ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2014 13:10 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:14

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Φθινοπωρινό θα είναι το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες, καθώς προβλέπονται βροχές, οι οποίες όμως δεν είναι καλοδεχούμενες για τους βαμβακοπαραγωγούς. Δυστυχώς οι βροχές δεν ήρθαν τον Αύγουστο, όταν ο θεσσαλικός κάμπος διψούσε και ήρθαν αρχές Σεπτεμβρίου, τώρα που ανοίγουν τα καρύδια στις βαμβακοφυτείες. Αν αυτά βραχούν, θα υποβαθμιστεί η ποιότητα του προϊόντος (πόσο μάλιστα τα λίγα, που έχουν προσβληθεί από το ρόδινο σκουλήκι). Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη (kairos-alex.gr) «σχετικά αίθριος αλλά με πολλές συννεφιές θα είναι ο καιρός το Σαββατοκύριακο, ενώ από τη Δευτέρα (κι ως την Τετάρτη τουλάχιστον) στη Θεσσαλία προβλέπονται λίγες συννεφιές, οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές. Η θερμοκρασία σε πτώση (25-27 βαθμούς Κελσίου).

ΕΛΓΑ

Άμεση παρουσία στις περιοχές που πλήττονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ιδιαίτερη προσοχή ώστε τα πορίσματα εκτίμησης να αποτυπώνουν με αντικειμενικότητα το μέγεθος της ζημιάς, διαρκή και δημιουργική συνεργασία με τους φορείς και τους αγρότες ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Βασίλης Έξαρχος κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου, κ. Αργύρη Μποτού και των προϊσταμένων της Κεντρικής Διοίκησης και των Υποκαταστημάτων του Οργανισμού. Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Έξαρχος ανέφερε ότι «φέτος παρατηρούνται έντονα καιρικά φαινόμενα σε διάφορες περιοχές της χώρας και μάλιστα σε περιόδους συγκομιδής προϊόντων και αυτό σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας θα έχει ως αποτέλεσμα ζημιές άρα και αποζημιώσεις μεγαλύτερες από το μέσο όρο των τελευταίων ετών. Έχει πολύ μεγάλη σημασία την ώρα που οι αγρότες πλήττονται από τα καιρικά φαινόμενα, χάνουν την παραγωγή τους και βρίσκονται σε απόγνωση, εμείς να είμαστε δίπλα τους και να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αντικειμενικά την εκτίμηση των ζημιών και να τους στηρίζουμε οικονομικά ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Πρέπει να έχουμε άμεση παρουσία στις περιοχές που πλήττονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η συνεργασία μας με τους αγρότες και τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και των αγροτών να είναι διαρκής και δημιουργική. Χρειάζεται επίσης ιδιαίτερη προσοχή ώστε τα πορίσματα εκτίμησης να αποτυπώνουν με αντικειμενικότητα, ευαισθησία και ακρίβεια το μέγεθος των ζημιών». Από την πλευρά τους οι προϊστάμενοι των Υποκαταστημάτων ενημέρωσαν τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ σχετικά με την πορεία των εκτιμήσεων για τις ζημιές που έχουν γίνει στις περιοχές ευθύνης τους έως τον Αύγουστο του 2014. Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις έχουν ολοκληρωθεί στις περιοχές ευθύνης των Υποκαταστημάτων Αθήνας, Τρίπολης, Καβάλας, (εκτός από τις δεύτερες εκτιμήσεις στις πατάτες Νευροκοπίου που θα ολοκληρωθούν έως τα μέσα Σεπτέμβρη), Ιωαννίνων, Πάτρας και Λαμίας (εκκρεμούν οι εκτιμήσεις στα βαμβάκια). Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις στις περιοχές ευθύνης των Υποκαταστημάτων Κοζάνης, Βέροιας, Αγρινίου, Ηρακλείου (εκτός από τις εκτιμήσεις στα αμπέλια που θα ολοκληρωθούν αρχές Οκτώβρη) και Θεσσαλονίκης (εκτός από τα ακτινίδια και τα βαμβάκια οι εκτιμήσεις των οποίων θα ολοκληρωθούν στα μέσα Οκτώβρη). Στο Υποκατάστημα Λάρισας οι εκτιμήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Στο Υποκατάστημα Αλεξανδρούπολης οι εκτιμήσεις θα ολοκληρωθούν έως τις 10 Οκτωβρίου. Λόγω όμως των έντονων καιρικών φαινομένων σε ορισμένες περιοχές της χώρας τις τελευταίες ημέρες γίνονται δηλώσεις ζημιάς οι εκτιμήσεις των οποίων θα γίνουν στη συνέχεια.

ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΗ

Σε πλήρη λειτουργία τέθηκε από χθες το μεσημέρι το εργοστάσιο της ΕΒΖ ΑΕ στο Πλατύ της Ημαθίας, εγκαινιάζοντας, και επισήμως, την έναρξη της φετινής καμπάνιας για την παραγωγή ζάχαρης. Η διοίκηση της βιομηχανίας έχοντας εξασφαλίσει πρώτη ύλη από τους παραγωγούς των νομών Λάρισας και Σερρών, που αποφάσισαν, από την περασμένη Δευτέρα 8 του μήνα, να «σπάσουν» την απεργία, υπό την άμεση απειλή της ποιοτικής υποβάθμισης των τεύτλων, λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων, «άναψε το πράσινο φως» και η διαδικασία επεξεργασίας της παραγωγής στο εργοστάσιο ξεκίνησε. Ήδη στον χώρο έχουν συγκεντρωθεί από τη Δευτέρα έως και σήμερα, πάνω από 15.000 τόνοι τεύτλα και η ροή από Λάρισα και Σέρρες συνεχίζεται ομαλά. Με βάση το σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί, αλλά και την πρόβλεψη ότι η φετινή παραγωγή θα κυμανθεί στους 460-480.000 τόνους τεύτλα, εκτιμάται ότι η καμπάνια θα διαρκέσει παραπάνω από δύο μήνες.

Στο μεταξύ πιέσεις για να καταφέρουν να πληρωθούν οι δικαιούχοι της ολοκληρωμένης στα ζαχαρότευτλα πριν φύγει ο Σεπτέμβρης, μετά και τη δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Πάρι Κουκουλόπουλου, φαίνεται να ασκεί με ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις Γεωργίας και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις, με αφορμή την έγκριση της ένταξης ακόμα 403 παραγωγών στο πρόγραμμα.

ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ

Εν όψει της έναρξης συγκομιδής των ακτινιδίων παραγωγικής περιόδου 2014, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λάρισας, υπενθυμίζει την υπ. αριθμ. 290524/03-9-10 απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία ορίζεται ρητά η υποχρέωση προσδιορισμού ημερομηνίας έναρξης συγκομιδής, από την Υπηρεσία, στην περιοχή της αρμοδιότητάς της. Παρακαλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς παραγωγοί-έμποροι-διακινητές να μην προβούν στην κοπή των ακτινιδίων πριν τον ορισμό της ημερομηνίας αυτής. Βασική προϋπόθεση για τη συλλογή των ακτινιδίων είναι να έχουν αποκτήσει φυσιολογικά, τουλάχιστον 6,2ο Βrix (στερεά διαλυτά σάκχαρα) ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%. Στόχος της Υπηρεσίας είναι η τήρηση του μέτρου, από το σύνολο των παραγωγών –διακινητών, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας και την αύξηση του χρόνου συντήρησης. Οι έμποροι μπορούν να διαθέσουν τα ακτινίδια σε όλα τα άλλα στάδια εμπορίας, που έπονται της κοπής, εφόσον αυτά έχουν αποκτήσει τουλάχιστον 9,5ο Brix. Η Υπηρεσία δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος, η οποία συντελεί, εκτός των άλλων και στην επιμήκυνση του χρόνου συντήρησής του. Σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω προϋποθέσεων θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που προβλέπονται από τους κανονισμούς και τις σχετικές αποφάσεις.

ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Καρασμάνη για να αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό, απέστειλε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Στην επιστολή του χαρακτηριστικά αναφέρει τα εξής: «Μετά τη σύσκεψη που έγινε στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τη συμμετοχή των αντιπεριφερειαρχών και των κτηνιάτρων των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναδείχθηκε η καταπολέμηση των εντόμων – φορέων της νόσου (κουνούπια), ως υψίστης και πρωταρχικής σημασίας για την αντιμετώπιση του Καταρροϊκού Πυρετού, που προσβάλει τα αιγοπρόβατα και στη Θεσσαλία. Παρακαλούμε όπως το ΥΠΑΑΤ προβεί στην έγκριση των απαραίτητων κονδυλίων, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι της Περιφέρειάς μας για την αγορά των απαραίτητων εγκεκριμένων εντομοκτόνων – εντομοαπωθητικών σκευασμάτων».

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass