Π. Κουκουλόπουλος: Αποζημίωση για όσα ζώα έχουν αποδεδειγμένα προσβληθεί από καταρροϊκό πυρετό

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2014 19:58 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:26

Την απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έλαβε ο  βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ, κ. Ηλίας Βλαχογιάννης, σε ερώτηση σχετικά με τις αποζημιώσεις και γενικότερα τα μέτρα ανακούφισης τον κτηνοτρόφων, τα κοπάδια των οποίων επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό, αλλά και μέτρα πρόληψης, προκειμένου να μην επεκταθεί επιπλέον το φαινόμενο.

Στην εν λόγω ερώτηση επισημαίνονται οι τεράστιες απώλειες στο εισόδημα των κτηνοτροφών, και ζητείται από τον υπουργό έμπρακτη αρωγή, αφενός στην πρόληψη και αφετέρου τη διευκόλυνση και την ανακούφισή τους από τα επιπλέον κόστη που προκαλεί ο καταρροϊκός πυρετός.

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη, προτείνεται η εφαρμογή ψεκασμών, η δωρεάν παροχή εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών φαρμάκων στους κτηνοτρόφους, ο υγειονομικός έλεγχος κοπαδιών που μετακινούνται και ο κτηνιατρικός έλεγχος των κοπαδιών.

Σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση και την ανακούφιση των παραγωγών, προτείνεται η χορήγηση δωρεάν ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους τα κοπάδια των οποίων έχουν μπει σε καραντίνα και δεν μπορούν να βοσκήσουν, αλλά και αποζημίωση για ζώα που προσβάλλονται από τη νόσο.

            Στην απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ Πάρις Κουκουλόπουλος μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι το Υπουργείο προβαίνει στην αποζημίωση ζώων, τα οποία έχουν, αποδεδειγμένα προσβληθεί από τη νόσο και χρηματοδοτεί την αγορά εντομοαπωθητικών, τα οποία χρησιμοποιούν οι παραγωγοί για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου μέσω του ξενιστή.

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Κουκουλόπουλος το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ):

«Α. σύμφωνα με τις διατάξεις της αριθ. 432/20486/14-02-2014 ΚΥΑ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών προβαίνει στην αποζημίωση ζώων, τα οποία έχουν, αποδεδειγμένα προσβληθεί από τη νόσο και χρηματοδοτεί την αγορά εντομοαπωθητικών, τα οποία χρησιμοποιούν οι παραγωγοί για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου μέσω του ξενιστή.

Β) Σύμφωνα με την Αριθμ: 745/2014 ΚΥΑ, κατένειμε στις 07-07-2014 το ποσό των 4.999.978 για την αποζημίωση των δράσεων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χωράς και αποζημιώσεων κτηνοτροφών, σύμφωνα με τα ενωσιακά προγραμματα, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από το ανωτέρω ποσό στάλθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας για την αγορά εντομοαπωθητικών. Συγκεκριμένα, στην περιφέρεια Πελοποννήσου από το παραπάνω ποσό κατανεμήθηκε το ποσό των 127.000 Ευρώ.

Σημειώνεται ότι την 21/07/2014 πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ σύσκεψη υπό τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό με παραγωγούς της Πελοποννήσου και υπηρεσιακούς παραγοντες, προκειμένου να εξεταστούν οι τρόποι αντιμετώπισης της νόσου.

Όσον αφορά στην κάλυψη του σιτηρεσίου που προκύπτει από τον περιορισμό εκτροφών για την αντιμετώπιση ζωονόσου, είτε ως διάθεση ποσοτήτων ζωοτροφών είτε ως διάθεση χρηματικού ποσού ως αποζημίωση, θα πρέπει να είναι ισόρροπο, να καλύπτει τις ανάγκες και να είναι σύμφωνο με την κείμενη νομοθεσία.

Αναφορικά με τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, το ΥΠΑΑΤ (Τμήμα Εγκρίσεων Γεωργικών Φαρμάκων) χορηγεί άδειες διάθεσης στην αγορά φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Για την καταπολέμηση των ακμαίων Διπτέρων εντόμων Υγειονομικής σημασίας με υπολειμματικούς ψεκασμούς επιφανειών παρατίθεται ο κάτωθι κατάλογος των εγκεκριμένων βιοκτόνων σκευασμάτων:

................................................................................................................................................

Πληροφορίες σχετικά με την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των ανωτέρω βιοκτόνων αναφέρονται στην  έγκριση κυκλοφορίας τους.

Ήδη από την 31η Ιουλίου έχει αρχίσει η καταβολή των πρώτων ποσών σε 137 κτηνοτρόφους για τα φάρμακα που αγόρασαν για την καταπολέμηση του ξενιστή.

Τέλος σημειώνεται ότι οι απώλειες των αιγοπροβάτων από καταρροϊκό πυτρετό δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass