Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εως 20 ευρώ η βιομηχανική ντομάτα

Αισιοδοξία παραγωγών για τις παραλαβές που αρχίζουν από σήμερα * Οι τιμές και οι συμβάσεις του Α.Σ. ΘΕΣΤΟ

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2022 15:54

Με αύξηση στις τιμές, της τάξης των 15 έως 20 ευρώ ο τόνος, ξεκινούν από σήμερα Δευτέρα οι παραλαβές βιομηχανικής ντομάτας στα εργοστάσια της Θεσσαλίας, με τα πρώτα φορτία να διεκδικούν πριμ 8 ή 9 ευρώ ο τόνος ανάλογα το εργοστάσιο. Η εικόνα του προϊόντος, τόσο στη χώρα

μας όσο και σε διεθνές επίπεδο, παρουσιάζει υψηλή ζήτηση, ελάχιστα αποθέματα, μειωμένες σοδειές, αλλά και λιγότερες εκτάσεις. Η συνολική ποσότητα βιομηχανικής ντομάτας στην ΕΕ, που κατευθύνεται για ντοματοπολτό είναι περίπου το 60% της παραγωγής και αναμένεται να ανέλθει σε 10,1 εκατ. τόνους, παρουσιάζοντας μείωση κατά 14%, (3% κάτω από τον μέσο όρο 5ετίας) λόγω της ξηρασίας που έπληξε κυρίως την Ισπανία και τη βόρεια Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν.
ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Α.Σ. ΘΕΣΤΟ
Σύμφωνα με τον ΑΣ ΘΕΣΤΟ οι τιμές και οι συμβάσεις με τις 4 συνεργαζόμενες βιομηχανίες είναι οι εξής:
Στα 121 ευρώ ο τόνος για 5 brix (εγγυημένη τιμή) για το εργοστάσιο στο Ευύδριο (για >80% κόκκινο και ακέραιο καρπό) και στα 123 ευρώ ανά τόνο στο εργοστάσιο Δομοκού, με πριμ από 3 έως 9 ευρώ ανάλογα με τις ημερομηνίες παράδοσης, διαμορφώνεται το τιμολόγιο της εταιρείας Νομικός για τις παραλαβές βιομηχανικής ντομάτας τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Τα μεταφορικά κόστη καθορίζονται στα 12,5 ευρώ ανά τόνο για παραδόσεις >25 χλμ. και στα 8,5 ευρώ ανά τόνο για παραδοσεις <25 χλμ. στο εργοστάσιο Ευύδριου. Στην περίπτωση του εργοστασίου στον Δομοκό, τα μεταφορικά είναι 18 ευρώ ανά τόνο από Λάρισα και 15,5 ευρώ από Φάρσαλα. Παρέχεται επίσης ασφαλιστική κάλυψη με οικειοθελή ένταξη, με προϋπόθεση την τήρηση της σύμβασης (αλλιώς -17 ευρώ/ στρέμμα).
Αντίστοιχα, στα 118 ευρώ για 5 brix (εγγυημένη τιμή) με πριμ από 3 έως 9 ευρώ ανάλογα με τις ημερομηνίες παράδοσης στο εργοστάσιο στα Φίλια Καρδίτσας, διαμορφώνεται το τιμολόγιο της εταιρείας Ντάμαβαντ. Τα μεταφορικά κόστη καθορίζονται στα 15,5 ευρώ ανά τόνο για παραδόσεις από Λάρισα και στα 12,5 ευρώ ανά τόνο για παραδόσεις από Φάρσαλα.
Το τιμολόγιο της εταιρείας Del Monte κυμαίνεται στα 125 ευρώ ο τόνος για 5 brix (κλειστή τιμή) για >80% κόκκινο και ακέραιο καρπό, με πριμ από 3 έως 9 ευρώ ανάλογα με τις ημερομηνίες παράδοσης στο εργοστάσιο της εταιρείας στο 12ο χιλ. Λάρισας-Χάλκης. Η εγγυημένη τιμή διαμορφώνεται στα 120 ευρώ ο τόνος για 5 brix για >80% κόκκινο και ακέραιο καρπό. Τα μεταφορικά κόστη καθορίζονται στα 9 ευρώ ανά τόνο για παραδόσεις από Λάρισα και στα 12,5 ευρώ ανά τόνο για παραδόσεις από Φάρσαλα.
Τέλος, στα 125 ευρώ ο τόνος για 5 brix (εγγυημένη τιμή), με πριμ από 3 έως 9 ευρώ ανάλογα με τις ημερομηνίες παράδοσης στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Πολυνέρι Φαρσάλων, διαμορφώνεται το τιμολόγιο της εταιρείας Agrofarm για τις παραλαβές βιομηχανικής ντομάτας. Τα μεταφορικά κόστη καθορίζονται στα 12,5 ευρώ ανά τόνο για παραδόσεις από Λάρισα και στα 8,5 ευρώ ανά τόνο για παραδόσεις από Φάρσαλα. Το 20-30% της αξίας του παραδιδόμενου προϊόντος πληρώνεται άμεσα και το υπόλοιπο εξοφλείται εντός διμήνου.
Όσον αφορά τα πριμ πρωιμότητας και οψιμότητας, ανάλογα με τους χρόνους των παραδόσεων, η τιμή αυξάνεται από 3 έως 8 ευρώ για τα εργοστάσια του Νομικού και της Del Monte και από 3 έως 9 ευρώ για τo εργοστάσιο της Ντάμαβαντ.