ΝΕΟ «ΜΕΤΩΠΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Λειψές επιδοτήσεις λόγω παρακράτησης!

* Στα 550 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές 183.000 χιλιάδων αγροτών στον ΟΓΑ, άγνωστο τι ποσό θα παρακρατηθεί από τις επιδοτήσεις του 2014 * Αναστολή της διάταξης ζητούν 62 βουλευτές της ΝΔ

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2014 9:40 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:14

 Του Γιώργου Μακρή

Στα τέλη Οκτωβρίου (γύρω στις 28-29 του μήνα) πρόκειται να καταβληθεί στους αγρότες η πρώτη δόση των κοινοτικών επιδοτήσεων για το 2014 μόνο που αυτή τη φορά θα είναι… λειψές.

Αιτία; Η παρακράτηση από τον ΟΓΑ των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν οι αγρότες προς αυτόν. Το συνολικό ύψος των οφειλών περίπου 183.000 αγροτών προς τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων ανέρχεται στο ποσό των 550 εκατ. ευρώ. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι ποσό θα παρακρατηθεί από κάθε οφειλέτη. Έχει ακουστεί (μεταφέρεται με επιφύλαξη) ότι το ποσό της παρακράτησης θα είναι ισόποσο με την ετήσια εισφορά κάθε ασφαλισμένου αγρότη στον ΟΓΑ αλλά μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη.

Το βέβαιο είναι ότι ο ΟΓΑ έχει ήδη προϋπολογίσει «ένα σημαντικό ύψος εσόδων για το 2014» από την παρακράτηση επιδοτήσεων, όπως αναφέρει σε εγκύκλιό του ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος επισημαίνει ότι χωρίς τα χρήματα αυτά τίθενται σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2014-7, το οποίο, ως γνωστόν, έχει συμφωνηθεί από την κυβέρνηση με την τρόικα και εγκριθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που έχει εκδοθεί σε εφαρμογή του Νόμου 4254/2014 «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» (πρόκειται για το πολυνομοσχέδιο με το οποίο μεταξύ άλλων θεσπίστηκε η καταβολή έκτακτου επιδόματος ύψους 450 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013), ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεούται 10 ημέρες πριν καταβάλλει τις επιδοτήσεις να στείλει τα ηλεκτρονικά αρχεία των δικαιούχων στο ηλεκτρονικό μητρώο των ασφαλιστικών ταμείων ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) προκειμένου να γίνει συμψηφισμός με πιθανές ανεξόφλητες οφειλές προς τον ΟΓΑ. Αυτό θα γίνει φέτος και με την πρώτη δόση των επιδοτήσεων στο τέλος Οκτωβρίου και με την δεύτερη στις αρχές Δεκεμβρίου.

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Το θέμα έχει προκαλέσει εμφύλιο στην κυβέρνηση. Από τη μια μεριά είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και ο διοικητής του ΟΓΑ κ. Ξενοφών Βεργίνης (πρώην βουλευτής της ΝΔ) που θεωρούν αναγκαίο το μέτρο, από την άλλη είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρηγόρης Αποστολάκος (επίσης πρώην βουλευτής της ΝΔ) που αντιδρούν σφόδρα. Μάλιστα, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δόθηκε στους γαλάζιους βουλευτές η εγκύκλιος του κ. Βρούτση και τους παρακίνησαν να φέρουν το θέμα στη Βουλή.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 3 ΔΙΣ

Το ζήτημα έχει δύο διαστάσεις:

-Την πολιτική, κατά πόσο δηλαδή μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση, μέσα στο βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί λόγω ΕΝΦΙΑ και ενόψει εκλογής Προέδρου, το πολιτικό κόστος καθώς θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί να παρακρατηθούν επιδοτήσεις πριν φθάσουν στους αγρότες (σημείωση: και οι τράπεζες και ο ΕΛΓΑ εισπράττουν οφειλές από τις επιδοτήσεις των αγροτών, μόνο που αυτό γίνεται με τη γραπτή συναίνεση του αγρότη κι αφού πρώτα – έστω, τυπικά – φανεί ολόκληρο το ποσό στο λογαριασμό του αγρότη).

-Τη νομική, κατά πόσο δηλαδή είναι σύμφωνη η παρακράτηση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι απόψεις στην κυβέρνηση διίστανται:

*Κατά το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΓΑ, «η (σχετική) διάταξη βρίσκεται σε συμφωνία με το Κοινοτικό Δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο δεν απαγορεύεται σε κράτος μέλος να προβαίνει σε συμψηφισμό του ποσού που οφείλεται στον δικαιούχο ενισχύσεως βάσει κοινοτικής πράξεως με τις ανεξόφλητες απαιτήσεις του κράτους μέλους αυτού (Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 19ης Μαΐου 1998 στην υπόθεση C 132/95). Η εν λόγω διάταξη συντάχθηκε σε γνώση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», βεβαιώνουν υπουργείο Εργασίας και ΟΓΑ.

*Αντίθετα κατά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με στελέχη του, «η εμμονή στην εφαρμογή του ν. 4254/2014 όπως ισχύει σήμερα είναι προδήλως αντίθετη με την κοινοτική νομοθεσία και σημαίνει:

- Βίαιη υποκατάσταση του Οργανισμού Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε., η οποία θα αποστέλλει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα ποσά προς πίστωση των δικαιούχων, θα λειτουργεί δηλαδή ως εκπρόσωπος του φορέα που καταβάλει τις ενισχύσεις (ΟΠΕΚΕΠΕ) χωρίς βεβαίως να έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η απαιτούμενη κοινοτική έγκριση.

-Άρση διαπίστευσης του μοναδικού στη χώρα Οργανισμού Πληρωμών από την Ε.Ε. όσο η ΗΔΙΚΑ Α.Ε εξακολουθεί την παράτυπη υποκατάσταση άνευ ουδεμίας πρακτικής και νομίμου δυνατότητας διαπίστευσης άλλου Οργανισμού πληρωμών, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.

- Ανάκληση πληρωμών κοινοτικών κονδυλίων ύψους  τουλάχιστον 3 δις ευρώ για το έτος 2014 που σημαίνει μη εισροή στη χώρα του συνόλου των αγροτικών ενισχύσεων».

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΖΗΤΟΥΝ 62 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ

Την αναστολή διάταξης που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και αξιοποιήθηκε σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, με συνέπεια το Δημόσιο να μπορεί να παρακρατά αντισταθμιστικές πληρωμές από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων έναντι οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ, ζητούν 62 βουλευτές της ΝΔ, με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

Πρόκειται για διάταξη στον νόμο 4254/2014 με την οποία δόθηκε η δυνατότητα στα ασφαλιστικά ταμεία να παρακρατούν οφειλές των ασφαλισμένων από τυχόν επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και πάσης φύσεως πληρωμές που καταβάλλονται από το Δημόσιο και τους φορείς του. Οι βουλευτές αναφέρονται σε εγκύκλιο που εστάλη από το υπουργείο Εργασίας προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με την οποία στις πληρωμές αυτές περιλαμβάνονται και οι άμεσες ενισχύσεις που καταβάλλονται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας και υπογραμμίζουν ότι έχει γίνει διασταλτική ερμηνεία του νόμου, την οποία δεν έχουν εγκρίνει.

Οι υπουργοί στους οποίους απευθύνεται η ερώτηση καλούνται να απαντήσουν αν θα αναστείλουν την εφαρμογή της διάταξης ειδικά σε ό,τι αφορά τις οφειλές ασφαλισμένων προς τον ΟΓΑ μέχρι την ψήφιση και ενεργοποίηση όλων των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αν θα αποσυρθεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος προκειμένου να αντικατασταθεί από νέα στην οποία ρητά θα αναφέρεται ότι οποιαδήποτε παρακράτηση από τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις πρέπει να γίνεται με γραπτή συγκατάθεση του δικαιούχου.

ΔΗΛΩΣΗ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Για διασταλτική ερμηνεία του νόμου με τον οποίο ζητείται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να παρακρατεί ευρωπαϊκές επιδοτήσεις σε αγρότες που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ έκανε λόγο ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προσερχόμενος στη Βουλή.

Ταυτόχρονα, κληθείς να σχολιάσει την ερώτηση 62 βουλευτών της ΝΔ -που και ο ίδιος συνυπογράφει- με αφορμή την εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ξεκαθάρισε ότι, σε κάθε περίπτωση, η κοινοτική νομοθεσία είναι ισχυρότερη του εθνικού νομοθέτη. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1306/2013 οι ενισχύσεις θα πρέπει να καταβάλλονται στο ακέραιο από τις αρμόδιες εθνικές αρχές στους δικαιούχους.

Στη δήλωσή του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός σημειώνει τα εξής:

«Την ώρα που ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προανήγγειλε αύξηση των δόσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, θα ήταν λάθος η παρακράτηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων για οφειλές στον ΟΓΑ. Και μάλιστα όταν αυτό γίνεται με διασταλτική ερμηνεία του νόμου. Σε κάθε περίπτωση το ευρωπαϊκό δίκαιο κατισχύει του εθνικού».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass