ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑΦΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Ο καταρροϊκός εξοντώνει την κτηνοτροφία, το υπουργείο στέλνει εντομοαπωθητικά!

* Κουκουλόπουλος σε Μάξιμο: Δεν είναι γνωστή η καταλληλότητα εμβολίου...

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2014 12:30 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:29

 

 «Σε βαθμό πανδημίας έχει προχωρήσει ο καταρροϊκός πυρετός στα ζώα στη χώρα μας και η κατάσταση πλέον είναι ανεξέλεγκτη, με διαστάσεις που ξεπερνούν και τις προβλέψεις που είχαμε κάνει εμείς οι κτηνοτρόφοι για το μέγεθος της καταστροφής. Δυστυχώς το Υπουργείο ακόμα δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής».

Δραματικό SOS εκπέμπει, για μία ακόμη φορά, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, η οποία με επιστολή της προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητά τη λήψη έκτακτων μέτρων, κυρίως για την περισυλλογή των νεκρών ζώων.

Αναλυτικότερα η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων υποστηρίζει τα εξής: «Καθημερινά ξεκληρίζονται κοπάδια, θανατώνεται μεγάλος αριθμός ζώων με αποτέλεσμα να χάνονται περιουσίες που αποκτήθηκαν με μεγάλο κόπο και δυστυχώς να μην υπάρχει ελπίδα για να ξαναφτιαχτούν. Δυστυχώς για ακόμη μια φορά δεν μας ακούσατε! Όταν στις 23 Αυγούστου του 2014 στην Κοζάνη εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας μετά τη συνάντηση του είχαμε με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων είχαμε επισημάνει και είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον καταρροϊκό πυρετό. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια πανδημία. Το Υπουργείο όμως ακόμα δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής, δεν έχει αντιληφθεί το τι θα συμβεί στον κλάδο της κτηνοτροφίας από εδώ και στο εξής. Τα επίσημα στοιχεία που έχετε στο Υπουργείο για τις καταμετρημένες εργαστηριακές επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του καταρροϊκού είναι «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στην πραγματικότητα. Προτείνουμε έστω και αυτή την ύστατη στιγμή της ολικής καταστροφής να παρθούν έκτακτα μέτρα όπως: Να γίνουν άμεσα συσκέψεις στις Περιφέρειες και στους Δήμους όλης της χώρας για τη διαχείριση των νεκρών ζώων. Ο Έλληνας κτηνοτρόφος αδυνατεί να αναλάβει το κόστος της ταφής των άρρωστων ζώων. Θα πρέπει να ορισθούν χωματερές, όπου μηχανήματα του δήμου ή της Περιφέρειας να αναλαμβάνουν να θάψουν συγκεκριμένες μέρες και ώρες τα άρρωστα ζώα. Θα πρέπει να δίνεται βεβαίωση από τον δήμο για τον αριθμό των ζώων που χάνει ο κάθε παραγωγός. Και τέλος επιβάλλεται αν θέλετε να συνεχιστεί η κτηνοτροφία στη χώρα μας να δώσετε άμεσα γενναίες αποζημιώσεις για την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και για την απώλεια της παραγωγής γάλακτος».

Και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, που υπογράφει ο πρόεδρος Νίκος Παλάσκας καταλήγει: «Αν δεν θέλετε σε μικρό χρονικό διάστημα να εισάγουμε κτηνοτροφικά προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης πάρτε μέτρα τώρα! Στηρίξτε την ελληνική κτηνοτροφία που εδώ και χρόνια αιμορραγεί γιατί όχι μόνο δεν τη βοηθήσατε, αλλά την πολεμήσατε με την αδιαφορία σας σε ό,τι και αν σας προτείναμε κατά καιρούς. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις εξοντωτικές πολιτικές σας, το αποτέλεσμα είναι να σβήνει και να φτάνει τώρα στον αφανισμό. Αναλάβετε την ευθύνη που σας αναλογεί απέναντι στον Έλληνα κτηνοτρόφο, απέναντι στον έλληνα καταναλωτή, απέναντι στην ελληνική ιστορία που θα σας γράψει με μαύρα γράμματα».

Σε 751 ανέρχονταν μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου οι εργαστηριακά επιβεβαιωμένες εστίες καταρροϊκού πυρετού στη χώρα μας.

Ο Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

«Το ΥπΑΑΤ κατένειμε το ποσό των 4.999.978 ευρώ για την αποζημίωση των δράσεων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και αποζημιώσεων κτηνοτρόφων, και για τη χρήση εντομοαπωθητικών. Το ποσό αυτό ήδη εκταμιεύθηκε προς τους δικαιούχους». Τα παραπάνω σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου για τις συνέπειες στην κτηνοτροφία από την εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού.

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Κουκουλόπουλου το ΥπΑΑΤ «προβαίνει στην αποζημίωση ζώων, τα οποία έχουν, αποδεδειγμένα, προσβληθεί από τη νόσο και χρηματοδοτεί την αγορά εντομοαπωθητικών, τα οποία χρησιμοποιούν οι παραγωγοί για την αποτροπή της νόσου μέσω του ξενιστή».

Αναφορικά με εμβολιακά προγράμματα, την εξέταση της εφαρμογής των οποίων ζήτησε ο κ. Χαρακόπουλος, επισημαίνεται ότι «η καταλληλότητα του εμβολίου κατά του οροτύπου 4 δεν είναι γνωστή στην Ελλάδα, γιατί στο παρελθόν, κατά την εμφάνιση της νόσου στη χώρα μας, δεν πραγματοποιήθηκε εμβολιασμός και οι επιστημονικές γνώμες διίστανται ως προς την αποτελεσματικότητά του. Ωστόσο, σημειώνεται ότι, σε περίπτωση πραγματοποίησής του, θα συνδυασθεί με τον εμβολιασμό κατά του μελιταίου πυρετού, που αποτελεί άμεση προτεραιότητα του ΥπΑΑΤ».

Στην απάντηση σημειώνεται επίσης ότι, «η νόσος έχει ήδη εμφανισθεί στη Βουλγαρία, στην ΠΓΔΜ, στη Ρουμανία, τη Σερβία και την Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει ειδική νομοθεσία για την εκρίζωση της νόσου, η οποία, ως γνωστόν, έχει προσβάλει σχεδόν όλες τις χώρες που ανήκουν σε αυτή. Η χώρα μας, μέσω των περιφερειακών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, εφαρμόζει την υφιστάμενη ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία, απαγορεύονται οι μετακινήσεις ζώντων ζώων από τις προσβεβλημένες περιοχές, εκτός των περιπτώσεων άμεσης σφαγής, ενώ επιτρέπεται η διακίνηση και κατανάλωση του κρέατος, του γάλακτος και, γενικότερα, των ζωικών προϊόντων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass