Εκτύπωση αυτής της σελίδας

AΓΡΟΤΙΚΑ... ΕΦΟΔΙΑ

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2022 20:00

Η έλλειψη ρευστότητας αύξησε τις προπωλήσεις βάμβακος
Στα 95 λεπτά από το χωράφι οι συμφωνίες

«Όταν δεν έχεις αποζημιωθεί για τη ζημιά που υπέστη η καλλιέργειά σου από χαλάζι πέρυσι τον Ιούλιο, όταν ο καιρός δεν είναι σύμμαχος και δεν βρέχει κατά τη διάρκεια των σπορών και πρέπει να ποτίσεις, αλλά χρωστάς στη ΔΕΗ, άρα η ρύθμιση οφειλών είναι μονόδρομος κι όταν οι τιμές προπώλησης ανέρχονται σε 95 λεπτά στο χωράφι, συν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τότε δεν έχεις πολλά περιθώρια ...δίνεις τα χέρια με τον εκκοκκιστή».


Αυτά δηλώνουν Φαρσαλινοί παραγωγοί βάμβακος, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, όπως άλλωστε και πολλοί ακόμα συνάδελφοί τους, πανελλαδικά. Επιπλέον, τα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδά τους οδηγούν στη συμβολαιακή γεωργία και προμηθεύονται δωρεάν σπόρια και λιπάσματα από τα εκκοκκιστήρια, με την προϋπόθεση να παραδώσουν σε αυτά τη συγκομισθείσα παραγωγή. «Χάνουμε το όπλο της διαπραγμάτευσης, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά, δεν έχουμε άλλες επιλογές» δηλώνει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Σωκράτης Αλειφτήρας, ο οποίος υπενθυμίζει τις εκκρεμότητες της Πολιτείας προς τον παραγωγό και οι οποίες και δημιούργησαν τα παραπάνω προβλήματα: Οι περισσότεροι δεν έχουν πληρωθεί τις αποζημιώσεις για το περσινό χαλάζι από τον ΕΛΓΑ, άλλοι δεν πληρώθηκαν σωστά την ενιαία ενίσχυση, άλλοι περιμένουν να πληρωθούν τα βιολογικά και τη νιτρορύπανση και σαν καταναλωτές που είναι και οι ίδιοι, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον εφιάλτη της ακρίβειας. Παρόλα αυτά, βάλαμε το χέρι στην τσέπη, πήραμε από το υστέρημά μας, προκειμένου να σπείρουμε και να καλλιεργήσουμε σωστά το βαμβάκι, όπως τόσα χρόνια το κάνουμε με συνέπεια, στοχεύοντας στην ποιότητα και σε καλές αποδόσεις» αναφέρει.
Ήδη οι περισσότεροι έχουν βγάλει τα κομπιουτεράκια και κάνουν λογαριασμούς. Με 95 λεπτά το προσυμβόλαιο και με μία μέση στρεμματική απόδοση 450 κιλά, το κέρδος θα είναι 380 ευρώ το στρέμμα. Εάν αφαιρέσουμε τα 230 ευρώ το στρέμμα που υπολογίζονται συνολικά τα καλλιεργητικά έξοδα, τότε απομένουν στον παραγωγό 150 ευρώ για να καλύψει τα υπόλοιπα έξοδα της οικογένειάς του.
Σχετικά με την κατάσταση των χωραφιών, ήδη φύτρωσαν τα φυτά. Όσοι έσπειραν μετά τη Μεγάλη Πέμπτη, αναγκάστηκαν να αξιοποιήσουν πομόνες και γεωτρήσεις για να ποτίσουν. Ευχή και ελπίδα όλων η φετινή σεζόν να κυλήσει ομαλά, να μην υπάρξουν προβλήματα με σκουλήκι κι άλλες ασθένειες, για να υπάρξει θετικό πρόσημο στο τέλος.

 

Μέχρι 253 ευρώ το στρέμμα δίνει ο πράσινος τρύγος
Εως τις 11 Μαΐου οι αιτήσεις των αμπελοκαλλιεργητών

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, στο πλαίσιο αποκατάστασης της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αμπελοοινική αγορά, θέτει σε ισχύ το πρόγραμμα του μέτρου πρώιμης συγκομιδής (πράσινος τρύγος) για το έτος 2022. Το συγκεκριμένο μέτρο αποσκοπεί στη στήριξη των αμπελοκαλλιεργητών, προκειμένου οι εκμεταλλεύσεις τους να καταστούν οικονομικά βιώσιμες.
Το συνολικό ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων του προγράμματος της πρώιμης συγκομιδής για το έτος 2022 καθορίζεται σύμφωνα με το «Εθνικό Πρόγραμμα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2019-2023» σε 500.000 ευρώ. Ως «πρώιμη συγκομιδή» νοείται η ολική καταστροφή ή απομάκρυνση των σταφυλιών που δεν έχουν ακόμη ωριμάσει με επακόλουθο εκμηδενισμό της απόδοσης της σχετικής έκτασης.
Δικαιούχοι της στήριξης του προγράμματος είναι οι αμπελουργοί, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών, που εκμεταλλεύονται έκταση αμπελοκαλλιέργειας με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου, υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω πρόσωπα είναι κάτοχοι αμπελοτεμαχίων, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Αμπελουργικό Μητρώο και στα οποία καλλιεργούνται οι προβλεπόμενες ποικιλίες. Η ένταξη στο πρόγραμμα γίνεται με αίτηση των ενδιαφερομένων στις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Η υποβολή των αιτήσεων θα πραγματοποιηθεί έως τις 11 Μαΐου 2022.

 

ΔΑΟΚ: Τι προβλέπεται για την πρώιμη συγκομιδή σταφυλιών περιόδου 2022

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (Δ.Α.Ο.) της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει, με στόχο την αποκατάσταση ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αμπελοοινική αγορά, ότι ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για το Πρόγραμμα Πρώιμης Συγκομιδής. Ως πρώιμη συγκομιδή σταφυλιών νοείται η ολική καταστροφή ή απομάκρυνση των σταφυλιών που δεν έχουν ωριμάσει, με επακόλουθο εκμηδενισμό της απόδοσης της σχετικής έκτασης. Η εγκατάλειψη εμπορεύσιμων σταφυλιών στο πρέμνο μετά το πέρας του κανονικού κύκλου παραγωγής (μη συγκομιδή) δεν θεωρείται πρώιμη συγκομιδή. Να σημειωθεί ότι το συνολικό ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων έχει καθοριστεί στα 500.000 ευρώ (άρθρο 9).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση (Υπ. 1) στην Υπηρεσία μας έως τις 11 Μαΐου 2022, συνοδευόμενη από τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, όπως αυτά προβλέπονται από τα άρθρα 8 και 12 της σχετικής Υ.Α. Στην περίπτωση που ο αιτών κατέχει αμπελοτεμάχια σε διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, τότε προβαίνει σε ξεχωριστές αιτήσεις ανά Π.Ε. Σύμφωνα με το άρθρο 6 της Υ.Α. επιλέξιμες δράσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα θεωρούνται μόνο η χειρωνακτική ή η μηχανική απομάκρυνση των σταφυλιών που δεν έχουν ακόμη ωριμάσει, στο σύνολο της εκμετάλλευσης ή σε τμήμα αυτής, υπό την προϋπόθεση ότι η πρώιμη συγκομιδή πραγματοποιείται σε ολόκληρα αγροτεμάχια και ότι καμία ποσότητα της συγκομιδής δεν έχει παραμείνει στον αμπελώνα μετά τις 15 Ιουλίου 2022 (άρθρο 16 παρ.1β), έτσι ώστε η παραγωγή του εν λόγω αμπελοτεμαχίου να είναι μηδενική.
Όπως ορίζεται στο άρθρο 7, μη επιλέξιμες δράσεις θεωρούνται:
1. Η ολική καταστροφή ή η απομάκρυνση των σταφυλιών που δεν έχουν ακόμη ωριμάσει, με τη χρήση ζιζανιοκτόνων ή και άλλων χημικών ουσιών δεν είναι επιλέξιμη δράση.
2. Σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ.1 του Καν. (Ε.Ε.) 2016/1149 σε περίπτωση πλήρους ή μερικής ζημίας των καλλιεργειών λόγω θεομηνίας, κατά την έννοια του άρθρου 2 παρ.9 του Καν. (Ε.Ε.) 702/2014, ή δυσμενούς κλιματικού φαινομένου που μπορεί να εξομοιωθεί με θεομηνία, κατά την έννοια του άρθρου 2 παρ.16 του Καν. (Ε.Ε.) 702/2014 πριν την ημερομηνία της πρώιμης συγκομιδής, δεν χορηγείται στήριξη για πρώιμη συγκομιδή.
3. Σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ.2 του Καν. (Ε.Ε.) 2016/1149 σε περίπτωση πλήρους ή ολικής ζημίας μεταξύ της καταβολής της στήριξης πρώιμης συγκομιδής και της περιόδου συγκομιδής, δεν χορηγείται οικονομική αποζημίωση ασφάλισης της συγκομιδής για την απώλεια εισοδήματος για την ήδη επιδοτούμενη έκταση επιδοτούμενη έκταση.
Όπως περιγράφονται στο άρθρο 8 παρ.1 της ΥΑ, το πρόγραμμα εφαρμόζεται μόνο σε αμπελοτεμάχια τα οποία πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) Είναι φυτεμένα με τις οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου που εμπεριέχονται στον Πίνακα 1 του άρθρου 9.
β) Είναι καταχωρισμένα στο Αμπελουργικό Μητρώο.
γ) Έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς για το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης, δηλώσεις συγκομιδής ή και δηλώσεις παραγωγής σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, για τις δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου αίτησης στο πρόγραμμα.
δ) Έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις για το σύνολο της αμπελουργικής εκμετάλλευσης.
ε) Έχει υποβληθεί γι’ αυτά Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για το τρέχον ημερολογιακό έτος (2022).
στ) Το μέγεθος της φυτεμένης τους έκτασης είναι ίσο ή μεγαλύτερο του ενός (1) στρέμματος, όπου φυτεμένη έκταση αμπελώνα εννοείται η έκταση βάσει του άρθρου 44 του Καν. (Ε.Ε.) 1150/2016.
ζ) Έχουν φυτευθεί πριν από το έτος 2019.

 

AGROTIKA_EFODIA_sfhka.jpg

Ελεγχος σε καστανεώνες του Δήμου Ζαγοράς για τη σφήκα της καστανιάς

H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων ενημερώνει τους καστανοπαραγωγούς ότι κλιμάκιο της Υπηρεσίας μας επιθεώρησε καστανεώνες της περιοχής του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου και δεν εντόπισε προσβολές (κηκίδες) από το έντομο σφήκα της καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu). Επισημαίνεται ότι πέρυσι οι καστανοπαραγωγοί προέβηκαν έγκαιρα, κατόπιν εφαρμογής των οδηγιών της Υπηρεσίας μας, σε καταστροφή και καύσιμο των νεαρών προσβεβλημένων δενδρυλλίων καστανιάς που εμφάνιζαν κηκίδες για την αποτροπή της ωοτοκίας των εντόμων σε γειτονικούς καστανεώνες και την επακόλουθη προσβολής τους. Ωστόσο, λόγω της δυσκολίας καταπολέμησης του εντόμου και των αρνητικών συνεπειών της προσβολής των καστανόδενδρων από αυτό για την ανάπτυξή τους και την ποσότητα παραγωγής κάστανου, καλούνται οι καστανοπαραγωγοί να προβούν άμεσα σε λεπτομερή έλεγχο των φυτειών τους και σε περίπτωση εντοπισμού ύποπτου συμπτώματος (διαπίστωση κηκίδων) να επικοινωνήσουν πάραυτα με την Υπηρεσία.

 

Προγράμματα κατάρτισης από το Κέντρο ΕΛΓΟ Δήμητρα

Το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΛΑΡΙΣΑΣ και το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΣΤΕΦΑΝΟΒΟΥΝΟΥ θα υλοποιήσουν, στο πλαίσιο του Προγράμματος Κατάρτισης για τους Δικαιούχους Γεωργούς του Υπομέτρου 6.3 «Ενισχύσεις για την Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του ΠΑΑ 2014-2020, και για το διάστημα Μαΐου του τρέχοντος έτους έως και τον Νοέμβριο του 2022 , 6 προγράμματα κατάρτισης 90 ωρών το καθένα, με θέματα «ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ», «ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ» και «ΦΥΤΙΚΗ-ΜΙΚΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ», στους Δήμους Λάρισας - Ελασσόνας - Φαρσάλων. Οι ενδιαφερόμενοι - υπόχρεοι εκπαίδευσης να επικοινωνήσουν άμεσα με το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Λάρισας.