Τα μυστικά της λίπανσης

Παρουσιάστηκαν σε αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου από ειδικούς της ΠΕΓΕΑΛ

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2022 18:00

Λεπτομερή ενημέρωση για τις αναλύσεις φύλλων, τις διαφυλλικές λιπάνσεις και τις υδρολιπάνσεις αμπέλου και δέντρων παρείχαν σε παραγωγούς της επαρχίας Τυρνάβου, το προσωπικό του Τμήματος ΓΕΑΛ Θεσσαλίας - Στερεάς (πρώην ΠΕΓΕΑΛ), στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η Τ.Κ. Δελερίων και η Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς.


Κεντρικός ομιλητής ήταν ο δρ Λουκάς Πιστόλης, ειδικός στις λιπάνσεις, υπάλληλος του Τμήματος ΓΕΑΛ, ο οποίος μίλησε για τη φυλλοδιαγνωστική, τις διαφυλλικές εφαρμογές και τη λίπανση των δέντρων (γενικές αρχές). Για τη φυλλοδιαγνωστική ανέφερε πως «οι δενδρώδεις καλλιέργειες έχουν αναβαθμίσει τη φυλλοδιαγνωστική κυρίως για λόγους τεχνολογίας λίπανσης (γραμμικές εφαρμογές, υδρολιπάνσεις, κ.λπ.). Ό,τι έχει το έδαφος δεν σημαίνει ότι μπορεί να το πάρει το φυτό. Κάποιες φορές ένα ικανό ριζικό σύστημα μπορεί να ικανοποιήσει τις θρεπτικές ανάγκες του φυτού από τα λίγα αποθέματα του εδάφους και κάποιες άλλες να μην μπορεί να το κάνει ακόμη και από ένα πλούσιο έδαφος. Αυτό συνιστά οδηγό για το πού πρέπει να επέμβουμε, στη ρίζα ή στο έδαφος, δηλαδή θα ενισχύσουμε τη ρίζα ή τα αποθέματα του εδάφους. Για να έχουν ουσία οι διαφυλλικές λιπάνσεις, πρωταρχικά, απαιτείται ο καθορισμός του στόχου. Δηλαδή, επιδιώκουμε μέγεθος, χρώμα, συντηρησιμότητα καρπών, φυτοπροστασία, αντίσταση στο ψύχος.
Ακολούθως χαιρέτισε η διευθύντρια των Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών, δρ Χρυσούλα Τερζούδη, η οποία παρουσίασε αναλυτικά το έργο της Υπηρεσίας και πρόσθεσε ότι: Στη σύγχρονη καλλιέργεια δέντρων και αμπέλου, δεν έχουν θέση οι εμπειρικές λιπάνσεις. Αυτές διαφοροποιούνται από ποικίλες παραμέτρους, κ.ά. Είναι απαραίτητες οι αναλύσεις εδάφους: α) πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας (για να πάρουμε βασικές πληροφορίες για την καταλληλότητα του εδάφους -επιλογή υποκειμένου- καθώς και τη γονιμότητά του) και β) κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, ανά τρία - τέσσερα χρόνια (για την παρακολούθηση της καλλιέργειας). Στην ίδια κατεύθυνση, οι αναλύσεις φυτικών ιστών θα δώσουν πολύ καλή εικόνα της θρεπτικής κατάστασης των δέντρων και αμπέλου. Οι αναλύσεις των φύλλων γίνονται κάθε χρόνο, παίρνεται δείγμα φύλλων από τους ετήσιους βλαστούς και αποσκοπούν στην παρακολούθηση της καλλιέργειας. Στην ανάλυση των φύλλων προσδιορίζονται οι συγκεντρώσεις των μακροστοιχείων (άζωτο, Φώσφορος, Κάλιο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο και τα ιχνοστοιχεία Βόριο, Σίδηρος, Ψευδάργυρο, Μαγγάνιο). Η ανάλυση του νερού άρδευσης είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αύξησης αλατότητας στο έδαφος, λόγω συχνής χρήσης νερού με αυξημένη συγκέντρωση αλάτων (κυρίως Νατρίου). Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις το νερό άρδευσης είναι πλούσιο σε ιόντα Μαγνησίου, Καλίου και Ασβεστίου. Εάν το γνωρίζουμε, θα διαφοροποιήσουμε την ποσότητα λιπασμάτων κατά την υδρολίπανση, εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικές ποσότητες λιπασμάτων και άρα όφελος οικονομικό και περιβαλλοντικό.
Τέλος, ο προϊστάμενος του Τμήματος ΓΕΑΛ Νικόλαος Κουτσουνάκος (τεχν. Γεωπονίας) αναφέρθηκε στα δείγματα που λαμβάνονται από το έδαφος, τους φυτικούς ιστούς, αλλά και στα κόστη. Μια πλήρης ανάλυση φύλλων με Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων με την ιδιότητα Επαγγελματία Αγρότη κοστίζει 16.68 ευρώ. Χωρίς τη Βεβαίωση, το κόστος ανέρχεται στα 55.58 ευρώ.
Στα νερά άρδευσης αρκεί δείγμα ποσότητας 1.5-2.0 λίτρων νερού. Την ώρα του ποτίσματος παίρνουμε το δείγμα, γεμίζοντας μια γυάλινη ή πλαστική φιάλη. Καλό θα είναι να προσκομιστεί το δείγμα αυθημερόν στο εργαστήριο. Αλλιώς πρέπει να μπει στο ψυγείο και να έρθει την επομένη ημέρα. Μια ανάλυση νερού με βεβαίωση ιδιότητας Επαγγελματία Αγρότη κοστίζει 16,54 ευρώ, ενώ χωρίς τη σχετική Βεβαίωση 55,12 ευρώ.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο δήμαρχος Τυρνάβου Γ. Κόκουρας, ο κοινοτάρχης Δελερίων Κ. Νούσιος και αγρότες της περιοχής.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass