Πόσα χρεώνουν οι θεριζοαλωνιστικές

Για τον αλωνισμό σιτηρών ανά στρέμμα * Αυξημένο το κοστολόγιο για παραγωγούς, αλλά και ιδιοκτήτες μηχανημάτων

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2022 21:10

Εκτός από το αυξημένο κόστος των λιπασμάτων και του πετρελαίου που έφτασε τα 2 ευρώ, οι παραγωγοί δημητριακών στον θεσσαλικό κάμπο, οι οποίοι ξεκίνησαν ήδη τα αλώνια στα κριθάρια και ετοιμάζονται για τα σιτηρά, έχουν να αντιμετωπίσουν και το αυξημένο κοστολόγιο εκμίσθωσης θεριζοαλωνιστικών μηχανών.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες θεριζοαλωνιστικών μηχανών χρεώνουν 14 ευρώ το στρέμμα έναντι 9-10 πέρυσι, μία αύξηση 40%, ποσοστό το οποίο όμως χαρακτηρίζεται δικαιολογημένο από τους κατόχους των μηχανών.
Ο Νίκος Καρυπίδης, από τον Σύλλογο Θεριζοαλωνιστικών Μηχανών Λάρισας, αναφέρει πως «πέρυσι έβαζα έναν τόνο πετρέλαιο με 1.136 ευρώ και φέτος έβαλα με 1.920 ευρώ. Τα ανταλλακτικά έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, ένα δόντι από το μαχαίρι λεπίδι που έχει μηχανή μπροστά από 90 ευρώ με ΦΠΑ πέρυσι, φέτος για να το προμηθευτεί κάποιος πληρώνει 140 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ. Ένα φίλτρο πετρελαίου από 7,60 πωλείται 12 ευρώ, ένα λάστιχο ρόδας από 1.100 ευρώ πέρυσι, φέτος πήγε στα 2.200 ευρώ».
Να σημειωθεί ότι οι επαγγελματικές (παροχή υπηρεσιών) θεριζοαλωνιστικές μηχανές στον κάμπο της Λάρισας υπολογίζονται περί τις 100, άλλες 100 είναι ιδιόκτητες, ενώ την περίοδο του αλωνίσματος στον κάμπο κατεβαίνουν άλλες 100 από γειτονικούς νομούς, ακόμη και από Πτολεμαΐδα!
Στο ερώτημα «αν αυτές επαρκούν», ο Λαρισαίος ιδιοκτήτης θεριζοαλωνιστικής μηχανής απάντα θετικά, ενώ επισημαίνει τον προβληματισμό και την απροθυμία των παραγωγών να αλωνίζουν. «Όταν έχουν δεδομένα αυξημένα έξοδα και δεν γνωρίζουν τις στρεμματικές αποδόσεις και την τιμή πώλησης των σιτηρών, με ποια ψυχολογία να μπεις στο χωράφι. Όταν ένα χωράφι έχει 120 ευρώ το στρέμμα κοστολόγιο και ο παραγωγός επιδιώκει να μην πέσει κάτω από τα 100 ευρώ/στρ. με μια μέτρια προς καλή παραγωγή, καταλαβαίνει κανείς την ψυχολογία του» καταλήγει ο Ν. Καρυπίδης.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass