Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εγκαιρο αραίωμα για ποιοτικό καρπό

Συνιστά η Διεπαγγελματική για τα συμπύρηνα

Δημοσίευση: 26 Απρ 2022 15:48

Η αίσθηση του κινδύνου απώλειας μέρους της παραγωγής λόγω ανοιξιάτικων παγετών, οδήγησε τους παραγωγούς συμπύρηνου ροδάκινου σε ελαφρύ χειμερινό κλάδευμα των δέντρων. Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο της ανθοφορίας, όλα δείχνουν ότι η διαδικασία της

καρπόδεσης ολοκληρώνεται κανονικά, ενώ στις περισσότερες ποικιλίες μάλιστα ο αριθμός των καρπιδίων ανά καρποφόρα βέργα είναι πολύ μεγαλύτερος του αναμενόμενου.
Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων, δίνοντας οδηγίες στους παραγωγούς για την καλλιέργεια συμπύρηνων ροδάκινων. Όπως τονίζεται, το ελαφρύ κλάδεμα, σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό καρπόδεσης, θα έχουν ως αποτέλεσμα τα δέντρα να εξαντληθούν πολύ πριν από το αραίωμα των καρπών τους. Αν μάλιστα επαληθευτούν οι ανησυχίες για ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού, τότε μπορεί να χαθεί οριστικά κάθε δυνατότητα παραγωγής ποιοτικών καρπών, αλλά και τα εξαντλημένα -λόγω υπερπαραγωγής- δέντρα δεν θα είναι ικανά να αποδώσουν ικανοποιητικά ούτε την επόμενη χρονιά. Είναι απολύτως αναγκαία, λοιπόν, η έγκαιρη αφαίρεση της πλεονάζουσας καρποφόρας βλάστησης, ιδιαίτερα μέχρι τα 2/3 του ύψους των δέντρων. Παράλληλα είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό φέτος, να οργανωθεί το αραίωμα των καρπών σε δύο φάσεις, ξεκινώντας νωρίς από τις «ποδιές» όλων των ποικιλιών και προχωρώντας αργότερα στις καρποφόρες βέργες της κορυφής. Σε συνεργασία με έμπειρους γεωργικούς συμβούλους, οι παραγωγοί θα πρέπει να σχεδιάσουν εύστοχα και τις υπόλοιπες καλλιεργητικές φροντίδες όπως τη θρέψη, την άρδευση και τη φυτοπροστασία, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο στις αποδόσεις όσο και στην ποιότητα του συμπύρηνου ροδάκινου, στο πλαίσιο των προβλημάτων που δημιουργεί η υπερβολική αύξηση των γεωργικών εφοδίων. Σύμφωνα με ενημέρωση της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.) οι συνθήκες, όπως δείχνουν να διαμορφώνονται φέτος στη διεθνή αγορά, δεν επιτρέπουν να μεταποιηθούν παρά μόνο τα ποιοτικά συμπύρηνα ροδάκινα.