Δραματική η κατάσταση στον τομέα των υδάτων

Δήλωσαν εκπρόσωποι της ΕΔΥΘΕ σε συνέντευξη στην Καρδίτσα

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2022 15:40

Για μία ακόμα χρονιά, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (ΠΗΠ) στη Θεσσαλία θα εορταστεί σε συνθήκες έντονης ανησυχίας και απογοήτευσης από τις εξελίξεις στην περιοχή μας, κυρίως λόγω της δραματικής κατάστασης που βιώνουμε στον τομέα των υδάτων, τα οποία αποτελούσαν ανέκαθεν το καθοριστικό στοιχείο για την ασφάλεια των κατοίκων της, για την ισορροπία των οικοσυστημάτων της και για τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή μας.


Αυτά ανέφεραν τα μέλη της Ε.Δ.Υ.ΘΕ., στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσαν στην Καρδίτσα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, επικεντρώνοντας τις θέσεις τους σε τρία κορυφαία περιβαλλοντικά προβλήματα της Θεσσαλίας, που όλα συνδέονται ευθέως με το υδατικό της πρόβλημα. Ο Πηνειός και οι παραπόταμοί του, οι υπόγειοι υδροφορείς στη Λεκάνη Απορροής (ΛΑΠ) Πηνειού, το οικολογικό έγκλημα στην περιοχή των εγκαταλελειμμένων έργων Άνω Αχελώου.
Αναλυτικότερα, ο Γέμτος Φάνης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Κοτσιμπογεώργος Ηλίας, πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας, ο Ντογκούλης Δημήτρης, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κεντρικής Ελλάδας, ο Κ. Γκούμας και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Αθ. Μαρκινός υποστήριξαν ότι «όσο το πρόβλημα των υδάτων της Θεσσαλίας παραμένει άλυτο, οδηγούμαστε χωρίς αμφιβολία σε μια κατάσταση συναγερμού. Ειδικά κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες η κατάσταση επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς, σε πλήρη δυσαναλογία με τις, έστω περιορισμένης κλίμακας, παρεμβάσεις (τεχνικά έργα). Συνεχίζεται η ανεπαρκής έως καταστροφική διαχείριση των υδάτων, διατηρείται ή/και επαυξάνεται η κακή κατάσταση μεγάλου αριθμού υδάτινων οικοσυστημάτων, ενώ παραμένει ως κύριο χαρακτηριστικό το μονίμως ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο στο Υ.Δ. Θεσσαλίας που έχει άμεση επίδραση στη γεωργική παραγωγή, κρίσιμο στοιχείο της οικονομίας της περιοχής. Τα παραπάνω όχι μόνο δεν αμφισβητούνται, αλλά με την έγκριση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων (Υπουργικές Αποφάσεις) που θεσμοθετήθηκαν σε εφαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών, είναι πλέον γνωστά και κοινώς παραδεκτά από τις κυβερνήσεις, την αυτοδιοίκηση και τους πολίτες της Θεσσαλίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass