπιση και ανάπτυξη της αμελοκαλλιέργειας και αφετέρου του καθεστώτος των διημέρων παραγωγών τσίπουρου και τσικουδιάς, τα οποία προϊόντα παράγονται από τους παραδοσιακούς άμβυκες, κάτοχοι των οποίων είναι οι ίδιοι οι αμπελουργοί.
Σε συνέχεια των ανωτέρω σκοπών και στόχων το δευτεροβάθμιο όργανό μας», που είναι η Ομοσπονδία, «έρχεται να προασπίσει καίρια τα συμφέροντά μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού εξουσιοδοτείται είτε από τη Γενική Συνέλευση των μελών της, είτε από το Δ.Σ. της να προασπίζει τους ανωτέρω στόχους και σκοπούς και να συνομιλεί για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας με τα θεσμικά όργανα της Ελληνικής Πολιτείας, όπως είναι η Ελληνική Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, που είναι υπεύθυνα για το καθεστώς των διημέρων παραγωγών τσίπουρου και τσικουδιάς.
Το τελευταίο, όμως, χρονικό διάστημα και δη από τις αρχές φθινοπώρου του έτους 2021 το αρμόδιο Υπουργείο των Οικονομικών ξεκίνησε μία προσπάθεια τροποποίησης του βασικού νόμου που διέπει το παραγωγικό μας καθεστώς ως διημέρων παραγωγών τσίπουρου και τσικουδιάς, ήτοι αλλαγής του νόμου 2969/2001.
Κυρίως δε το πρόβλημα εστιάζεται στην αλλαγή της ονομασίας των παραγομένων προϊόντων μας τσίπουρο και τσικουδιά, τα οποία το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει με νομοσχέδιό του να τα αλλάξει, μόνο ως προς εμάς τους διήμερους παραδοσιακούς παραγωγούς (που παράγουμε τα ανωτέρω προϊόντα εδώ και 130 χρόνια!), ενώ προς τις πολυεθνικές εταιρείες που αποστάζουν τα ως άνω προϊόντα να παραμείνει η ίδια η ονομασία.
Μάλιστα, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ανωτέρω υπουργείου, αλλά και ο ίδιος ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος σε δηλώσεις τους στον Τύπο ανέφεραν πως τις ανωτέρω νομοθετικές πρωτοβουλίες περί αλλαγής της ονομασίας των προϊόντων μας (γεγονός καταστρεπτικό για εμάς τους αγρότες – αμπελουργούς) τις ενέκριναν οι εκπρόσωποί μας», ήτοι η Ομοσπονδία. «Και αυτό το γεγονός γεννά σε εμάς μεγάλες αμφιβολίες, διότι ουδέποτε συνεκλήθη Διοικητικό Συμβούλιο ή Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των πρωτοβάθμιων συλλόγων που να εξουσιοδότησαν το Δ.Σ. ή να συναίνεσαν στο να αλλάξει η ονομασία των προϊόντων, αφού θα πρόκειται, ουσιαστικά, για καταστροφή της ίδιας μας της ζωής!
Επιπρόσθετα, ζητήθηκε επανειλημμένως από εμάς προφορικά, ως έχοντες έννομο συμφέρον, αλλά και από άλλα μέλη και παραγωγούς» από την Ομοσπονδία «να μας επιδείξουν τυχόν αποφάσεις της Γενικής Συνελεύσεως και του Διοικητικού Συμβουλίου που εξουσιοδοτούσε το προεδρείο της Ομοσπονδίας να συναινέσει στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου για αλλαγή της ονομασίας, αλλά ουδέποτε μας εδόθη απάντηση ή έστω κάποια απόφαση, μιας και ουδέποτε υπήρξε τέτοια απόφαση και εξουσιοδότηση της Γ.Σ. προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ.
Επειδή κατά συνέπεια έχουμε άμεσο έννομο συμφέρον να ζητήσουμε επίδειξη των εγγράφων αυτών, ήτοι των πρακτικών και των αποφάσεων των τριών τελευταίων Γενικών Συνελεύσεων και του Διοικητικού Συμβουλίου που συγκλήθηκαν νομίμως, ώστε να εξακριβώσουμε, εάν υπάρχει εξουσιοδότηση προς το Δ.Σ. και απόφαση αυτού να διαπραγματευθεί με αρμόδια θεσμικά όργανα της Πολιτείας την αλλαγή της ονομασίας των παραγομένων προϊόντων μας τσίπουρο και τσικουδιά ή τελικώς πρόκειται για μια αυθαίρετη κίνηση» της Ομοσπονδίας «που στοχεύει στο να ξεπουλήσει τα συμφέροντά μας σε πολυεθνικές εταιρείες των ποτών, με άμεσο οικονομικό αντίκτυπο στην ελληνική αγροτική οικονομία και στην απώλεια του παραδοσιακού τσίπουρου και τσικουδιάς από αιώνα και πλέον που βρίσκεται σε αγροτικά χέρια; Και αυτό, διότι» η Ομοσπονδία «αρνείται να μας τα επιδείξει για λόγους εμπάθειας και εξαιτίας παλαιότερης διένεξής μας».
Οι υπογράφοντες παραγωγοί τα ασφαλιστικά μέτρα ζητούν, τέλος, να γίνει δεκτό το αίτημά τους να λάβουν αντίγραφα των αποφάσεων της Ομοσπονδίας τους, ώστε -όπως καταλήγει η αίτηση- «να εξακριβώσουμε, εάν υπάρχει εξουσιοδότηση προς το Δ.Σ. και απόφαση αυτού να διαπραγματευθεί με αρμόδια θεσμικά όργανα της Πολιτείας την αλλαγή της ονομασίας των παραγομένων προϊόντων μας τσίπουρο και τσικουδιά».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass