Μετ’ εμποδίων η συγκομιδή σκόρδων

Οι τιμές, οι καιρικές συνθήκες και το ενδιαφέρον Ιαπώνων για την παραγωγή του Πλατυκάμπου * Στόχος των παραγωγών η διείσδυση σε ολο και περισσότερα τοπικά καταστήματα

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2022 20:30
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης  μαζί με παραγωγούς σκόρδου στον Πλατύκαμπο καμαρώνουν για τη φετινή σοδειά Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης μαζί με παραγωγούς σκόρδου στον Πλατύκαμπο καμαρώνουν για τη φετινή σοδειά

Μπορεί η χαλαζόπτωση που έπληξε τον Πλατύκαμπο κι άλλα χωριά του Δήμου Κιλελέρ να μην επηρέασε τόσο πολύ το περίφημο σκόρδο της περιοχής, σε σχέση με τη ζημιά που έκανε στα υπόλοιπα προϊόντα της περιοχής, ωστόσο οι βροχές που ακολούθησαν έχουν δυσχεράνει τη διαδικασία της συγκομιδής. Κι αυτό γιατί οι μηχανές, αλλά και οι εργάτες (μιας και η συγκομιδή σε κάποιους γίνεται μηχανικά και σε άλλους με τα χέρια) δεν μπορούν να μπουν στα λασπωμένα χωράφια.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννη Κουκούτση, «η συγκομιδή, αν και γίνεται μετ’ εμποδίων, βρίσκεται στο 60 με 70% περίπου. Η αγωνία μας για τα καμώματα του καιρού παραμένει μεγάλη, αφού μετά τη συγκομιδή η σοδειά πρέπει να αποξηρανθεί. Τοποθετούμε τα σκόρδα, ανοιχτά σε οικόπεδα, πάνω σε παλέτες, αλλά κάθε φορά που βρέχει πρέπει να σκεπάζουμε και να προστατεύουμε την παραγωγή. Οι πρόσφατες βροχές ήταν τόσο έντονες που το νερό δεν μπορούσε να φύγει (έφτανε τους 15 πόντους) και έβρεξε ορισμένες παρτίδες. Η διαδικασία αποξήρανσης διαρκεί περίπου έναν μήνα.
ΠΑΝΩ ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Όσον αφορά τις τιμές που προσδοκούν να απολαύσουν οι παραγωγοί-μέλη της Ομάδας Παραγωγών σκόρδου είναι λίγο πάνω από τα περσινά επίπεδα, μιας και φέτος διπλασιάστηκε το κόστος παραγωγής. Πέρυσι οι συμφωνίες στη συγκομιδή ξεκίνησαν με 13-14 λεπτά (ανάλογα το μέγεθος, κεφάλι) και στο τέλος της περιόδου έφτασαν τα 18 λεπτά. Ουσιαστικά τα 10 κεφάλια πληρώνονται με 1,30-1,40 ευρώ/κιλό. Σύμφωνα με τον Γ. Κουκούτση, «αν δεν πληρωθούμε τουλάχιστον 2 ευρώ το κιλό, δηλαδή 1.200 ευρώ το στρέμμα, δεν πρόκειται να βγάλουμε μεροκάματο. Βέβαια εμείς επιθυμούμε να πουλάμε με το κιλό και όχι με το κεφάλι, αλλά δυστυχώς η αγορά αποφεύγει μία τέτοια πρακτική».
ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΙΑΠΩΝΩΝ
Σχετικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν πέρυσι Ιάπωνες για να προμηθευτούν το περίφημο σκόρδο Πλατυκάμπου για την ποικιλία Entopio, για την παρασκευή φαρμάκων, η έρευνά τους συνεχίζεται. Πέρυσι είχαν λάβει δείγματα και το ίδιο αναμένεται να πράξουν και φέτος. Οι πρώτες εντυπώσεις τους ήταν θετικές, καθώς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Entopio έχει αρκετές θρεπτικές ουσίες, ενώ διεξάγουν έρευνες για τις διαδικασίες γήρανσης του σκόρδου.
Να σημειωθεί ότι η Ομάδα Παραγωγών Σκόρδου Πλατυκάμπου αριθμεί 12 παραγωγούς, οι οποίοι παράγουν 150 τόνους ετησίως, ενώ στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν άλλοι τόσοι παραγωγοί. Όλοι τους διαθέτουν πιστοποίηση, με τα σήματα global gap.
Ο Συνεταιρισμός προωθεί τα προϊόντα του σε καταστήματα delicatessen της Λάρισας και πρόθεση της Διοίκησης είναι να διευρύνει την γκάμα των πελατών της στον Νομό.


Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass