Πάνω τα βιομηχανικά, κάτω τα επιτραπέζια βερίκοκα

Ανησυχία για την έλλειψη εργατικών χεριών σε Τύρναβο - Μακρυχώρι

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2022 18:10

Με χαμόγελα για τους παραγωγούς βιομηχανικών ποικιλιών βερίκοκου στον Δήμο Τεμπών και με προβληματισμό για τους συναδέλφους τους των επιτραπέζιων στον Δήμο Τυρνάβου, ξεκίνησε η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών βερίκοκου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Μακρυχωρίου, Δήμου Τεμπών, Νίκο Μητσογιάννη, «η συγκομιδή ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα με τις πρώιμες ποικιλίες, ενώ η περίοδος της συγκομιδής θα κορυφωθεί το διάστημα 10 με 20 Ιουνίου.

Η Ομάδα Παραγωγών Μακρυχωρίου αριθμεί 87 μέλη, τα οποία καλλιεργούν περίπου 700 στρέμματα με βερίκοκο, 700 στρέμματα με ροδάκινα και 500 στρέμματα με αμύγδαλα. Φέτος η προσδοκία για τα βερίκοκα είναι να συγκομιστούν 2,5 με 3,5 χιλιάδες τόνοι, εν αντιθέσει με πέρυσι, όταν λόγω καιρικών συνθηκών η παραγωγή ανήλθε μόλις στους χίλιους τόνους. Και φέτος η παραγωγή θα προωθηθεί σε κονσερβοποιίες-βιομηχανίες της περιοχής, με τις οποίες η Ομάδα Παραγωγών έχει πολυετή σχέση εμπιστοσύνης. Οι προσδοκίες για τις τιμές είναι αυτές να κυμανθούν -όπως και πέρυσι- πάνω από 50 λεπτά το κιλό. Το θετικό, σύμφωνα με τον κ. Μητσογιάννη, είναι ότι η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά, δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα και η ποιότητα προμηνύεται άριστη.
ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΒΕΡΙΚΟΚΑ
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Ομάδων Παραγωγών σε Δελέρια, Πλατανούλια, Αργυροπούλι Τυρνάβου, εστιάζουν στη μεγάλη απώλεια παραγωγής που αναμένεται φέτος, λόγω του παγετού του Φεβρουαρίου και η οποία κυμαίνεται από 50 έως και 100%, σε ορισμένες περιοχές. Προ ημερών, ξεκίνησαν οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ τις πρώτες εκτιμήσεις στις πληγείσες περιοχές. Η συγκομιδή θα κορυφωθεί περί τα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου και η στρεμματική απόδοση υπολογίζεται στα 300 κιλά/στρ., όταν πέρυσι ξεπερνούσε τα 1.500 κιλά/στρ. Η τιμή που ακούγεται στην αγορά για τη φετινή μειωμένη σοδειά κυμαίνεται στα 2,5 ευρώ το κιλό για τις πρώιμες ποικιλίες.
ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ
Το μεγάλο πρόβλημα ακούει και φέτος στην έλλειψη εργατικών χεριών. Δυστυχώς υπάρχει απροθυμία προσέλευσης κυρίως αλλοδαπών εργατών και το ζήτημα αυτό έθεσε επιτακτικά στον υφυπουργό Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλο, στην πρόσφατη έκθεση Freskon, ο κ. Μητσογιάννης, τονίζοντας ότι «αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί άμεσα τις επόμενες χρονιές, υπάρχει ο κίνδυνος της βίαιης αναδιάρθρωσης καλλιεργειών. Ήδη κάποιοι παραγωγοί σκέπτονται να μειώσουν τα καλλιεργούμενα στρέμματα σε βερίκοκα, ροδάκινα και να στραφούν στα αμύγδαλα, στα οποία υπάρχει η δυνατότητα της μηχανικής συγκομιδής.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Γαία Fruit» Δένδρων Τυρνάβου Χρ. Τασούλας, σχολιάζοντας την έλλειψη εργατικών χεριών αναφέρει ότι «το πρόβλημα είναι διπλό. Αφενός δεν υπάρχουν εργατικά χέρια, αφετέρου τα διαθέσιμα αρχίζουν και γίνονται κοστοβόρα, αφού από 30 ευρώ το 7ωρο (με μισή ώρα διάλειμμα), πλέον οι εργάτες γης ζητούν 35 με 40 ευρώ. Για να συγκομιστούν 10 στρέμματα με βερίκοκο χρειάζονται 8 με 10 άτομα, δηλαδή 40 με 50 μεροκάματα. Αν κάνει κανείς τους σχετικούς λογαριασμούς, θα διαπιστώσει γιατί φωνάζουμε τα τελευταία χρόνια και ζητούμε από την Πολιτεία να βρει μια μόνιμη λύση.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass