Λιγότερα καρπούζια-πεπόνια φέτος

Πολλοί παραγωγοί προτιμούν τα σιτάρια...

Δημοσίευση: 18 Απρ 2022 15:23

Απογοητευμένοι από τις χαμηλές τιμές που πούλησαν πέρυσι και ανήσυχοι από το υψηλό κόστος παραγωγής, οι Θεσσαλοί παραγωγοί καρπουζιού και πεπονιού μείωσαν αισθητά τα καλλιεργούμενα στρέμματα που έσπειραν φέτος. Αρκετοί αποφάσισαν από τον Νοέμβριο κιόλας, να

θυσιάσουν κάποια στρέμματα βάζοντας σιτάρια, με αφορμή την υψηλή τιμή που καταγράφουν τα δημητριακά στις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με τον παραγωγό Θανάση Χάιδα από τον Μαυρόλιθο Λάρισας «οι περισσότεροι βλέποντας πώς πάει η κατάσταση, φοβούμενοι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (κάτι που επιβεβαιώθηκε) προχώρησαν σε μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων. Κι αυτό γιατί η εμπόλεμη ζώνη αποτελεί βασική χώρα προώθησης των προϊόντων μας. Συνήθως εξάγουμε σε Ρουμανία-Βουλγαρία και από κει έμποροι τα προωθούσαν στη ρώσικη αγορά, μέσω Ουκρανίας. Απογοήτευση επικρατεί και για το φετινό κόστος παραγωγής, το οποίο πέρυσι από 720-750 ευρώ το στρέμμα, φέτος θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ/στρ. Ακόμη και το νάυλον που χρησιμοποιούμε για να σκεπάσουμε την παραγωγή αυξήθηκε από 2,5 ευρώ σε 3,5 το κιλό. Εάν δεν πουλήσουμε με 20 λεπτά στον έμπορο, θα έχουμε ζημιά. Κρατάμε βέβαια μικρό καλάθι και δεν αισιοδοξούμε, αφού πέρυσι οι περισσότεροι πούλησαν κατά μέσο όρο με 6-7 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα μεγάλη μείωση παρατηρείται και στα πεπόνια, ιδιαίτερα στον Νομό Τρικάλων για τους ίδιους λόγους».
Οι εργασίες
Όσον αφορά τα επόμενα καλλιεργητικά βήματα του καρπουζιού, οι φυτεύσεις ξεκίνησαν μέσα Φεβρουαρίου, κάποιες πρώιμες παραγωγές από τον παγετό του Μαρτίου χάσανε σε πρωιμότητα, που ήταν το ζητούμενο για τους Θεσσαλούς παραγωγούς του νομού, ενώ θα ακολουθήσουν το δέσιμο, οι ψεκασμοί, η λίπανση και τέλος η συγκομιδή, περίπου το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass