Με …ανακοινώσεις συσκέψεων δεν λύνονται τα προβλήματα

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΓΙΑ ΜΗΛΑ ΑΓΙΑΣ

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2022 16:20

Τη σοβαρή καθυστέρηση για λύση και διέξοδο από την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι Αγιώτες μηλοπαραγωγοί, εξαιτίας του περιορισμού των εξαγωγών προς την Αίγυπτο, παρά τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης για οριστική λύση του θέματος, επισημαίνει η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη, καταθέτοντας ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Εξωτερικών και Οικονομικών.


Όπως αναφέρει στην ερώτησή της: «Η αιτιολογία που καταρχήν προβλήθηκε είναι το πρόβλημα των capital controls, που ισχύουν στη συγκεκριμένη χώρα και δυσχεραίνουν τις εξαγωγές προς αυτή.
Μετά από ερώτηση, όμως, που υποβλήθηκε προς το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο από την Προοδευτική Αγροτική Κίνηση Θεσσαλίας, ειδικά για το πρόβλημα εξαγωγής των μήλων Αγιάς, η απάντηση που δόθηκε από τον σύμβουλο Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων Α’ στο Κάιρο ανέφερε ότι από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει επισημανθεί ότι οι χρηματοπιστωτικοί περιορισμοί, που καθιστούν αδύνατη τη διακίνηση των μήλων, παραβιάζουν σαφώς τις δεσμεύσεις της Αιγύπτου στον ΠΟΕ και τη Συμφωνία Σύνδεσης Ε.Ε.-Αιγύπτου και ότι ήδη απαιτήθηκε η άρση του μέτρου.
Μετά τη γνωστοποίηση του θέματος, τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εξωτερικών δεσμεύθηκαν σε άμεση λύση, αλλά μέχρι σήμερα, ενώ αναμένουμε, δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι εκτός από τη γνωστή μέθοδο «ανακοίνωσης των υποσχέσεων για συσκέψεις», δεν υπάρχει λύση, με αποτέλεσμα τον ορατό κίνδυνο της ολοσχερούς καταστροφής για τους Αγιώτες παραγωγούς.
Στο πλαίσιο αυτό, ρωτώ τους συναρμόδιους Υπουργούς, μεταξύ άλλων, εάν:
* Έχουν διαχειριστεί το θέμα διάθεσης των μήλων της Αγιάς στην αγορά της Αιγύπτου και σε ποια επίπεδα;
* Έχουν προβεί σε ενέργειες και αν ναι, σε ποιες ακριβώς;
* Έχουν απευθυνθεί ειδικά στην Κυβέρνηση της Αιγύπτου και στους ομολόγους τους, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο θέμα;
* Έχουν υποβάλει διαμαρτυρία και έχουν αιτηθεί την άρση του «εμπάργκο» στα μήλα Αγιάς, που είναι παράνομο, σύμφωνα με τη Συμφωνία μεταξύ Ε.Ε.- Αιγύπτου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass