Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 28 Φεβ 2022 16:00

Κίνητρα παραμονής στους εργάτες γης
Επιστολή προς τους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη, Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά, Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη, απέστειλε ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Τρικάλων Γιαγιάκος Βασίλης(φωτ.), για το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης στον πρωτογενή τομέα. «Πρόκειται για μείζον ζήτημα με δυσμενείς συνέπειες στην παραγωγή, στις επιχειρήσεις και κατά συνέπεια στην ελληνική Οικονομία.

Στη Θεσσαλία για παράδειγμα, ένα από τα προϊόντα του οποίου η παραγωγή πλήττεται δραματικά είναι η πιπεριά, της οποίας η καλλιέργεια έχει πέσει στις 3 χιλ. από 15 χιλ. στρέμματα που ήταν πριν 3 χρόνια εξαιτίας της έλλειψης εργατών. Φέτος δε που το προϊόν κινδυνεύει να μην καλλιεργηθεί καθόλου, έντονο πρόβλημα εκτός από τους παραγωγούς, θα αντιμετωπίσουν και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που το χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη, ενώ θα μειωθεί και το εισόδημα της χώρας, αφού αναφερόμαστε σε ένα προϊόν με ιδιαίτερη δυναμική και καθαρά εξαγώγιμο χαρακτήρα σε ποσοστό σχεδόν 99%. Το πρόβλημα των εργοδοτών γιγαντώνεται από τη μη νομική τακτοποίηση των μεταναστών εργατών γης, με αποτέλεσμα τα τελευταία δύο χρόνια να υπάρχει έντονη και μαζική φυγή προς την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία), όπου επικρατούν ευνοϊκότερες συνθήκες για νομιμοποίηση παραμονής και εργασίας».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων ζητά να δοθούν κίνητρα σε αυτά τα χέρια, ώστε να θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα και να εργαστούν για τον πρωτογενή τομέα που αποτελεί μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας. Σχετικά με το νέο Μνημόνιο Κατανόησης που μεταβατικά θα δώσει τη δυνατότητα σε 15.000 πολίτες από το Μπανγκλαντές που σήμερα διαμένουν στην Ελλάδα να ενταχθούν στο καθεστώς των αδειών εποχικής εργασίας, ο κ. Γιαγιάκος ζητά να επανεξεταστούν τα παρακάτω ζητήματα: Να αρθεί η υποχρέωση για αποχώρηση από τη χώρα μας για 3 μήνες. Να αρθεί η υποχρέωση αποχώρησης για 3 μήνες στη χώρα προέλευσής τους μετά το πέρας της εννιάμηνης παραμονής τους για εργασία στην Ελλάδα, καθώς αυτή η διαδικασία επιβαρύνει και τους ίδιους τους μετανάστες με έξοδα ταξιδιού που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι διατεθειμένοι να επωμιστούν. Συνεπώς, οι εργάτες επιλέγουν είτε να χάνουν την άδεια και να παραμένουν παράνομα στη χώρα μας για εργασία, είτε να φεύγουν για άλλη χώρα με ευνοϊκότερο πλαίσιο εργασίας και παραμονής. Θεμιτή ωστόσο παραμένει και η νομιμοποίηση της δυνατότητας για χορήγηση ολιγοήμερης άδειας, προκειμένου να επισκεφθούν την πατρίδα τους για να δουν την οικογένειά τους, όμως με εξασφαλισμένη δυνατότητα επιστροφής και διατήρησης της ίδιας άδειας παραμονής και εργασίας. Να επιτρέπονται οι εσωτερικές μετακινήσεις των εργατών στη χώρα. Να απλοποιηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για νομιμοποίηση των εργατών. Να δοθούν κίνητρα στους μετανάστες. Η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει κίνητρα στους αλλοδαπούς εργάτες γης για να παραμείνουν και να εργαστούν στη χώρα μας. Όσο δεν εφαρμόζεται ένα μόνιμο και νόμιμο σχήμα που με εύκολες διαδικασίες θα ρυθμίζει τους εργαζόμενους μετανάστες, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται με όλο και περισσότερες ελλείψεις σε εργάτες γης, μικρότερη παραγωγή, μεγαλύτερα προβλήματα για τις επιχειρήσεις και μικρότερο εισόδημα για τη χώρα» καταλήγει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

 

bambaki.jpg

Στα 331 κιλά / στρ. το βαμβάκι

Εξέπνευσε την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, η προθεσμία που είχαν οι βαμβακοπαραγωγοί για την παράδοση του σύσπορου βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια. Η καταληκτική ημερομηνία είχε λάβει παράταση, καθώς αρχικά έληγε στις 31 Ιανουαρίου. Συνολικά τη χώρα πωλήθηκαν περίπου 868,7 εκατομμύρια κιλά βάμβακος με τον μέσο όρο της απόδοσης να διαμορφώνεται στα 331 κιλά ανά στρέμμα, ενώ 1.850 παραγωγοί είχαν μηδενικές πωλήσεις. Μέχρι και δύο ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, υπήρχαν 234 παραγωγοί στον Ν. Καρδίτσας με μηδενικές παραδόσεις. Πρώτος ήταν ο Νομός Λάρισας με 516, ακολουθούσε η Φθιώτιδα με 351, ενώ μετά την Καρδίτσα σειρά είχαν η Ροδόπη και οι Σέρρες.

 

Προτάσεις Δήμων για «αγροτική οδοποιία»
Εκδόθηκε, μετά από συνεργασία συναρμόδιων Υπουργών, η παράταση της προθεσμίας υποβολής προτάσεων της Δράσης 4.3.4: «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020. Ειδικότερα, η ημερομηνία λήξης ηλεκτρονικής υποβολής των σχετικών προτάσεων παρατείνεται μέχρι 18 Μαρτίου από 28 Φεβρουαρίου που ίσχυε σύμφωνα με την αρχική πρόσκληση. Με τις πιστώσεις της πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν έργα, τα οποία αφορούν βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, υλοποιούνται σε εκτός σχεδίου περιοχές, προβλέπουν τσιμεντόστρωση ή ασφαλτόστρωση της αγροτικής οδοποιίας, κατασκευή τεχνικών, ερεισμάτων, δεν περιλαμβάνουν όμως δαπάνες που αφορούν συνήθεις παρεμβάσεις συντήρησης, όπως χαλικόστρωση, επούλωση λάκκων κ.λπ. Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100%. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 43.000.000 ευρώ. Δικαιούχοι για την υποβολή των σχετικών προτάσεων είναι όλοι οι Δήμοι της χώρας. H πρόταση (αίτηση στήριξης) υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αγροτικής Ανάπτυξης–Ο.Π.Σ.Α.Α. (www.opsaa.gr/RDIIS), συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά/έγγραφα.

 

ABERVFEIOS.jpg

Μαθητές της Αβερώφειου σε πρότυπο θερμοκήπιο
Εκπαιδευτική επίσκεψη με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών της Αβερώφειου Σχολής, για τους καταρτιζόμενους, που συνδυάζει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα πραγματοποιήθηκε σε εγκαταστάσεις Θερμοκηπίου, στα Δένδρα Τυρνάβου. Εκεί τους υποδέχθηκε ο Πολύκαρπος Τσουλούφας, πρώην μαθητής της Αβερώφειου, εργαζόμενος στην εταιρεία του Νικόλαου Σκούπρα, ιδιοκτήτη του θερμοκηπίου, ο οποίος τους ξενάγησε στο μοναδικό θερμοκήπιο Κερασιάς στην Ελλάδα. Ενημέρωσε τους καταρτιζόμενους για την πρωτότυπη μελέτη κατασκευής του ψηλού πολύρρικτου θερμοκηπίου ύψους 6 μέτρων, το οποίο είναι γοτθικού τύπου, για τις ποικιλίες κερασιάς (early bigi, Nimba, Sweet aryana – αυτογώνιμη και Rita) που καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο στα 18 στρέμματα του θερμοκηπίου με πυκνή φύτευση, για τους αυτοματισμούς που διαθέτει: άνοιγμα – κλείσιμο των πάνελ ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, την άρδευση και υδρολίπανση και για την καταπολέμηση των ζιζανίων που πραγματοποιείται βιολογικά με ύφασμα εδαφοκάλυψης. Αυτό το καινοτόμο θερμοκήπιο συνδυάζει την πρωιμότητα του προϊόντος με την καθετοποίηση της παραγωγής, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη παραγωγή.

 

Συνδεδεμένη σκληρού σίτου και ενίσχυση βάμβακος

Τέλος Μαρτίου αναμένεται να πληρωθεί η συνδεδεμένη στο σκληρό σιτάρι και η ειδική ενίσχυση βάμβακος. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα καλλιεργούμενα στρέμματα του 2021, η τιμή για τη συνδεδεμένη στο σκληρό σιτάρι υπολογίζεται γύρω στα 5 ευρώ το στρέμμα και για την ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι πάνω από τα 70 ευρώ το στρέμμα. Υπενθυμίζεται ότι στο σκληρό σιτάρι ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2021 ανέρχεται στα 11.563.931 ευρώ. Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2021, σύμφωνα με την από 19/2/2021 τροποποιημένη ανακοίνωση προς την Επιτροπή, είναι 46,25 ευρώ ανά εκτάριο, δηλαδή 4,6 ευρώ το στρέμμα. Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι εγκεκριμένες ποσότητες σπόρων σκληρού σίτου προκύπτουν από τα αποδεκτά παραστατικά ετικετών ή τιμολογίων/αποδείξεων. Το τιμολόγιο αγοράς πιστοποιημένου σπόρου θα πρέπει να έχει εκδοθεί έως 31/1/2021 ή έως 15/2/2021 στην περίπτωση που υπάρχει δελτίο αποστολής έως 31/1/2021. Ως ελάχιστη ποσότητα πιστοποιημένων σπόρων σποράς για το σκληρό σιτάρι καθορίζονται τα 120 κιλά ανά εκτάριο (12 κιλά ανά στρέμμα).
Στο βαμβάκι, το ποσό της ειδικής ενίσχυσης καθορίζεται σε 749,38 ευρώ/εκτάριο για βασική έκταση 250.000 εκταρίων, δηλαδή 74,9 ευρώ το στρέμμα για βασική έκταση 2,5 εκατ. στρεμμάτων. Σε περίπτωση υπέρβασης της βασικής έκτασης το ποσό της ειδικής ενίσχυσης μειώνεται κατ’ αναλογίαν της υπέρβασης.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα
(roustas@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass